Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:19-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Solnedgang og skrubber
Indsendt af:Anders
Dato:05-02-2002

Nu er det snart ved at være den tid på året, hvor jeg skal ned på stenmolen og tilbringe
et par aftner i selskab med mig selv, en pakke sandorm, solnedgangen

over bakkerne og forhåbentlig en håndfuld skrubber. Skrubben foretrækker at leve i områder med lavere saltindhold som i Østersøen og Kattegat.Selv om skrubben ofte har røde pletter ligesom rødspætten, kan den let kendes fra dennepå sin ru overside. Blandinger mellem en skrubbe og en rødspætte kan forekomme, og fra gammel tid er disse blevet kaldt for "leps".
Skrubbens farve kan variere, men dens hud er altid ru på øjesiden ned langs ryglinien.
De fleste skrubber er højrevendte, men omkring en trediedel af dem er venstrevendte.Skrubben er en ret god spisefisk med blødt kød, og derfor ret eftertragtet af lystfiskere over hele landet.
Man siger normalt den maksimale størrelse og vægt er omkring 50 cm og 3 kg. Den nuværende danske rekord er på 2,130 kg og fanget i langelandsbæltet i 1992 af Bjarne K. Nielsen. Skrubben kan faktisk leve i ferskvand, og træffes både i saltvand og ferskvand på dybder ned til 25 meter.

Skrubberne gyder i Februar og Marts på dybt vand og trækker herefter ind på lavere vand for
at æde sig fede, efter den energikrævende gydeperiode.
Det er her på dette tidspunkt, at vi som kystfiskere
har den største mulighed for at komme i kontakt med dem. Har man en jolle til rådigehd kan man selvfølgelig opsøge dem på det dybe vand, men der er nu noget over det at sidde på en mole en forårs aften med fiskestangen og bare lade tankerne flyde...

Skrubben er ikke en kræsen fisk, men spiser alt hvad den kommer i nærheden af. Sandorm er nok den bedst kendte agn til de flade, men de tager også muslinger, fiskestrimler, krebsdyr og børsteorm. Børsteormen er helt suveræn til fladfisk da de er langt livligere end sandormen. Netop fordi skrubben ikke er kræsen, har man altid mulighed for at skaffe agn til en fisketur, selv regnorm kan anvendes i en snæver vending.

Under fiskeriet efter fladfisk fisker man ofte i et rimeligt koncentreret område, og derfor bliver der et godt duftspor fra din agn. Og da de fleste fiskearter æder de nævnte former for agn, er der stor mulighed for at opleve bifangster i form af både torsk, sej, hvilling, ulk, havørred og selvfølgelig andre fladfiskearter som rødspætte og ising.

Grejet til fiskeri fra moler og høfder, behøver ikke at være det vildt dyre, alle kan være med her. En lidt kraftigere 9 - 10 fods stang, der kan kaste op til 60 gram er at foretrække. De tungere vægte på over 50 gram kan nemt blive nødvendige at bruge, hvis man skal nå ud over tangbælter eller hvis der er stærk strøm på tværs af fiskepladsen for at holde agnen der hvor man gerne vil. Fyld dit hjul op med 0,30 - 0,35 line, der skal ligge stramt til spolen, for at undgå fuglereder ved kast af de tunge lodder. Brug et traditionelt forfang som Grenå Rig eller endnu bedre de nyere såkaldte tyskerforfang der er pyntet med små skeer og perler, de kan være uhyggeligt effektive fordi skrubber er meget nysgerrige, og perlerne måske ligner en åben lækkerbisken af en musling... Du kan sagten selv peppe din Grenå Rig op ved hjælp af perler fra en hobbyforretning eller små skeer fra udtjente spinnere der monteres så de blinker i strømmen.




Når du har kastet ud hvor du vil fiske lader du agnen ligge et par minutter, hvorefter du spinner et par meter langsomt ind, huggene vil ofte falde netop nu. Skrubber jager nemlig gerne småfisk og orm aktivt over bunden. desuden vil den lille støvsky dit lod frembringer ligne aktivitet fra muslinger, sandorm og småfisk, igen er skrubbens nysgerrighed afgørende. Skift evt. dit lod ud med en blank pirk uden krog, det lokker på lang afstand. Når du først har lokaliseret skrubberne, der er meget sociale fisk og gerne holder til i huller og fordybninger i flokke, kan der virkelig gøres storfangster og hullet kan blive dit nye hotspot for de flade. Gentag gerne proceduren med indspinning efter ca. 5 til 10 minutter hele vejen ind til molen, det er en metode der giver mange flere fisk, end ved kun at lade agnen ligge stille og vente på der kommer en fisk forbi. Hvem ved, måske er der et kanont godt skrubbehul 2 meter tættere på stranden, end hvor din agn ligger lige nu....?
Fisker du direkte fra stranden er et par stangholdere uundværlige, de bvehøver ikke at koste ret meget, da der findes modeller på markedet idag til under en halvtrdser for en udemærket kvalitet. Køb også gerne de nye øko-lodder og udskift dem med de blylodder der stadig sælges.

Tag ud til maj og prøv lykken, det er en skam at lade være. Skrubben er en hyggelig sportsfisk og en nydelse i køkkenent bagefter.


Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk