Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:28-03-2024
Menu
Kalender
Januar 2022
MaTiOnToFr
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Karper for begyndere
Indsendt af:Mads Schilder Hussing
Dato:21-11-2005

Fiskeringen har haft fiskeret i Søndersø i flere år. 1998 fik vi endelig landpladser ved søen, og vi var mange, der glædede os. Artikel af Mads S. Hussing

Zzzzzzzzzzz hva´ hva´, nåh Toke har fisk på. Klokken er 3.00, og jeg har meget lidt lyst til at stige ud af min varme sovepose. Toke står ellers og råber, at jeg skal komme ud til ham med nettet. Jah, jah, jeg stavrer ud i vandet med nettet til ham, og vi lander en meget smuk 9,5 kilos radkarpe. I det samme hyler Tokes bidmelder igen, men efter et minuts tid, hvor det er fisken, der bestemmer farten, mister krogen sit hold. Måske en endnu større fisk?

Scenen er den smukke Søndersø i Værløse, nord for København, hvor Fiskeringen og Lystfiskeriforeningen har fiskeret. Lystfiskeriforeningen har gennem de sidste mange år jævnligt sat karper ud, så derfor er der stor forskel på størrelsen af karperne i søen. Der er også en meget lille bestand af karper i Bagsværd sø, Der må man også fiske fra bredden på over halvdelen af søen.

Grejvalg
Da der er store fisk i søen vil jeg anbefale, at man fisker med stænger på 10-13 fod, der kan kaste med minimum 60 gr. Baitrunnerhjul med den specielle frikoblingsmekanisme er et must, da de har den størrelse og styrke, der skal bruges til karpefiskeri. Størrelsen er vigtig, da man i hvert fald skal bruge et par hundrede meter 0,30-0,35. Styrken er vigtig, da der findes meget store karper i Søndersø, og for øvrigt også i mange andre vande.

På land skal stængerne have noget at ligge på, og der skal bruges en form for bidindikator. To banksticks (stangholdere) med en buzzerbar (så der kan ligge flere stænger) på med såkaldte buttgrips (så stængerne ligger fast) på den bagerste buzzerbar og elektroniske bidmeldere på den forreste. Eventuelt med nogle monkeyclimbers i midten. Monkeyclimbers får den elektroniske bidmelder til at hyle, hvis karpen går mod land og derfor ikke tager et normalt run. Alt dette behøver ikke at være så dyrt, og de elektroniske bidmeldere bruger vi kun, fordi vi overnatter ved søen. Hvis man i starten kun tager på dagture er de elektroniske bidmeldere ikke strengt nødvendige; men før eller senere vil man på længere ture.

Hvad, der er strengt nødvendigt at købe, er et ordentligt knudeløst net, der måler minimum 42 tommer. Derudover skal man have en unhookingmat og en vejeslynge. Unhookingmatten, eller på dansk afkrogningsmåtten kan man selv lave ved at skære et passende stykke af et gammelt liggeunderlag.

Vi vil nemlig ikke skade fisken!

Priser
"Rigtige" karpestænger, der er noget værd, koster fra ca. 700 kr. Baitrunnere koster fra ca. 500 kr. Shimanos baitrunnere, som jeg selv bruger og vil anbefale, koster fra 699 kr. og opefter.

Elektroniske bidmeldere kan man få fra ca. 300 kr. og et sæt banksticks med buzzerbars og monkeyclimbers fra ca. 500 kr. Færdigboilies koster fra ca. 60 kr. kiloet. En vejeslynge koster ca. 60-70 kr.

Tackler
Som forfang bruges nogle specielle flettede liner, der kan købes i de fleste fiskegrejsforretninger. Forfanget laves med en svirvel, ca. 20 cm. forfangsline og en krog. Den knude, jeg bruger ved krogenden, er jeg ikke klar over, hvad hedder; men den laves ved at følge nedenstående recept.

Den tavs man normalt klipper af skal laves ca. 10 cm. lang, og det skal bruges til "håret", hvor agnen skal sættes på.

Den traditionelle karpeagn er boilies. En lille kugle der normalt måler mellem 10 og 24 mm. i diameter. Boilien er lavet af et mix, æg, sødestoffer og duftstoffer, der skal blandes, rulles og koges. Det bliver en anden artikel, hvor jeg fortæller om boilieproduktion. Færdigboilies kan desuden købes i enhver velassorteret grejforretning. Jeg laver rigget ud fra hvilken størrelse boilies, jeg bruger, og om jeg sætter en eller to boilies på håret. For at sætte boilien på håret skal man bruge en boilienål. Boilienålen føres gennem boilien og håret trækkes igennem, hvor løkken vikles om boilien, så boilien ikke falder af.

Der skal bruges noget vægt for at kaste, og der bruger vi naturligvis bly. Man kan købe ting, der bliver kaldt "non-toxid", men for det meste er det stoffer, der er mere skadelige end bly, og nogle gange er det bare bly, der er indkapslet i plastic! Det mest almindelige tackle er gliderigget. Det siger sig selv, at ved glidetacklet kan linen frit glide igennem blyet, og det er ganske simpelt bygget op. Hovedlinen trækkes igennem et stykke tube, derefter blyet, og så binder man rigget på. Tuben gør, at forfanget ikke "fanger" linen i kastet.

Pladser
Vi har, i samarbejde med vandværket, fået lavet 4 landpladser. Den nærmere geografiske placering kan ses på facilitetssiderne. Der er masser af interessante spots ved vores pladser; men det er naturligvis altid klogt at fiske langs bredden og hvis man kan se åkandebælter, udhængende træer eller lignende, er det utrolig gode steder at placere sin agn.

Før man sætter sig ud ved søen er det en god idé at låne en bådene et par timer og ro lidt rundt eventuelt med et ekkolod for at finde spots Det kunne være åkandebælter, skrænter og des lignende.

Når I fisker ved Søndersø så OPFØR JER ORDENTLIGT og RYD OP EFTER JER. Desuden er det naturligvis strengt forbudt at fjerne karper fra søen. Husk desuden jeres Fiskeringskort og statsfisketegnet og vis det på forlangende.

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk