Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:19-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Suderfiskeri
Indsendt af:
Dato:21-11-2005

En kanon artikel om suderfiskeri skrevet af Kasper Dreyer Pedersen. Vi kom ikke langt ind i artiklen før vi fandt ud af at her var tale om en lystfisker der virkelig går op i sit fiskeri.

Suderen er med sine messinggrønne sider og rubinrøde øjne, en af de smukkeste fisk i de danske ferske vande, og fiskeriet efter denne smukke fisk er helt i særklasse. Udover, at være mindst lige så intenst som det mest raffinerede karpefiskeri, er det samtidig noget af det bedst tilkommelige danske specimenfiskeri. I denne artikel, samt flere andre vil jeg gennemgå nogle af de ting der er værd at vide om fiskeriet, hvad enten man er begynder eller erfaren hardcore suder-entusiast.

Når hylden blomstrer og nætterne langsomt begynder, at blive lange er det for alvor sudertid.

Med lysflåddet stående stille op ad åkanderne, nattergalens karakteristiske sang i baggrunden og suder der vender med højlydte plask og overalt står suderbobler op fra sedimentet, har man nået hvad jeg vil kalde toppen af ”livets lagkage”.

Men suderfiskeri er meget mere end blot majs og lysflåd. Der ligger store muligheder i bundfiskeri, og med de muligheder som karpefiskeriet har skabt inden for bundfiskede tackler, er listen af muligheder uendelig. Og hvad med flådfiskede hair-tackler? Og hvad med ”the method”? Disse samt flere andre spørgsmål vil jeg, både i denne samt de næste artikler, sætte svar på.

Suderens biologi
Suderen findes i de fleste vande i Danmark. Lige fra de største søer, til de mindste vandhuller godt gemt i skoven dybe stille ro.

I de fleste vande ligger snitvægten mellem 1½ og 2½ kilo. I visse vande findes der dog fisk op til over 3 kilo. I ekstremt næringsrige vande findes der fisk helt op til over 4 kilo!

Som yngel lever suderen af zooplankton, mens de voksne fisk foretrækker lidt større fødepartikler såsom dansemyggelarver, muslinger, snegle og andre smådyr.

Legen foregår i juni og juli, hvor man ofte kan opleve suderne helt inde på det lave vand, men de er svære at fange her. Den bedste tid, at fange suderne på, er umiddelbart lige inden og lige efter legen.

Suderen er ligesom de fleste andre karpefisk en varmeelskende fisk. Når temperaturen kommer op omkring 12-16 grader kommer der for alvor gang i fiskeriet. Jeg har selv flere gange været ude for, at flere dages varme i det kolde forår kan have en nærmest eksplosiv effekt på suderne, så hvis der pludselig kommer tre-fire varme dage i løbet af foråret, er det med at spænde oppakningen på ryggen, og se at komme afsted, for der er virkelig noget, at gå efter. Man skal dog stadig huske, at sudernes stofskifte ikke er helt i top, så pas på med at overfodre. En lille feeder fyldt med maddiker eller grundfoder vil oftest være tilstrækkeligt.

Lokalisering og valg af fiskeplads
Suderne er mest aktive i aften-, nat- og morgentimerne. Her vil man tit kunne se suderne vende i overfladen i højlydte plask, hvilket er den bedste måde, at lokalisere fiskene på. Ydermere vil en masse suderbobler stige op fra bunden, et sikkert tegn på at suderne foragerer.

Er man ikke sikker på, at der er suder i det vand man nu engang har valgt, er det derfor en god ting, at tage en stol på nakken og tage kikkerten i lommen, og så tage ud til søen i de tidlige morgentimer. Hvis der er fisk i søen skal de nok afsløre sig!

Når man nu har fundet et vand med sikre tegn på fisk, er det næste spørgsmål, hvor skal jeg fiske? Det mest logiske ville være, at fiske hvor man har set flest tegn på fisk. Men alligevel vil der højest sandsynligt være pladser der er bedre at satse på end de først antagede.

Suderne har det med, at følge bestemte ruter i deres søgen efter føde. Disse ruter ligger oftest på skrænterne rundt i søen. Et godt udgangspunkt vil derfor være, at finde disse skrænter. Oftest patruljerer fiskene på den første og/eller anden skrænt ud til den lidt dybere del. Derfor er det en god idé, at fiske den ene stang på den første skrænt og en anden på den næste. Når man så har fundet ud af hvor fiskene passerer, kan man lægge sine tackler der.

Grødebælter rundt omkring søen, eller passager her mellem er næsten også altid et sikkert sted, at finde fisk. I grøden findes masser af føde, og suderne vil oftest gå helt amok her.

Findes der en lille lavvandet vig med skrænter ud til den dybere del, vil dette være et oplagt fiskested. Suderne trækker som regel ind på det lave vand i aftentimerne for at æde, og har man dækket et flot ”bord” op, når fiskene kommer forbi, skal det nok give bonus. Ydermere er der lagt op til en meget underholdende fiskemetode, nemlig ”close up” flådfiskeri, som du kan læse om næste gang.

Åkandebælter er også et godt sted at satse på. I åkanderne finder suderne skjul for eventuelle farer, og samtidig er der masser af føde. Ligeledes vil små kanaler mellem eller direkte i åkanderne være et godt sted.

De bedste fisketidspunkter er uden tvivl fra aften til morgen, hvor suderne er mest aktive. Men når dagen går på hæld, kan man til tider opleve et udemærket fiskeri i dagtimerne. Således havde en kammerat og jeg selv et særdeles underholdende fiskeri midt på dagen i bagende sol. På små fire timer lykkedes det os fange seks fisk op til 2,7 kg. Tre fisk blev taget inden for et kvarter efter fiskeriets start!

Grej til suderfiskeri
Suderen er en bomstærk fighter, og det er derfor nødvendigt med noget ordentlig grej, når man går efter storsuderne (dem med mos på ryggen).

Til flådfiskeri er en ordentlig matchstang en god ting. Med en sådan stang er det for det første muligt at kaste tilstrækkeligt langt med den fornødne præcision, men også at opnå en tilstrækkelig line- og flådkontrol.

Stangen skal have rygrad til, at tæve selv den grummeste suder ud af åkanderne, men samtidig være smidig nok til de lange kast og den præcise linekontrol.

Et godt bud på denne er uden tvivl Drennans Tench- og Super TenchFloat, som med sine 12’9”, og en testcurve på 1,25 lb., er det ypperste man kan komme på den perfekte stang.

Har man, som de fleste, ikke et så stort grej-budget er Ron Thompsons Specimen Match 13’ samt Zebcos Trophy Carpmatch 13’ også et rigtigt godt valg og til en mere fornuftig pris. Stængerne kan også bruges til småkarpe-fiskeri i f.eks. Lammefjorden som jo også er meget underholdende.

Til bundfiskeri kan man sagtens bruge en almindelig lang spinnestang på 9’ til 11’. Det bedste vil dog være en let bundstang på 11’ til 12’. Stangen skal ligesom matchstangen have en god rygrad, så den både kan styre fiskene uden om eventuelle forhindringer, men også til at kaste tunge feeders og bly. Et godt bud på en sådan stang er Drennans Specialist på 11’ og 12’ samt Fox Specialist Barbel i 1½ lbs. udgaven. Også Harrisons Specialist 1½ lb. vil være et godt valg. Disse stænger ligger også i den dyre ende, men desværre findes der ikke et så bredt udvalg af disse stænger i Danmark. Mit råd til dem der leder efter sådanne stænger er, at tjekke det engelske marked, hvor der findes et stort udvalg. Dette skyldes især, at stængerne derovre også bruge til døbel og barbe, som vi jo som bekendt desværre ikke har i Danmark.

Da 95% af mit eget bundfiskeri foregår med dobbelt indikatorsystem, vil jeg ikke komme så meget ind på feederfiskeri og stænger. Men er man desperat efter at fange suder på denne måde, vil jeg anbefale en stang som Drennans Medium feeder som er uovertruffen i alle facetter. Et lidt billigere alternativ til denne kunne være Silstar 11’ Konnekt Feeder som også har den fornødne rygrad til fiskeriet.

Som tidligere beskrevet foregår det meste af mit bundfiskeri med dobbelt indikatorsystem, og derfor er en elektronisk bidmelder et must.

Som elektronisk bidmelder vil jeg varmt anbefale Fox Micron SX/DX og Delkim som alle har trinløs indstilling af såvel tone og volumen som sensitivitet.

Som bagindikator til bolt- og chockrig er Fox Specialist nok den bedste på markedet efter min mening. Til det lidt lettere bundfiskeri med confidence-rigs er en let bobbin/hanger bedre end swingers, da disse vil give en for stor modstand i hugøjebliket.

Ud over dette vil en god stol samt en god parasol være en god ting. Tro mig, efter 1½ døgns fiskeri har ryggen det ikke godt efter, at have siddet i en almindelig havestol. Og slet ikke når man så har slæbet oppakningen 1½ kilometer op til bilen. Hvis man er en rigtig "sofafisker" vil en bedchair heller ikke være af vejen. Dog er det mest belejligt med stol når man fisker med flåd, da hurtig reaktion er et must for, at kroge suderen ordentligt.

Tight Lines til alle jer derude!

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk