Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:01-12-2021
Menu
Kalender
December 2021
MaTiOnToFr
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Fisk og mænd
Indsendt af:Af Henning Hjuler
Dato:21-11-2005

Videnskaben er fantastisk; man har opfundet krudtet, den dybe tallerken, det varme vand. Man sender mennesker til månen og man kan tale med sine venner i Australien. Der er dog to ting videnskaben ikke har forklaret endnu: Hvor kommer lommeuld fra, og hvorfor står normalt begavede mænd op midt om natten for at tilbringe dagens første timer med en fiskestang i hånden og kronjuvelerne i isvand?

Som kystfisker er der tre slags fisk, som man kan og vil fange: Torsk, hornfisk og havørred!

Torsken
Den giver god mad; men er som fighter groft undervurderet. Årsagen er måske, at fra en turbåd hiver man "bare" "dyret" op fra 40 meter vand, hvorved trykforskellen får dens svømmeblære til at svulme op. Fra kysten oplever man torsken på en anden måde. Heldigvis er torsk på kysten en speciel fornøjelse fra det sene forår til midt på efteråret. Der kan være utrolig mange, og jo varmere vandet er, desto vildere bliver de.

Vadefiskeriet efter torsk foregår i skumring eller mørke. Jeg fanger dem på blink eller orm, - alle slags blink; men det bedste er et blink, der kan fiskes langsomt uden at gå i bunden. Blinket skal fiskes meget ujævnt, gerne med flere spinstop. Det er nødvendigt med relativt solidt grej; gerne en stang på 8-9 fod, 0,30 line og hjul der passer. De fleste kysttorsk er under 2 kilo; men min personlige kystrekord er 6,5 kilo, og jeg har mistet et par større, fordi grejet har været for let. Torsk går gerne direkte mod bunden efter hugget, så fisken skal styres med en stang, der holdes højt.

En speciel fornøjelse er fluefiskeri efter torsk. De hugger på alt; men fisken skal kunne se agnen! Da man fisker i de mørke timer, er store streamers bedre end en tangloppeimitation på krogstørrelse 20. Indtagningen skal være langsom og med pauser, da torsken gerne tager en flue, der ikke bevæger sig. Torsk på flue er noget af det sejeste, for de slås som ind i.....

Et godt råd: der er ikke meget kød på en torsk på mindstemålet. Tag hellere to på 45-50 cm end 20 på 35 cm; så slipper du også for at rense fisk i timevis.

Hornfisken
Den kommer i begyndelsen af maj. Når du læser de første propaganda-nyheder om, at "nu er der masser af hornfisk", så vent en uges tid. Jeg troede i mange år på historien om, at til hornfisk bruger man lange, slanke blink, der skal gå i overfladen. Sådan gjorde jeg i mange år, hvor jeg pryglede blinket gennem vandet med 80 km i timen, for at holde det i overfladen. Det gav da også et par hornfisk, formentlig de aller hurtigste. En dag brugte jeg imidlertid et lille ovalt aborreblink i et forsøg på at få en havørred. Det fik jeg ikke; men til gengæld over tyve hornfisk, hvoraf 5 havnede på stegepanden derhjemme.

Hemmeligheden er at fiske langsomt i overfladen med et skinnende blink, en trekrog i størrelse 6-10 på en tafs (en stump line) 5-7 cm bag blinket. At kastelængden kun er 20 meter er bedøvende ligegyldigt. Metoden er så effektiv, at du må huske kun at tage, hvad du kan spise. Hornfisk tager også fluer. Jeg bruger små fluer i kradse farver, gerne orange i størrelse 12-14. Fluen skal have lov til at synke for hver en meter og tages ind i små nøk. Hold godt fast i linen, for de tager fluen i en vending og er meget hurtigt oppe i luften og "danse" på vandet. Metoden fungerer også med bobleflåd.

Havørreden skal være blank og stor
Metoderne til at fange sådan en sølvblank sag er beskrevet i bog efter bog. Vanskeligheden ved at fange en havørred er legendarisk, og det er nok denne udfordring, der får en kystfisker til at droppe nattesøvnen og lege isbryder på selv de koldeste januarmorgener.

Der er ikke meget, der kan overraske mig som ørredfisker længere. De metoder, der beskrives så nøje i bøgerne, passer måske på forfatterens hjemegn og måske kun ved fuldmåne i juli mellem midnat og klokken et om natten. Er vandet koldt, skal man fiske hurtigt eller langsomt eller varieret; det samme gælder i øvrigt, når vandet er varmt. I virkelighedens grusomme verden er der kun få retningslinier. I koldt vand bruger de fleste kraftigt farvede blink, som skiftes til mere naturtro farver jo varmere vandet bliver. Derudover er det godt at kunne kaste langt.

De fleste vil gerne have blink, der vimser livligt gennem vandet. Desværre har jeg på en fisketur til Østsverige set en af mine venner få fem fisk mellem tre og seks kilo på en wobbler, der gik som en streg gennem vandet. Blink som Jensen Tobis, Toby i 12-25 gram, Sølvpil og kølpirke, samt woblere som Gladsax og Hingsten er kendt for at fange mange fisk . Prøv selv at lave en form, når du har set dine blink i vandet eller set andre hjemmegjorte.

Havørred på flue er toppen af kransekagen og af nogle beskrevet som "bedre end sex". Valget af fluer er lige så personligt (eller mere) som valget af blink. På Bornholm fik jeg en 70 cm´s fisk på flue og blev resten af turen mobbet af mine venner: den var taget på en Vulcano, der i princippet er en lakseflue! Jeg mener, at fluefiskeriet på kysten starter i maj og slutter i oktober. Jeg er højrehåndet og søger derfor pladser, hvor vinden kommer bagfra og gerne lidt fra venstre; f.eks. sydøstlig vind på en vestvendt kyst.

Grejet
Det er næsten altid koldere end man tror. To par termosokker, fiberpelsbukser med skibukser over, termojakke med en sweater over; og så waders på. Neopren waders er stadig dyre; men ikke så meget, at det gør noget. De er dobbelt så varme og slidstærke. Over dette er det nødvendigt med en vind- og vandtæt vadejakke, halstørklæde, et bælte, fangstnet (stort og dybt, ikke et klap-sammen), vadestav hvis du ikke er stedkendt, kasket med skygge. Desuden er det en god idé at ofre penge på et par kvalitets solbriller med polaroid-virkning, så du kan se fisken i vandet. Alt i alt skal du kun bruge nogle få tusinde kroner. Så er DU også klar til at stå op klokken midt-om-natten for at stå i isvand til armhulerne, mens resten af familien ligger derhjemme under den varme dyne.

Transport
Hvis du er afhængig af HT og cykel, er her nogle kyst "hot spots", nogle mere overrendte end andre. Hele Strandvejen, (kystvejen og så bus, eller medbring cyklen i toget), er der mulighed for havørred, hornfisk, torsk, fladfisk og ål.

Nordkysten er sværere at nå uden bil, men tag lokalbanen medbringende cyklen og prøv alle steder med høje skrænter og kystsikring.

Af havnene kan nævnes den Nye Skudehavn, som har buslinie næsten helt ud til havnen. Alle havnene langs Strandvejen og moler på nordkysten. Helsingør Nordhavn har man mulighed for at fange stort set alt, men især medefiskeri efter hornfisk, fladfisk og ål, (mørke august og september nætter), er kendt.

Frederikssund, (tag toget), Sjællands næstbedste hornfiskested.

Kronborg, (tag toget), er synonym med hornfisk om foråret. Men prøv her i efteråret aften- eller morgentimerne ved slottet, der går meget store kysttorsk der oppe. Og så er der jo altid chancen for en ørred.

Alle disse muligheder kan du jo også nå med FR-bådene !

Denne artikel er stillet til rådighed af Fiskeringen.
© 2000 Fiskeringen

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk