Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:19-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Furehavet - Sandartens Rige
Indsendt af:Flemming Sørensen
Dato:21-11-2005

I mit analoge leksikon (sådan et indbundet ét, med papirsider, anbragt i en bogreol af økologisk opdrættet frilands-fyrretræ) står der, at Furesøen muligvis har sit navn fra det oldnordiske "fur", der betyder "fyr", altså nåletræet fyr.

Sådan noget leksikal oplysning skal man nok læse med Polaroidbrillerne på, for det er altså ikke længere siden end i forrige århundrede, at Furesøen hed Frederiksdals Sø. Så kom ikke og vær alt for Oehlenschlägersk oldnordisk med mig her!

I øvrigt er det bøg, pil og rødel, der præger bredderne i dag, så den skulle vel nærmere opkaldes efter "Fagus Silvatica", som EU-standardens ISO 9002 benævner bøgetræet.

Men ellers kan man da godt bruge oplysninger fra leksika. Mest tal, vil jeg mene. Og ikke så meget formodninger. Under Furesøen oplyses, at den er en 9,5 kvadratkilometer stor sø, placeret i en sænkning i det omgivende terræn, femten kilometer fra København i nordvestlig retning. Søens overflade er lige omkring 20 meter over havoverfladen, og samme overflade dækker over det dybeste hul i nogen dansk ferskvandssø, målt fra søens overflade altså. Sådan cirka 38 meter (nogle kort siger 39 meter) er den dyb, sådan cirka ude på midten mellem Virum og Farum. Selv bor jeg i Virum.

Nede ved søen har jeg en lille slæbejolle, som jeg købte, da vi købte hus herude i 1991. Af samme grund fisker jeg mest på et sted, som hedder Kaningårdsflakkket, da det nærmest ligger nede for enden af vejen. Stedet har givet sandart på 5,7 kg, gedder på 3-4 kg og et par aborrer omkring de tre pund. Desuden har mine to døtre lært at sætte pris på stegte aborrefileter, der (næsten altid) serveres uden ben i. Sandarten på de knap seks kilo var desuden min dengang toethalvtårige datter Lauras fortjeneste, da hun en sommerdag var med ude fiske. Hun fik en lille 25 Sv.krs pimpelstang (indkøbt på en skiferie) i hånden med besked på at holde godt fast, hvis noget rykkede i den anden ende. "Fisk, far, fisk!", sagde Laura og fik sig en ordentlig forskrækkelse, da fisken kom om bord - næsten lige så lang som hende selv. Den tog en lille gummijig med blyhoved; også ren attraktion for aborrerne. Som regel.

Men ikke altid

I år har jeg haft en eksceptionel dårlig sæson med Furesøen, Bortset fra en kilosaborre først på sæsonen, har der ikke været meget at skrive hjem om. Ligesom mange andre lystfiskere, må jeg indse, at det ikke er nok med solskin, sydøstlig vind og en konstant barometerstand på 1015 millibar.

For et par år siden meddelte jeg min gæstende familie fra Århus, at nu ville jeg tage ned og fange aborrer til aftensmaden. Og jeg gjorde det!

I dag er jeg ikke længere så sikker, (selv om torskene på Lous Flak stadig er trofaste).

Hvis man vil fiske i Furesøen med Fiskeringens både, vil jeg anbefale tre steder: Mit hjemsted, Kaningårdsflakket (måske er der stadig en rød bøje, jeg har anbragt), Privatbanken (ekkolod nødvendigt. Pæne gedder) og næsset ud for Næsseslottet, hvor der er masser af sten- og muslingebanker. Og som regel også aborrer. Brug spinner eller gummijig med både et farvet hoved og evt. en skive "duft" på krogen. En overgang fangede jeg en masse på et grønt Kuusamo-skeblink, men dét blev fortabt og har ikke siden kunnet erstattes. Men et ekkolod er ikke af vejen. Furesøen er et stærkt kuperet terræn at affiske, og har man ikke kendskab til de lokale pladser, kan en lille transducer på hækken gøre en stor forskel. Hvis du "kun" er udstyret med en outboard til FR-jollerne, vil jeg anbefale dørge- eller drivfiskeri i en afstand af mellem 25 og 200 meter fra bredderne.

Der findes også indtil flere kort over Furesøen med dybdekurver og det hele. De er lige så nødvendige som ved trolling i Øresund ... tror jeg nok. Nej, de er faktisk MERE nødvendige. Og så lige et tip til børnefamilierne: Tag S-toget til Holte Station og gå et par hundrede meter ned til Holte Havn, der ligger ved Vejlesø. Her kan far og mor få en cappucino (eller måske endda en fadøl), mens ungerne fisker med et let udstyr - stang, hjul, line, prop, krog og majs - efter skaller fra bådebroen. Under bådebroen er et udløb fra Søllerød Sø skjult under vandet, så her er der godt med grums i vandet og fredfisk. Fiskeriet i både Furesøen og Vejlesø er frit for børn og kun behæftet med det statslige fisketegn for os andre.

Knæk og bræk!

Teksten i denne artikel er stillet til rådighed af Fiskeringen.
© 2000 Fiskeringen

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk