Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:20-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
De nye stræk i Mørrum åen
Indsendt af:John Østergaard
Dato:02-03-2006

- Af John Østergaard

De tre nye stræk på Mørrums åen med offentlig adgang, nemlig Vittskövle, Knaggalid og Härnäs, var ventet med stor spænding Jeg har kun fisket i Mørrums åen i 2 år, men har siden 1998 hvert år været i Blekinge flere gange for at fiske og nyde den smukke natur. Jeg har derfor gået masser af ture langs Mørrums åen og har det sidste år gennempløjet de nye stræk.

Jeg vil starte oppe fra, og samtidig lægge Knaggalid og Härnäs sammen, da jeg ikke har fisket på nogle af strækkene, men kun kigget dem ud.
Mørrumsåen løber på Härnäs strækket igennem en naturpark og alene det, vil gøre den til første valg for en hver natur elsker. Den omgivende natur på begge stræk findes ikke bedre. Selve åen er som på de ”gamle” stræk, vekslende med stryg, fosser og rolige stræk som vi kender Mørrum. Der er mange mulige stand- og hugpladser og der er lavet 2 nye fiskväge ved Hemsjö, så laks og havørred fremover vil kunne svømme helt op til Fridafors.
Hvad blev der så fanget på de to stræk? Ifølge ”Mørrumskronfiske” blev der fanget 0 fisk i Härnäs og én laks og én udsat laks i Knaggalid. Og Knaggalid ligger vel og mærke neden for de to fiskväge i Hemsjö.

Hvad grunden er til det pauvre resultat skal jeg ikke kloge mig voldsomt på, men nogle faktorer jeg tror spiller ind er; Generel dårlig opgang i Mørrum i sæsonen 2005. Begge stræk ligger opstrøms for den første fiskeväg i Marieberg ved Svangsta. Dette anlæg er gammelt og som en lokal har sagt til mig, ”det ville have bedst af en stang dynamit”. Det kan dog også undre en at de starter oppe fra med at bygge moderne fisketrapper, men det er der sikkert en god grund til! Jeg ved det ikke?
En tredje kunne være at der ikke bliver sat laks ud i Mørrum mere.
Hvor mange fisk der er gået igennem de fisketæller, der er opsat ved fiskvägene, har jeg ikke kunne finde noget statistik på.

Når det kommer til Vittskövle strækket sker der noget mere. Jeg har fisket strækket igennem flere gange og har fundet flere gode pladser. Hvis jeg starter øverst er der lige før strækket slutter en nakke som holder fisk. Eneste problem er at fiskeriet er bedst på østsiden og der er det forbudt.
Nedstrøms nakken er der et stryg som i princippet går ned til ca. 1km. før pool 32. Det er dog ikke helt rigtigt. For den nysgerrige lystfisker er der flere steder hvor man kan fiske. Et par eksempler.

Står du på broen der ligger ved siden af Sydkraft. hus og kigger nedstrøms, vil du i midten finde en god plads du kan nå fra østsiden.
Hvis du fra Sydkrafts hus på vestsiden går nedstrøms ind i hestefolden, Ca. midt i denne går du over 2 øer, der er adskilt af kanaler. Der vil du finde en lille nakke (ca.30mx40m) som er en oplagt hvileplads.
I stryget nedstrøms nakken er der på vest siden dybt nær land. Her er også vær at prøve. Kendetegnet ved de pladser jeg har beskrevet er at de små, så det kræver sin fisker at få laksen på land.

De sidste 800m -1km af strækket er der hvor jeg har mødt de fleste fiskere. Ikke underligt, for her er det rimeligt nemt at fiske, og hvis du får en fisk på, har du gode muligheder for at lande den.
Østsiden har en dyb rende der går tæt under land, hele vejen fra der hvor stryget slutter og ned til pool 32. På vest siden kan du vade over på den lille ø og derfra et stykke ud i vandet og dække dybrenden. Lidt nedstrøms øen bliver du nødt til at gå nær land da der bliver for dybt. Herfra kan du fiske dig ned til pool 32.

Fangsterne er af en helt anden kaliber end de andre to stræk. Af laks blev der ifølge ”Mørrumskronfiske” hjemtaget 32 laks, og genudsat 30. Der blev hjemtaget 17 havørred og genudsat 4. En del af havørrederne der blev fanget i maj forekommer mig at være lidt vel tynde i forhold til vægten, sådan pænt sagt. Jeg håber de har smagt fiskeren. Der blev også fanget 2 hybrider og 2 regnbuer.
Den første blank laks blev fanget den 12/5, så det var tidligt på sæsonen, taget i betragtning af at den første der blev fanget på det ”gamle stræk”, blev fanget den 3/5 i pool 4.

Sammenfattende kan der siges om de nye stræk. Der er en utrolig smuk natur. Mange gode og indbydende fiskepladser. Pladser som vel og mærke ikke er blevet kortlagt i en guide. De gode hugpladser er nu nok opdaget af mange, men det giver én illusionen af lidt pionerarbejde. Her får du ikke alt serveret, du må selv opsøge. Også er der plads til at fiske på. På de ”gamle” stræk har jeg ofte kunne se sig hensat til strøget i København, og stemningen blandt lystfiskerne er i maj ikke altid lige behagelig; for vi er her jo for at fange store fisk IKK’!

Fangsterne på de øvre stræk kan vel ikke kaldes imponerende. Hvor vidt fangsterne er gode på Vittskövle strækket skal jeg lade være usagt, da jeg ikke kender noget til fangsterne i de tidligere år.

Med de nye tiltag i Mørrum er jeg dog sikker på vil gøre de nye stræk noget mere attraktive rent fangstmæssigt de kommende år. Jeg har lade mig fortælle at der skal bygges en ny fisketrappe i Marieberg, hvornår ved jeg ikke, men det skulle være ganske vist. Alt andet ville også være mærkeligt, nu de har bekostet millioner på at gøre ovenfor liggende stræk tilgængelige med nye fiskeväge.
”Mørrumskronfiske” har i efteråret proklameret at der fremover bliver sat flere havørred ud i åen. I januar har de skrevet at der vil blive sat 15.000 udvandringsklare fisk ud pr. år.
Om antallet gælder både laks og de i efteråret beskrevne havørred ved jeg ikke, men det virker lovende.
Jeg er i hvert fald de kommende år at finde i Mørrum og helst på de nye stræk.

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk