Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-03-2024
Menu
Kalender
Marts 2024
MaTiOnToFr
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
En god dag på Sundet
Indsendt af:Henrik Povlsen
Dato:21-11-2005

De fleste lystfiskere drømmer om at sidde i en let vuggende båd på det klare vand, lav fart på motoren og stængerne spændt fast i downriggerne, klar til at hive en 5 kilos havørred om bord!

Imidlertid kan det måske være lidt svært at komme dertil! Selv købte jeg en båd for 2 år siden med det formål at blive en garvet trollingfisker. Der skete dog det, at jeg blev grebet lidt at selve købsprocessen og endte med at købte den perfekte lille trollingbåd, men den skulle være ny, og så var det ikke råd til downriggere... I stedet trak jeg Øresund tyndt med woblere og blink trukket ned at dipsydivere. Lidt tang fik jeg hevet op ved den lejlighed, andet blev det ikke til, trods studier i de gode fiskepladser.

Nu har jeg solgt båden, men har ikke opgivet trollingdrømmen! Derfor ringede jeg til Dan Rylinger. Dan har om nogen stor trolling erfaring, han driver en speedbådskørekortskole, det var her jeg mødte ham, da jeg selv tog mit speedbådskørekort, men han giver også trollingkurser og har selv arrangeret adskellige trollingkonkurrencer. Jeg spurgte, om han ikke var i markedet for en fisketur efter et par fine havørreder... og det var han! Mit held!

Vi mødtes i Skovshoved Havn, hvor Dan holder til. Det var en dejlig solbeskinnet torsdag formiddag, vandet klart og forholdene perfekte. Båden er rigget til med downriggere, stænger, fangstnet og 4 kufferter fyldt med blink og woblere. Jeg skal ikke lægge skjul på, at mine forventninger til turen lå rimelig højt, men alligevel var en stor havørred næsten for meget at håbe på med mine egne erfaringer. Dan var dog af en anden opfattelse, han garanterede, at vi nok skulle få fisk og anviste en rute på søkortet langs den svenske kyst ud for Landskrona.

Fra Skovhoved satte vi kurs mod et ualmindelig grimt fyr ud for den svenske kyst. Her satte vi grejet ud og jeg fik et let kursus i brugen af de elektriske downriggere og lidt historie om de forskellige blink vi skulle fiske med. Dan var særlig glad for et gammelt blink der lignede de andre, bort set fra at det var metalfarvet og ridset. Midt på blinket var der en hvid klat maling... ikke imponerende, men Dan fortalte op og ned af stolper om, hvor mange og hvor store laks og ørreder han havde fanget på det blink, og han er eksperten og jeg novicen, så vi satte stænger og nu skulle det hele stå sin prøve.

Med det rette udstyr har man en god chance for at ramme de rigtige render og strøg på Øresund, og da jeg i dagens anledning var blevet overladt styringen af båden gav gps'en god hjælp ledsaget af ekkoloddet. Vi havde ikke sejlet mere end 20 minutter på det stille vand med solen lige i ansigtet, da min nederste stang først vippede og dernæst rev sig løs af downriggeren. "Så er der en torsk på et par kilo" sagde Dan roligt og pegede på stangen. Jeg sprang op og begyndte at hale ind. Uden de store problemer kom den første fisk om bord. Ganske rigtigt, en 2 kilos torsk! Men nu var det en stor havørred eller to vi var ude efter, så torsken var bifangst og røg ud igen. Den havde bidt på et sølv/grønt blink i 50 fods dybde.

Samme blik og samme dybde gav i løbet af den næste time et par fisk af samme størrelse, de røg som den første ud igen. Selv årets første hornfisk røg ud igen, den bed på Dans wobler som vi slæbte efter os på et par meters dybde.

Fra at have været meget stille vejr, så begyndte de lovede 6 m/s at vise sig, og der kom lidt røre i vandet. Det gik lidt ud over roen, da der skulle lidt mere koncentration til at holde kursen. Pludselig begynder Dan han brokke sig lidt over linere var gået i kludder, han tager den øverste stang og hiver lidt ind. Det ligner en fisk, men så sætter han stangen fra sig og hiver den anden line ind. Det hele har viklet sig sammen, og Dan begynder at vikle grejet ud igen med stor ro. I samme øjeblik opdager jeg, at jeg selv har fået fisk. Det ligner endnu en torsk, og min første tanke er, at det er den der har rodet alle linerne sammen. Jeg hiver ind og lader Dan om sit pillearbejde, og da torsken er tæt på båden, står jeg og nøler lidt med at få den ombord. "Hiv nu bare den lille gnalling ind, så skal du se ordenlig fisk herovre", er ordene til novicen. Dan har pænt pakket alle stængerne i sin side sammen og står og holder fast i en stang der bøjer lystigt. I det klare vand kommer en blank skikkelse til syne, og med stor ro kommer fisken ind til båden. Slut med torsk, her var en velproportioneret havørret på omkring de 5 kilo. Jeg tog min del af æren for fangsten ved at hive den ombord med nettet. Uanset for garvet fisker man er, så er det ikke muligt at skjule glæden ved at se sådan en flot fisk omborg, og især ikke i de fantastiske omgivelser vi befandt os i. Hermed også den største og første havørred jeg har set fanget, godt nok var det ikke mig selv, men alene det at vi tilsammen havde fanget en var rigeligt.

Vi sætter stængerne igen, finder kursen og fisker videre. Solen skinner os lige ind i ansigtet, roen har laget sigt og vi sidder lidt mere tilbagelænede i stolene... "Det er en rigtig sildeæder sådan en der. Det er fordelen ved at fange dem på lidt dybere vand, så har de svømmet rundt og spist sig store og fede i sild. Jeg tror den vejer 4,2 kg den der" siger Dan og kigger på fisken som nu ligger stille under downriggeren. "Behøver jeg at sige hvilket blink den bed på?" Det var ikke nødvendigt, jeg havde gættet at det var den gamle storfanger der havde fristet på 52 fods dybde.

Herefter var forventningerne tildels indfriet, men også næret med håbet om en fisk mere. Det blev til endnu en havørred på 1,5 kilo på storfangerblinket med den hvide klat maling, og bedst som vi kigger på uret og snakker om at tage ind igen pisker linen af min ene stang fisket på 35 fods dybde. Begge har vi stor havørred malet i øjnene, og der er ingen tvivl om at der er noget meget tungt for enden af linen, og helt sikkert noget der ikke vil ind! I 10 minutter hiver jeg forsigtig ind for ikke at knække linen, og det første syn med fisken bliver noget overflade plask 30 meter båden. Tæt nok til at kunne se, at dagens sidste fisk var endnu en 2 kilos torsk, der på mærkværdig vis var kroget i siden, og derfor ikke lod til hive ind let. Den sidste skuffelse til trods, så var det en fantastisk tur, og min tro på trollingfiskeriet har nået nye højder. Det hjælper når en garvet fisker viser vejen for en ny.

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk