Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:28-03-2024
Menu
Kalender
Marts 2024
MaTiOnToFr
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Aborrer til alle
Indsendt af:Bent
Dato:10-01-2002

Som overskriften antyder er aborren en af de fisk vi alle på et eller andet tidspunkt i vores karriere som lystfiskere har stiftet bekendtskab med. For nogle er den indbegrebet af det at være lystfisker, der var her vi startede med krog og prop efter skaller med aborren som en kærkommen sidegevinst.
At aborren findes i stort set alle vande i Danmark og, hvis den er i bidehumør, kan fanges på næsten alt hvad man smider i hovedet på den, har været med til at gøre den til manges foretrukne fangst.

Den er også en lunefuld fisk, med en "personlighed" som ingen anden, og har ved sin svingende bidelyst givet mangen fisker grå hår på hovedet. Bidelysten eller mangel på samme kommer af at aborren som andre fisk ikke har mulighed for at regulere trykket i sin svømmeblære, og derfor er afhængig af lufttrykket for at bevæge sig op og ned i vandet. Falder lufttrykket er aborren nødt til at søge dybere for at udligne trykket, og afhængig af dybden i søen når den selvfølgelig bunden på et tidspunkt og må blive her et stykke tid til lufttrykket ændrer sig, det er ved disse forhold at den mister sin appetit. Stiger lufttrykket så, kommer aborren op i vandet, og hvis trykket stiger efter en periode med lavt lufttryk kan fiskeriet gå helt amok, da aborren er sulten efter en inaktiv ædeperiode.

Aborren gyder sine æg i karakteristiske bånd på op til 2 meters længde på sten og grene på det lave vand, dette foregår i marts, april og maj. Den lever af alt hvad den kan fange, lige fra småfisk som skaller, løjer, smelt og mindre aborrer til orm og æg af andre fisk. Fordi dens kost er så alsidig har vi som fiskere mange muligheder for at efterligne et fødeemne der virker den dag vi er på søen eller ved åen. Omkring gydningen opholder aborren sig på 1 til 4 meter vand, senere om sommeren jager den i de frie vandmasser og i kanten af rankegrøden, om efteråret flytter den sig ud på dybere vand omkring søens skrænter om vinteren finder du den tæt over bunden. Når aborren er fundet og er inde i en af sine hug perioder kan man virkelig fange mange fisk.
Hugperioderne varer sjældent ret længe ad gangen, men finder du først stimen kan du affiske det samme område i forskellig dybde når fiskene er søgt væk fra den hvor du fik de første, brug jig eller spinner til dette fiskeri. Woblere er gode til at lokalisere stimen med og orm og agnfisk bedst til fiskeri i åens dybe huller og ved bunden i søen eller mosen. Agnfisk kan også bruges til at dørge med langs skrænter og grødebælter, man må dog regne med en del hug fra gedder ved denne form for fiskeri. Et tackel med en mindre trekrog placeret i overlæben på agnfisken er at foretrække, evt. med et kort forfang hvis der er mange gedder hvor du fisker. Bruger du død agn til flåd fiskeri, hvilket er en kanon metode til de større aborrer, placerer du krogen foran rygfinnen i agnfisken. På det seneste er der flere der har haft held med rejer til store aborrer, fisket på en enkeltkrog enten på løsline eller flåd.



Man kan også være heldig at komme ud for det fænomen der er kendt som mågesjov…. Dette forekommer specielt på de større søer hvor aborrerne, der jager i flok, får presset en stime af småfisk sammen lige under overfladen. Aborrerne æder fra bunden af stimen og måger frådser af de panikslagne små fisk fra luften. Ser man mange måger der slår ned et bestemt sted på søen, er det med at placere sig i kanten af festen og lægge sine kast ind mod det til tider kogende vand af flygtende småfisk. Lad din agn synke lidt for at nå ned til de jagende aborrer, og spin så ind, du vil tit opleve at der er flere følger efter og hvis i er flere i båden, kan man nogle gange lokke flere til hug ved at sænke en jig ned til de aborrer der er fulgt efter f.eks. en spinner ind til båden.

Hvis vejrguderne er med dig vil du om vinteren kunne opleve et fiskeri der er så spændende som noget. Desværre er det sjældent at de store søer fryser til, men hvis de gør, bevæbner du dig med isbor, ispigge som livsforsikring, pimpelstang og varmt tøj og tager på søen sammen med ligesindede "gale " lystfiskere og fanger dig en gang aborrer til stegepanden. Brug jig med ophængerflue, balancepirk eller fiskestrimmel til dette.

Danmark har mange gode aborrevande, dog er steder som Esrom Sø, Tryggevælde Å, Glenstrup Sø, Gudenåen og det inderste af Randers Fjord sikre steder til de sortstribede. Men prøv dig frem, mange småvande rummer fine bestande af store aborrer. Der findes også steder hvor der er overvægt af aborrer og hvor de så danner "tusindbrødre" bestande, med mange små og mellemstore fisk, der vil dog altid sådanne steder være enkelte aborrer der slår sig på kannibalisme og derfor bliver meget store……

Aborren er udover at være en hyggelig fætter for enden af linen også en meget fin spisefisk, hvilket du vil kunne se på vores opskriftsider her på fiskesiden. Knæk og bræk!!!!!!



Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk