Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-03-2024
Menu
Kalender
Juni 2022
MaTiOnToFr
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Pukavikens kystfiskeri
Indsendt af:Jesper
Dato:22-10-2003

Efterhånden kender alle til vinter- og forårsfiskeriet på Skånes øst- og sydkyst. For mit eget vedkommende er de kendte kyster ved Kivik, Vik og Hammern dejlige pladser, hvor jeg igennem årene har landet adskillige gode fisk. Men I de sidste par år er antallet af lystfiskere steget. Det er næsten en trend, at møde op 10-20 mand. Jeg har oplevet op til 7 fyldte biler køre rundt i kortege til forskellige pladser, hvorefter samtlige steg ud og næsten løb om kap til vandkanten.

Også Øland er beskrevet for sit gode gedde- og havørredfiskeri. Men hvad med de kilometer af kyst, som ligger imellem Skåne og Øland? Tanken om at finde den uberørte kystplads strejfer og tiltaler enhver.

Udfordringen.
Igennem mange år har mine fiskekammerater og jeg fluefisket langs Mörrumsåen. Ofte har vi diskuteret om, hvorvidt det ville være muligt at fiske på kysterne ved Mörrum. Alle de fisk, som gik op i åen, skule vel også forbi kysten.

Lars Terkildsen, som nu har bosat sig i Sverige, gav startskuddet; en stor tak til ham. Jeg havde mødt Lars langs åen et par gange, og da min gode ven Anders fra Team Lawson i januar ringede og læste op om Mörrums kystpladser af L. Terkildsen, planlagde vi en uges fiskeri i det tidlige forår.

Da vi ankom var ""bølgerne"" fra Mörrumåens premiere ved at lægge sig. Forårsfiskeri i åen bar igen dette år præg af mange magre udlegede laks og havørreder. Enkelte var dog heldige at fange en fin blank ""havbasse"", som var smuttet op i åen for at æde og hygge sig i det lune vand.

Efter den lange vinter var vi godt tændte. Egentlig havde vi mest lyst til at dyppe fluekæppen i åen, men turen handlede om Pukavikens kystørreder. Vi havde booket Fiskeringens Mörrumshus. På det store svenske grønne kort var kystpladserne allerede markeret hjemmefra. Pladser som Göhalvöen, Sternö, Kofsanabbe, Ornavik, Norje Gryt, Lörby Klädd, Hörvik, Listerhoved og Björkenabben skulle besøges. Herligt - de fleste lå max 20 minutters kørsel fra hytten.

Åbenbaringen.
Hvilket syn - Sten, sten og atter sten.
Den ene frække pynt efter den anden og hvilke rev! Små sten blev afløst af kæmpe sten af en for Danmark utænkelig størrelse - for atter at blive afløst af rene klipper. Dette måtte være enhver havørredfiskers drømmekyst. Det ligefrem lugtede af blankfisk. Kysternes arkitektoniske udseende krævede vadestav for at undgå mareridt med vandtur og skiftetøj. Efter en uges koncentreret fiskeri havde vi fået bekræftet vores håb, at Pukavikens kyster holder på de tunge drenge. Således kunne vi efter 4 dage tilfredse køre hjemad med en del blankfisk på 2-3.5 kg samt fisk på 5.0, 5.5 og 6.5 kg.

Fiskeriet.
Den største forskel fra dansk kystfiskeri ligger i, at man ikke kan vade et stræk igennem, mens man fisker. På grund af de mange sten skal man bruge den ene hånd til vadestaven. Dvs. man udser sig en giftig pynt, hvorefter man sniger sig ud på en sten. Herfra affisker man vandet meget grundigt. Ofte står eller trækker ørreden på den ene side af en stor sten. Da ørreden først ser dit blink, når du kaster på den rigtige side af stenen, gælder det om at være omhyggelig. De fleste steder falder bunden hurtigt til 3 meter tæt under land. De næste 200 meter ud er bunden er nogenlunde ens.

Er der umiddelbart ingen standfisk kommer havørreden trækkende forbi. Det gælder derfor om tålmodighed og en stærk rygmuskulatur. Holder man ud kommer belønning ofte i form af en eller to 3-7 kg kanon velkonditionerede blanke ""havbasser"". Hvert år fanges der fisk på den rigtige side af 10 kg. Grejet må derfor godt være dimensioneret til grovfisk. Anvender man fx Fireline eller Spiderwire tilrådes det at fiske henholdsvis minimum med 0,17 eller 0,15 mm. Der er mange skarpe sten og alm. 0,12 Fireline eller 0,23 mm nylon må betegnes som hasardspil.

Traditionelle kystblink og fluer virker fortrinligt; men ifølge mine observationer er det som om, at silde-imitationer tiltaler de større blankfisk. I de kolde måneder skal der fiskes langsomt, og man skal huske på, at der kan være 3-6 meter dybt, så lad ind i mellem agnen synke inden du spinner ind. Når det er rigtig, rigtig, rigtig koldt fisker bl.a. J S wobleren, Silling-wobbler, Den Stive og Høvlen frækt. Til fluekæppen eller bobleflåd kan små brune rejesager virke godt, når havørreden er træg. Normalt fanger de kendte danske fluer som ""Magnus"", ""Grå Frede"", ""Slagter"" og ""Grimlingen"" fint.

Ophold
Vores Mörrumshytten er velegnet til ture på flere dage. Udnytter man alle 8 køjepladser i hytten eller de 4 pladser i annekset og er i flere biler, så fordel jer fornuftigt på kysten. Skulle man møde en lokal er chancen for at få udpeget nye giftige pladser langt større, når man er alene eller to end, når man tropper op 8-10 mand. Længere øst for Mörrumsåen findes stadig et utal af uudforskede kystpladser!!!


God fornøjelse.

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk