Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:16-04-2024
Menu
Kalender
Juni 2022
MaTiOnToFr
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Stænger
Indsendt af:Morten Wadstrøm
Dato:27-10-2003

Hvad for en stang skal man vælge og hvad betyder egentlig noget når man forsøger at få et overblik over de stænger der findes på markedet. Jeg har forsøgt at kikke gennem de forskellige stangmærker og set på hvilke processer der ligger bag stangbygningen.

Når vi snakker om at designe stænger, er der et udtryk som vi ikke kommer uden om. Det hedder modulus og er et udtryk for stivhed/vægt forholdet i den kulfiber der bruges til at bygge stangen med. Generelt kan man sige, at jo højere modulus, jo mere energi kan der lagres og frigives i stangen.

Desværre har grafit med en høj modulus også den uheldige egenskab at den er skør, hvilket betyder at den er ekstra sårbar over for slag og stød. Det forsøger man at mindske i de måtter som man bruger i fremstillingen af stænger ved at lave dem af flere lag af forskellige materialer. Typisk ligger grafiten med høj modulus på overfladen hvorefter lag med andre typer kommer. Det sidste lag er resin. Resinen er en lim der smelter når stangen bages og derved holder sammen på stangmaterialerne. Inden måtterne kan bruges skæres de ud i trekanter og det er formen på trekanterne og den kemiske sammensætning af resinen der er afgørende for stangens aktion. Trekanterne vikles rundt om lange metalstænger der kaldes mandriller for til sidst at blive holdt fast af cellofan. Cellofan smelter ikke i ovnen. Hvilken temperatur og hvor lang tid stængerne får er ofte en velbevaret fabrikshemlighed. Når de kommer ud af ovnen og er kølet af vælger nogle firmaer at slibe overfladen for at kommer af med mærkerne fra cellofanen og måske også lakerer dem.

Det er netop pga resinen at man ikke skal udsætte sin stang for for meget varme. Gør man det bliver den blød og den krympning af grafiten der skete i ovnen begynder at løsnes.

Når man skal designe en stang bruger designerne det faktum at styrken af et rør sidder på overfladen. Derfor bliver grafiten med den højeste modulus lagt yderst og de andre grafit typer inden under. Da noget grafit er skørt og andet skal hjælpe med at holde stangen fra at kollapse under kastet, er materialerne i måtterne vævet ind i forskellige retninger.

Rør designet sammen med grafit med høj modulus giver rør med en tynd væg og dermed en lav slutvægt på stangen. Lette stænger har flere fordele. Dels overføre de energien bedre og dels er vægtreduktionen med til at reducere uønsket flex i klingen. En anden ting der spiller ind er, at bliver diameteren for stor, så får fluefiskeren problemer med vindmodstanden, så stangdesign er et kompromis mellem modulus, rørdiameter og luftmodstanden. Rør designet har desuden et problem i og med at det kan blive ovalt under pres og derved miste energi i kastet og evt. til sidst kollapse helt.

Man kunne så mene at det var nok bare altid at lave stænger af grafit med lav modulus. Men de overføre energien dårligt, og kollapser i deres energi overførelse hvilket resultere i et dårligt kast.

Høj modulus stænger er dyre af flere årsager. Dels er høj modulus grafiten op til 10 gang så dyrt som standard grafit og dels går der lang tid med at lave og teste prototyper. Nogle stangfirmaer får lavet deres måtter specielt til deres brug, mens andre bruger standard måtter eller måtter der er kasseret af de seriøse firmaer. I skrivende stund (oktober 2001) er det pt højeste modulus tal på omkring 65 milioner modulus, mens standard ligger på omkring 35 milioner modulus.

Hvad skal man så vælge ? Det afhænger dels af ens økonomiske formåen og dels af hvad man skal bruge stangen til. Skal man kaste langt, skal man købe høj modulus stænger og leve med risikoen for at de knækker, og skal man kast præcist, underhåndskaste eller rullekaste, så vælg en bløder stang med lav modulus. Hvis du køber stænger med høj modulus, så sørg for, at få en lifetime garanti med i købet. Det værste man næsten kan købe er en stang der er tung fordi man hurtigt bliver træt i arm og skulder under fiskeriet og derved midster sit stop. Og så har tunge stænger som sagt en tendens til at flexe i klingen efter at den er stoppet hvilket trækker energi ud af kastet.

Husk ! Køber man høj modulus stænger vil der altid være større fare for at de knækker end billigere lav modulus stænger. Uanset mærket.


Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk