Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:26-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Fluegrej til åen
Indsendt af:Martin Fabricius
Dato:28-02-2006

- Af Martin Fabricius

Fluestangen
I de foregående år er sket meget inden for fluefiskeriets verden. Det er den moderne teknologi, som giver grejproducenterne nye muligheder. Tidligere blev stænger lavet af glasfiber og splitcane. De havde en del ulemper. Deres vægt var en af dem. I dag vejer en normal fluestang omkring 90-250 gram, dengang var det næsten det tre dobbelte. I dag er stængerne også saltvandsbestandige og lavet af lækre materialer som holder længere.
Man inddeler fluestænger i det så kaldte AFTM system(American Fishing Tackle Manufactures association). Det er også vist som et # symbol. Stænger måles altid i fod.

Her er nogle typiske eksempler:
7-9 fod #3-6 til lettere ørredfiskeri. Det ville kunne bruges i mindre åer som Rohden Å, Grinsted å, Vorgod Å, Karlstofte Å osv.

I de mindre åer, hvor jeg går og fisker efter ørred og stalling, anvender jeg en 8” fods # 5 stang. Den er nem at komme til med og kaster uden besvær tørfluen præcist hvor jeg vil have den.
Når jeg fisker efter bækørred i mit ”hjemvand” Vejle Å, bruger jeg en 9” fods fluestang # 6. Den kaster langt, og det kan være nødvendigt, når vandløbet er lidt bredere.

8-12 fod #6-9 til å-fiskeri efter større ørreder i mellemstore vandløb som fx: Vejle Å, Kolding Å, Konge Åen, Gels Å, Odense Å og lignende.

Til let havørred fiskeri bruger jeg min 9’3 fods # 7-8. Når det skal fiskes med helt store havørredfluer bruger jeg min to-hånds # 8-9. Begge stænger fungere godt til havørred fiskeriet med flue.

11-15 fod #9-11 til tungt å fiskeri og lettere laksefiskeri. Det ville især blive brugt i store vandløb som Skjern Å og Gudenåen samt udenlandske lakseelve.

Jeg har ikke selv fisket laks med flue endnu, men det kommer nok i den kommende sæson. Hvis man fisker efter laks i Danmark er dækket godt ind hvis man bruger en 11’8´er eller en 12’6´er i # 8-10. Længere stænger kan være nødvendige hvis man vil fiske laks i udlandet. Men i Danmark dækker de to længder ens behov.

Fluehjul
Det er den del i et fluesæt, der altid vil betyde mindst. Det har kun to krav, som det skal opfylde for at være funktions dygtigt: Det skal kunne have rigeligt plads til line og bagline, og så skal det altid være i en kvalitet, som kan holde til at fighte større fisk.
De billige hjul har en irriterende ”klikke” lyd, som kan få en hver fisker til at miste sit gode humør. Det er hvis bremsen er lavet på en billig måde. Dyre hjul er udstyret med en skivebremse, som fungerer rigtigt godt. Det er der i de fleste nye hjul.

Fluelinen og baglinen
Linen er efter min mening, det vigtigste ved fluefiskeri. Hvis den ikke fungerer ordentligt, kan fluefiskeriet blive et sandt mareridt. Fluelinen er også delt op i AFTM klasser. Man køber linen i samme klasse som sin fluestang.

Det findes flere slags flueliner:
DT: En line som er lige tyk over hele længden. De er så småt udgået af markedet, da det ikke er særlig populært mere. Der er ikke så meget at sige om den type line.
WF: Står for Weight Forward. Som navnet angiver, er det fordi der er meget vægt på den forreste del af linen. Det giver muligheder for længere kast, samt at man kan ”skyde” linen ud igennem øjerne. Det er den mest anvendte form for flueline. Den er 27,5 meter(standard længde).
Skydehoved: Den moderne form for flueline. Skydehovedet er ved at være rigtig populært. Det skyldes at det er lettere at kaste med og giver længere og lettere kast. Det er fordi linen er delt op i to. Den forreste del er en ”kasteklump” som består af en tyk line som vejer et hvis antal gram. Oftest er den forreste del 5-10 meter. Den bagerste del kaldes ”runningline”. Det er en tynd coatede line, som skyder meget nemt igennem øjerne. Så når man først har ”kasteklumpen” igennem øjerne skal man kun skyde den tynde line ud igennem øjerne i fluekastet.

Baglinen er også vigtig. Den har ingen indflydelse på kastet, men den er vigtig når en fisk tager et udløb. Men man kan nøjes med 100 meter bagline til alle former for fiskeri i Danmark. De er ikke inddelt i AFTM klasser, men i kilo eller pund. Oftest er en 10 kilos bagline nok.


Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk