Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:17-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Mørrum den 13. maj 2006
Indsendt af:John Østergaard
Dato:19-05-2006

Efter tredje kast over hugpladsen tog fisken. I den rivende strøm i 12eren er det svært at stå fast når åen løber med 54 kubik, men mod land gik det og det i en hvis fart for ude i fossen er det umuligt at bjerge en fisk i den størrelse. Efter en farefuld færd over stok og ikke mindst sten, kom der fast grund under fødderne.

Forholdsvis hurtigt begyndte fisken at vise træthedstegn, og vende bredsiden til. Nu var det tydeligt; Det var årets første blanklaks! Det gav adrenalin i blodet og panikken begyndte at brede sig, for den fisk skulle bare på land.

Da kom min fiskeven Peter til for at berolige. Peter satte en smøg i kæften, tændte den og fik med myndig tone gelejdet fisken ind til bredden, hvorefter han tog laksen om haleroden og gællerne og fik laksen hevet på land.

Nøj, hvor var den flot. En fisk som i tusindvis af lystfiskere drømmer om hvert år, men som det er så få undt at kroge og få op af Mørrumsåen. Laksen var 104 cm. og vejede 11.24kg. Efter håndtryk og lykønskninger blev laksen slænget over skulderen, hvorefter Tyskeren gik op for at indveje fisken. Ja, de møver sig da også ind over alt!!!

Som et lille kuriosum kan tilføjes at han indskrev den som værende fanget i pool 16. Sådan kan lystfiskere også være i Mørrum. Det fik vi dog rettet på senere Ha!

Laksen blev fanget den 13. maj, hvilket er sent. I de seneste 10-15 år har forløberne, der som regel er store, kommet i slutningen af april eller starten af maj. Hvorvidt det skyldes at det er den naturlige reproducerende stamme der fiskes på nu eller der bare ikke er flere fisk, bliver vi meget klogere på når der er gået en måned. Måske skal der gå nogle år, for der er også naturlige udsving i antallet af fisk der går op. Sådan er det i alle vandløbssystemer.

Nu vil mange lystfiskere, der fiskede i Mørrum i halvfemserne nok sige; Det er fordi de ikke sætter laks ud i Mørrum mere. Det er nok også en af faktorerne der spiller ind, men jeg vil hellere fiske på en naturlig mindre bestand, samtidig med de genopretter fiskenes muligheder for at gyde i hele åens længde, end fiske det put and take fiskeri der har været tilfældet i årene forud. Nu fiskede jeg heller ikke i Mørrum den gang, men alligevel.

Jeg vil dog indrømme at jeg ikke altid forstår Kronolaxfiskes måde at drive forretning på. Det virker lidt tilfældigt, set udefra! 2 rigtig gode fiskeveje opstrøms en gammel fisketrappe der ikke fungerer optimalt. Der er i dag 21 lovlige erhvervsfiskere i mundingen af åen. Ovennævnte forhold virker på mig som dårligt købmandskab, når jeg tænker på hvordan en optimal udnyttelse af potentialet kunne være for Mørrumsåen. Desuden er Lystfiskerfanget laks meget mere værd end garnfanget i kroner og øre. Tænk blot på billion forretningen på de store søer i USA. Jeg er dog optimist, for der er startet en lokal forankret støtteforening (Mørrum Fishing Association) for Mørrumsåen, Formålet er at støtte alt arbejde omkring Mørrumsåen, bl.a. at opkøbe net licenserne i å mundingen.

Hvis du vil støtte det gode formål kan du rette henvendelse til bl.a. Fiskeshopen i Mørrum. www.fiskeshopen.com og Bringsén lystfiskershop ligeledes i Mørrum www.bringsensportsfiske.com. Det koster kun 100kr. årligt, så det skulle være lige til at overkomme.

Venlig hilsen
John Ø.

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk