Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:16-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Varde Å og den nye sæson
Indsendt af:Tommy Olinsson
Dato:23-03-2006

Vi nærmer os. Der er nu kun ganske få dage til åen endelig langt om længe åbner. Fandens til lang vinter, men nu er solen endelig ved at få magt, det er stadig køligt, men overalt stikker der krokus, erantis og vintergækker frem, ja sågar påskeliljerne er begyndt at kunne ses omkring i haverne.

Faktisk er det den bedste årstid vi nu er på vej ind i, tiden til åbningen kan snart tælles i timer, og vi har en dejlig lang sæson foran os, snart skal luften genlyde af flueliner der hvisler frem og tilbage gennem luften, akkompagneret af vibernes hyleri. Slørvingerne er så småt begyndt at klækkes og det varer ikke længe før også døgnfluerne viser sig frem og vi kan begynde på det som vi har ventet på siden oktober sidste år.

Jeg skal bruge min premiere dag i Varde Å i år, har en fræk aftale med en af de store blanke, den ved det bare endnu ikke, men så kan den lære det…

Der bliver sikkert trængsel i år, første dagen falder på en lørdag, det betyder også at vores gode aktivitetsudvalgsformand Tommy Lykke serverer gule ærter i klubhuset, der plejer at være en konkurrence, der hedder fiskerkonens pokal, men hvad er endnu sjovere, denne ene dag om året, er der ikke noget der hedder senior eller junior dag i vores klubhus, denne dag er blot medlemmernes dag, det er sågar sådan at juniorerne holder træf, det betyder at der kommer unge mennesker fra naboforeningerne og Orla Bertram plejer at komme rejsende oppe nordfra med et hold juniorer. Det betyder så også at der bliver run på pladserne og især på P-pladserne.

Det betyder igen at hvis det er tøvejr bliver stierne ud til p-pladserne bløde og temmelig kørt op, så er du en af de mange tilrejsende dagkortfiskere der vil besøge vores skønne å, så husk at vise hensyn og kør pænt. Sidste år var vi tæt på at en lodsejer lukkede for kørende adgang, netop som følge af ubetænksom og voldsom kørsel, det gider vi ikke i år. Vi skal hygge os, fiske lidt, snakke en masse og vise hensyn, både til fiskere, men endnu vigtigere vandets ejere.
Heldigvis har lodsejere og Varde Sportsfiskerforening et forbilledligt samarbejde, og sådan skulle det jo også helst være i fremtiden.

Når du nu kommer ned til åen, så giv dig tid til at nyde naturen, sæt dig ned, drik en kop kaffe, eller endnu bedre, fyr op i Kelly kedlen og inviter så nogen af de andre fiskere på en tår, en uvurderlig måde at komme i kontakt med både de lokale og andre dagkortfiskere på.

Er du stille kan du også opleve at møde isfuglen, der er mange af dem og det er en fornøjelse at se dem sidde og fiske fra en gren.

Åen er delt op i flere afsnit, ikke pools som man møder i Mörrum, men stykker der er naturlige at besøge i forhold til hvor p-pladserne er placeret. Det øverste af åen (men stadig neden for Karlsgårdeværket) er kendt som Skonager, det stræk løber gennem skov og er velegnet for de der vælger at bruge spinnestang, der er kun få pladser hvor man kan gå med en fluestang hvis man ikke er bekendt med underhåndskast. Man kan vadefiske mange steder oppe i skoven, men først senere på sæsonen og kun hvis man er lokalkendt eller har en guide med sig. Lad vær med at vade hvis du ikke har en vadestav, eller ikke er bekendt med åen, det er livsfarligt. Der er nogen meget dybe og farlige huller i den å, og man kan ikke se dem, da åen altid er mere eller mindre farvet.

Neden for Skonager bæk bliver landskabet lidt mere åbent, det bliver stadig nemmere at komme til med en fluestang. Længere nedstrøms kommer man nu til Isfuglesvinget, Mastesvinget, Hvide banke, Laksesvinget, Automaten og Brune banke (også kendt som æ’ beshussving). Men nu er vi allerede kommet forbi yderligere to p-pladser. Den største ligger ved Hvide banke, herfra er der en spadseretur gennem plantage på ca. 10 minutter. Den næste ligger ved Brune banke, vær opmærksom på at her må kun holde tre biler, er pladsen fuld, så søg mod Hvide banke eller Hængebroen.

Neden for Brune banke ligger brudesengen, et meget besøgt sted og med rette, umiddelbart nedenfor her, ligger Hængebroen, hvor man så også kan parkere, her er der plads til 5-6 biler med lidt god vilje. Igen er det grusveje, husk at vise hensyn, der er folk der bor der og har deres daglige gang på disse stier.

Neden for Hængebroen ligger åen i et leje omgivet af høje skrænter, ikke særlig besøgt, men et stræk med flere gode standpladser. Når man fortsætter nedstrøms kommer man til pumpehuset, herfra og ned til omfartsvejen er der igen mange spændende pladser. Det er normalt at gå fra omfartsvejen og op til pumpehuset, for så at fiske nedover igen.

Her ligger den største p-plads i området, nemlig rastepladsen hvor hovedvej 12 krydser åen, her ligger også Roadhouse West, et glimrende Cafeteria hvor man får glimrende mad til fornuftige priser, du kan sågar få en take away hamburger for en tier. Betjeningen er venlig og i orden, bestemt et sted jeg vil anbefale.

Nedenfor her ligger ”de nye sving” de sving der blev lagt tilbage for få år siden og som siden har været god for mange store fangster af både laks og havørred. Det nok mest kendte sted i det område er Skodsvinget, navnet kommer ikke af at svinget er dårligt, tværtimod, der står altid en stor laks ovre under det døde træ, nej navnet skyldes at det er en kendt rasteplads, hvor en større gruppe Esbjerg fiskere holder til, og det medfører at der til tider ligger voldsomt mange cigaret skodder der.

Nedstrøms de nye sving kommer man til Varde Sommerland, et sted der ikke længere findes, men navnet har holdt ved, så er man faktisk inde i byen og skal på vestsiden af Varde før man igen kommer til fiskbart vand. Ude ved Fiskeklubben har åen ændret karakter, er blevet bredere og har fået et endnu roligere løb. Pladsen er god forår og efterår, om sommeren er der så meget grøde at man ikke kan fiske der, undtagen med tørflue. Længere ude igen er vi kommet ud vestpå. Der er parkeringsmulighed ved flyvepladsen og ude ved vindmøllerne. Endelig er der Tarphagebroen. Helt herude kort før åen render i Ho bugt, er åen bred og mægtig som en flod. På faldende vand kan strømmen være endog særdeles hurtig, et sted der sjældent bliver fisket på, men vandrefisken skal forbi, så der er da også en chance her.

Du finder billeder fra åen på min hjemmeside www.danishflydesign.dk under punktet fiskevand.

Uanset hvor du vælger at begive dig hen, så velkommen til Vestjylland, velkommen til Danmarks bedste å og velkommen til et sted hvor der er rigtig højt til himlen.

Vel mødt ved åen i den kommende sæson.

Tommy Olinsson Certified Fishing Denmark guide

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk