Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-03-2024
Menu
Kalender
Marts 2024
MaTiOnToFr
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Sådan fanger du skalle, brasen, suder og karpe
Indsendt af:Af Klaus Munck
Dato:21-11-2005

Den ældste form for lystfiskeri må uden tvivl have været medefiskeri! I dag er medefiskeri både den enkleste metode, men så sandelig også den mest avancerede metode!

Den allerførste lystfisker må have taget en gren, en line lavet af dyresener og monteret det med en krog skåret af knogle. På krogen har der nok siddet en orm. Det var først den dag, han havde svært ved at finde agn, den første flue blev bundet! I dag kan medefiskeri dyrkes med højt specialiserede stænger og hjul, hemmelige opskrifter på lokkefoder og agn, og en mængde udstyr der retfærdigører en større lastbil. Men mindre kan gøre det!

Sådan gør du
De fleste fredfisk (det vil sige alle de fisk, der ikke er rovfisk), tilbringer det meste af tiden på bunden, derfor er det vigtigt, at du fisker på bunden! Du kan selv vælge, om du vil fiske med bundsnøre eller flåd, det afhænger nemlig af forholdene; men generelt kan man sige at på dybt vand, eller hvis du skal fiske på lang afstand, er det nemmest at fisk med bundsnøre; men hvis der ikke er så dybt, og du fisker på kort afstand (op til 20 meter), er det sjovest og mest effektivt at fiske med flåd.

Flådfiskeri
Flåddet har til opgave at fortælle, hvornår fisken hugger, det lyder indlysende; men der er mange der glemmer det! Det betyder nemlig, at man skal bruge de flåd, der tydeligst markere et nap! På billedet er vist en række flåd. Fra venstre mod højre er det waggler, belastet waggler, antenne, belastet antenne, avon og pole flåd. De belastede flåd bruger man, når der skal kastes langt, waggleren bruges på kortere distancer og i roligt vand, mens antenneflåd bruges, når der er lidt små bølger på overfladen. Avon flåddet er et specialflåd til strømvand, og poleflåddet er et specialflåd til polefiskeri.

Det er en god ting at anskaffe sig 2-3 stykker wagglere og antenneflåd og lære at bruge dem! På flåddet skal der stå, hvor meget de skal belastes med. Hvis der fx står 3 BB, betyder det, at flåddet kan bære 3 splithagl str. BB, hvilket er lig med 1,2 gr.; men det er smart at montere 2 BB og 4 str. 6 (et str. 6 hagl vejer 0,1 gr!). Da det er en god ting at montere et lille hagl lige over krogen, endnu et par småhagl oppe ad linen og endelig samle de fleste splithagl oppe ved flåddet.

Polefiskeri
En nem (og billig!) medeudrustning er en polestang. Det er et dårligt ord, for "pole" er engelsk for stang, så oversættelsen hedder altså stang! Idéen er en teleskopisk stang på 2,5 til 13 meter, hvor linen bindes fast i toppen. På linen er monteret flåd, bly og krog. Linen er lige så lang som stangen, og når agnen er sat på krogen "gynges" tacklet (tacklet = line, flå, bly og krog! Altså lystfiskerslang for den monterede krog og line) ud i "suppen" (mere lystfiskerslang!). Når flåddet går under løftes stangen, og med den rette hastighed (øvelse kræves) står du pludselig med en fisk i hånden!

En polestang fås for ca. 200 kr. med spagettitop og topconnector (en lille plastickrog der gør lineskift til en leg) vindsel, flåd, bly og krog! Start med en stang på 3 4 meter, der er rigeligt! Polefiskeri er sjovt, fordi man skal liste sig ind på fiskene, fordi der ikke kan gives line (jeg har fanget karper på 4 kg på polestang!), og fordi udrustningen ikke vejer eller fylder noget.

Fiskeri med bundsnøre
Den enkleste metode er fiskeri med bundsnøre! I sin simpleste form er det en line med en krog i enden og et stykke synk længere oppe (1 kroner er smarte!). Du kaster agnen ud, holder linen stram og stiller fiskestangen på "tværs". Når det rykker i stangtoppen er der bid!

Dette system kan gøres mere effektivt ved simple midler! Du kan bruge en swim-feeder som vist på billedet, eller du kan sætte en bidmelder på linen. Sølvpapiret fra din madpakke, kan formes til en lille hestesko, der sættes om linen mellem hjulet og første stangøje. Her er det vægten af sølvpapiret, der holder linen stram, så ved det mindste nap bevæger sølvpapiret sig op og ned. Hvis du montere blyet som "gennemløb", begynder det at blive rigtigt fintfølende, fisken kan nemlig tage line uden at mærke modstand overhovedet, og det er altid en god ting. Se billedet med swimfeederen.

Lokkefoder
De fleste fisk, vi fisker efter, svømmer i stimer. De har alle sammen et område, de afpatruljerer for føde. Hvis ikke du giver fisken en grund til at stoppe op der, hvor du fisker, fanger du måske en enkelt eller to, før fiskene er svømmet videre. Det kan du nemt lave om på! Lige før du starter fiskeriet, kaster du en lille håndfuld majs i vandet, der hvor du vil fiske. Her skal du tænke på, at du ikke må bruge for meget lokkefoder, ellers bliver fiskene mætte, længe før de når frem til din krog! Når du først har smidt foder i vandet, er der ingen grund til at fodre mere, før de første par fisk er landet.

Det siger sig selv, at du skal placere din krog lige der, hvor du har lagt foderet! I stedet for majs, kan du lave dit eget specialfoder af rasp, kagemel og mange andre ingredienser, men det er absolut for viderekomne!

Skaller
Skaller er enhver lystfiskers trøst og mareridt! Den dag du skal bruge 10 gode skaller til geddefiskeri, kan de være umulige, og den dag du "hyggemeder", kan du skovle dem op i rå mængder. Der findes tre typer skalle: Rudskalle, gråskalle og strømskalle.

Rudskallen kender du på, at den har røde øjne, rødlige finner og et rødligt/kobberagtigt skær på skællene. Rudskallen er almindelig i alle vores søer, og til forskel fra gråskalle og strømskalle finder du den ofte midt i vandet eller helt oppe i overfladen.

Strømskallen har gule øjne, er sølvblank og har en meget strømlinet krop, den holder til i de dybeste steder i åerne, men findes også i nærheden af åudløb i søer.

Gråskallen er den mest almindelige og kendes fra strømskallen på sine røde øjne og fra rudskallen på sine helt sølvblanke skæl.

Da skallerne, som de fleste andre fredfisk (det vil sige alle de fisk der ikke er rovfisk), tilbringer det meste af tiden på bunden er det vigtigt at du fisker på bunden. Skallerne holder til ved åkander og siv, men kun sjældent inde i grøden (grøde er en betegnelse for vandplanter). De findes også tit ved bådebroer, og hvor der løber en å ind i eller ud af en sø. Hvis du ikke rigtig ved hvor du skal starte, er der dog nogle ting at holde øje med!

Måger, fiskehejrer og toppet lappedykker er vilde med skaller! Der, hvor de fisker, er der altid skaller! Særlig fiskehejren er god at holde øje med, for den fortæller om fisk på lavt vand. Som regel vil du se den i striben mellem sivene og åkanderne. Endelig er væltede træer gode, kort sagt alle de steder hvor der er mad til skallerne, og hvor de ikke kan ses mod himlen, det vil sige, hvor de måske er i fred for gedderne!

Skaller kan fanges på mange slags agn brød, melklister, ærter, maddiker og majs. Maddiker er nok den bedste agn; men majs er næsten lige så god og meget nemmere at have med at gøre, en halv dåse majs rækker fint til en hel fisketur, og så er det fremragende til lokkefoderet. Brug krog str. 10 16.

Brasen
En høj slank skallefisk, der kan blive op til 5-6 kg; men en fisk på 3 kg er en rigtig pralefisk! Brasen går i stimer, o større fiskene er, jo mindre er stimen!, og støvsuger bunden. Derfor kan du ofte se en "muddersky", hvor en stime brasen æder. Brasen finder du ofte på 3-4 meter vand; men fra aften til morgen kan de trække helt ind under land. De gyder i maj juni måned, og her er det smart, at fiske dem helt i sivkanten. Brasen er vilde med majs, maddiker, brød og store regnorm! En cocktail bestående af majs og regnorm er næsten sikker! Brug krog str. 8 12.

Suder
Suder er min yndlingsfisk! Suderfiskeri er lyse sommernætter, når hylden blomstrer, og den første milliard myg er på jagt efter blod! Suderen er en smuk kobberfarvet karpefisk, der kan blive over 3 kg, men en 2 kgs fisk er et praledyr! Suderen finder føde ved at suge bundmateriale op; men da den foretrækker blød bund, kommer der tit en stribe små bobler, der hvor den æder, derfor kan man meget tit se, når suderne er på vej mod flåddet, det øger så absolut spændingen! Endelig har suder en fantastisk evne til at "lege" med flåddet! De kan skubbe rundt med det, og løfte det til den stakkels fisker er et nervebundt! Når du kroger din første suder, finder du desuden ud af, at sudere kæmper godt og selv kan trække line af hjulet! Den bedste og nemmeste agn er majs fisket på krog str. 10-14 enten flådfisket eller på bundsnøre. Placer agnen på kanten af eller i huller i åkandebælter. Fisk gerne meget tæt på bredden.

Karper
Den største og vildeste af alle fredfiskene er uden tvivl karpen. Den blev indført til Danmark omkring år 1500 som madfisk til klostre og slotte. Karper kan blive over 20 kg, drømmefisken er over 13 kg; men karper over 6 kg er praledyr! Endnu engang er majs en uovertruffen agn; men da karpefiskere som regel kun vil fange karper, og da gode karpevande som regel rummer en stor mængde skaller, bruger karpefiskere oftest agn, som kun karpen kan tage. Disse karpeagn kaldes "boillies" (en lille agnkugle bestående af alskens hemmelige ingredienser, der koges før brug. At koge hedder "to boil" på engelsk.).

Boillies er dog en ret ny opfindelse, og før brugte man henkogte kartofler på glas eller blodpølse. Disse er stadig hyper effektive, men igen: majs, majs og atter majs! Da karper kræver varmt vand for at yngle, lykkes det kun sjældent. Derfor er der ofte kun få karper i en sø, og der kan være meget langt mellem hver fisk.

Karpen er en fisk, man passer på, og alle fisk, der ikke skal i gryden, skal straks genudsættes med forsigtighed, ellers har vi snart ikke flere fisk at fiske efter! Men! Når karpen endelig har taget agnen er det en meget stærk fisk! Den søger sin føde ligesom suderen; men da munden er meget større, kommer der ofte en stribe bobler på størrelse med 2-5 kroner. Karpefiskeri foregår bedst fra en time før solnedgang til en time efter solopgang. Brug krog str. 2-8 og masser af tålmodighed! Karpen finder du i næsten alle mindre søer; men derudover er der karper i Bagsværd Sø, Lyngby Sø (her må du fisk fra bredden på stykket fra bådudlejningen til Mølleåen) og Søndersø (her er bredfiskeri forbudt! Så meld dig ind i Fiskeringen).

Hvor må jeg fiske?
Du må kun fiske der, hvor du har fået lov! Det betyder, at du ikke bare kan sætte dig ned ved en tilfældig sø, men er nødt til at finde ud af, hvem der har fiskeretten. Det er dog meget nemmere end det lyder. Du kan nemlig starte med at ringe til dit lokale skovdistrikt, og få en liste over de søer du må fiske i. Endelig har flere kommuner den gode regel at fiskeri er gratis i deres søer, og endelig kan du spørge på det lokale turistkontor.

Du kan altid gå på biblioteket og få hjælp; men det sikreste er naturligvis at kontakte en fiskeklub. Der kan du nemlig ikke bare få at vide, hvor du må fiske, men også hvilke fisk, der er i søerne!

Hvilket grej skal der bruges
Du kan købe specielle medestænger og hjul til flere tusinde kroner; men en spinnestang på ca. 9 fod (270 cm) og et hjul med ekstraspole er godt nok til en start. Ekstraspolen er vigtig, da du skal bruge linetykkelse 0,18 - 0,20 mm til skalle og brasen, og 0,25 0,30 til suder og karpefiskeri. Har du kun en spole på, skal du fylde den op med 0,25 mm.

Endelig er der pole stangen! Vælg en stang på ca. 3 meter og få den monteret med "spaghetti top" (en særlig blødspids) og "top connector". En færdig pole udrustning kan fås for under 200 kroner!

Gode bøger
Der er skrevet mange gode bøger om fiskeri efter skalle, suder, brasen og karpe; en Jens Plough Hansen's "Medefisker" er i topklasse. Den bedste af dem alle er dog Jens Bursell's "Moderne medefiskeri", der simpelthen fortæller alt om alt! Ellers er det bare om at komme på biblioteket, der står mere end du tror!

Denne artikel er stillet til rådighed af Fiskeringen.
© 2000 Fiskeringen

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk