Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:28-03-2024
Menu
Kalender
September 2022
MaTiOnToFr
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
ARTIKLER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Artikler ialt: 147
Havørred fra kysten
Indsendt af:Fiskeringen
Dato:16-09-2003

Efter mere end 20 år på danske kyster efter havørred, og med mere end 1.100 fangede, så er her måske nogle små tips og idéer du/I kan bruge. Ja, 1.100 havørred - det kræver nok en står fryser; men sådan en bruger vi ikke hjemme hos os. Nej, vi spiser først det, som er, og så er glæden større, når så man kommer hjem med frisk fisk - resten genudsættes.


En fisk i fryseren skal, hvis man følger kokkeanbefalinger, spises inden 3 måneder, så hvorfor have 30-50 kg ørred i fryseren - nej jeg er nok lidt overtroisk. For er der en fiskegud, så tror jeg, at man fanger mere, hvis også man kan sætte en 3-5 kg havørred ud igen, og den fornøjelse kan anbefales - man får det rart inde i sig selv. At have overlistet en god ørred og så kunne frigøre den igen til guds natur. Dette er for mig en utrolig fornemmelse og selvfølgelig til manges forbavselse, men prøv det.



Spændende oplevelser


Jeg har haft så mange spændende og mærkelige oplevelse med mit kystfiskeri, så jeg kunne nok skrive en bog, men hvad siger I til denne?
Jeg havde været på Falster og fisket uden held. Så ved 14.00 tiden begav jeg mig hjemad mod København.


Ved afkørslen mod Roskilde var der jo fjorden. Så et eller andet fik mig til at køre op for at se om der skulle være fisk.


Ja, nu sad man på vej tværs over Sjælland og tænkte: Hvad laver du!!!. Men et eller andet gjorde at jeg måtte derop. Som jeg skulle dreje af mod Munkholmbroen sad jeg i et T-kryds og ventede på, at jeg kunne køre frem, og så ser jeg at ovre på den anden side af vejen en lille dreng på sin 3-hjulet traktor på vej ud på kørebanen. Jeg sad som forstenet; men ud af bilen kastede jeg mig over kørebanen, fik fat i kraven på drengen og vi røg ind i rabatten. Jeg tror ikke at nogle af os fattede ret meget af, hvad der var sket. Men jeg fik kørt drengen hjem i god behold. Og jeg var nok den stolteste lystfisker den dag uden fisk.

Der er jo masser af oplevelser, der gør at denne fælles interesse gør drenge til mænd, og det gamle urinstinkt at jage er i os alle og giver os så meget. Har du fx taget dine børn med ud at fiske og set din pige eller dreng stråle efter sin første fisk, eller en mor der selv skal montere sin første sandorm, ja, jeg kunne blive ved.

Planlægningen og turen
Selve fiskeriet er jo dejligt; men kender du fornemmelsen de sidste 3 dage før en planlagt weekendtur til en jysk å for at servere de hjemmegjorte tørfluer fra de kolde vinteraftener. Den planlægning, forventningens glæde og selvfølgelig det kammeratskab man har med sine fiskekammerater gør, at 2 dages fiskeri bliver til 5 dage. Alt dette ville jeg ikke bytte for noget.

Jeg fanger nok mest fra november og 5-6 måneder frem. Ja, det er koldt; men der er ikke noget i vejen med vejret, kun det tøj du har på. Neoprenwaders, neoprenhandsker, en god fleece, en vadejakke med en god brandtex-membran, en halsedisse og inderst et godt sæt termoundertøj. Et ekstra sæt tøj i bilen, for alle kan jo falde. Og så er vi klar til at fiske.

Efterårsfiskeriet
Ja, jeg har nogle ganske få regler, og så går det aldrig helt galt. Nu står jeg jo i en grejbutik, så jeg får jo masser at gode fiskepladser og tips. Så til dig, ned til din lokale grejforhandler, og få de sidste nye hotspot. Og kan de ikke hjælpe dig, må du søge andre græsgange!!!!!

Dernæst skal du ikke være bange for at skulle køre nogle ekstra km i bilen. Ja, nu ved jeg godt at fra København til Isefjorden tager det ca. 45 min; men hvad nu hvis der ikke fanges fisk her den dag. Hvorfor så stå der i 8 timer? I stedet for at køre 45 min mere og så få 6 timers knaldgodt fiskeri. Hernæst skal man, som en af mine favoritforfatter har skrevet ""Lystfisker kend dit fiskevand"". Ja, kommer du til et nyt sted - til en ny kystplads, hvor du ikke har fisket før, så er der jo mulighed for at komme i snak med en af de lokale og spørge pænt, hvad man fanger med.

Ja, så får man en snak og ser eventuelt hinandens grej, og så er man langt. Jeg har byttet mig til mange fluer og blink igennem årene, og mener, at hver kyststrækning har sit favoritblink, -flue eller -farve. En anden god regel er, at hvis du fanger en havørred, så kan du godt rense den og se på maveindholdet. Her er måske tobis, rejer sild, hestemakrel osv. Og dette giver dig straks en idé om, hvad der skal ud af grejkassen, og dette forøger dine chancer for fisk meget.

Hvis vi fisker med blik er der også nogle ting, der er med til at forøge dine fangster. Hvis der er tobis i vandet, skal du bruge lange slanke blink, gerne gennemløbsblink, da dette blink ikke bliver trukket, men skubbet gennem vandet og derved kan holdes højt i vandet som ønsket. De fleste havørreder fanges mellem 0 og 40 cm under vandoverfladen. En anden god ting er at fiske med spinstop, dette forøger dine fangster med op til 30%. Det er ikke din fiskestang, der skal frem og tilbage, men dit indtag. Altså må du veksle indspinningshastigheden, men hele tiden have kontakt med det, du fisker med, så når fisken hugger, er du med og ikke af. Fuld kontakt forøger også de fisk, som kommer helt i netposen. Jeg har selv fisket med de nye fletliner i mere en 3 år og kan varmt anbefale disse. Her er ikke nogen elastik. Her mærker man det mindste nøk - selv helt ude i kastet, og mærker man sådan, må man straks indtage blinket i mange forskellige tempi. I løbet af 5-10 m skulle der gerne være fast fisk.


Mange lystfiskere har nok prøvet, at fisken følger med helt ind for så at vende i et plask. Jeg var engang ude at fiske med Erik Johansen, forfatter til ""Fluer i hovedet"". Han havde en efterfølger med helt ind til sig selv, og da fisken så Erik blev den bange og søgte ly af Eriks waders, og som professionel lystfisker, så nettet ned foran fisken og et lille spark bagi og i nettet røg fisken til min store forbavselse.

Men her kan du også selv gøre noget for at formindske dette. Hvis du fisker til et tangområde med sand ud til dette, skal man holde sig 10 m inde på sandet, for havørreden føler sig temmelig sikker, hvis bunden er sten og tang, men ud på åbent sand bliver den urolig.

Mange fisk hugger først, når de er 2-5 m ude på sandbunden. Så har du en efterfølger med ud på sandet, kan det godt tilrådes at lade blinket falde ned på sandbunden og ligesom jigge den i sandet. Det får fisken til hug med det samme.

En af de store fornøjelser, jeg har, er, at jeg går meget. Altså fisker det ene rev af efter det andet. Men jeg har også steder, hvor jeg ved, der kommer fisk, og her kan jeg godt blive hele dagen. Denne form for fiskeri kalder jeg gearstangsfiskeri. Her vil der som regel være fisk i vandskift, så det er med at holde øje med faldende eller stigende vand eller skiftende strømretninger. For når dette sker, er der store muligheder for at der er fisk, da rejer og andre fødeemner bliver skyllet op fra bunden. Dette sker ca. 2-3 gange på en dag.

Jeg er også én, som bruger Voldborg meget. Her starter min planlægning til en fisketur altid. Jeg vil gerne have et vindskift. Fx hvis vinden fredag kommer fra øst og lørdag fra vest. Så fisker jeg på en af de mange gode kystpladser på østkysten. Så er der efter min mening gode chancer for fisk. Her vil som regel være let mudret vand lidt efterdønning og lidt flydende græs i overfladen; men jeg ved også, at mange siger store bølger store fisk og har held med dette. Men du bør prøve dig frem.

Bobleflåd
Bobleflådsfiskeri er nok en af de mest effektive fiskemetoder. Her kræves blot et roligt gemyt, en indre ro, og jeg må indrømme, at nogle gange kan jeg ikke lige finde dette, og så bliver det flue- eller spinnestangen. Med bobleflåddet med flue kan man affiske et meget stort område. og man kan holde fluen meget længe samme sted. Så med den rigtige flue er der næsten altid fisk. Du gør som følger:
Bobleflåddet anbringes som glideflod over en 8-talssvirvel og her bindes en line på ca. 3-4 m, hvor så fluen monteres. Bobleflåddet fyldes med ca. 2/3 dele vand. Man tager så bobleflåddet ca. 20 cm fra stangøjet, lader fluen ligge i vandet og kaster så ud. Ca. 2 m før bobleflåddet lander, laver man et spinstop, og så retter bobleflåddet og fluen sig ud i skønneste orden, og herefter indtager man fluen meget langsomt og med stop.

Fluefiskeri
Fluestangen er nok blevet en lidenskab for mig. Jeg bruger efterhånden fluestangen utroligt meget og har fisket med denne i 15 år. Så hvis du har mod på det så, dækker du efter et par års erfaring et fiskeområde på ca. 25-35 m og måske længere ved hjælp at et skydehoved og en runningline; men det må anbefales at starte med en fluestang klasse 7-8 og en flueline WF-8 floating. Altså en flueline med vægten fremme, så der ikke skal så meget line ud, før man begynder at spænde fluestangen, og så fiskes der ellers på samme måde som med bobleflåddet.

At få fisk på en fluestang kan overhovedet ikke sammenlignes med en spinnestang, dette skal prøves. Her skal man også finde de steder, hvor man kan komme på kastehold af fisken, så igen spørg din grejforhandler. Som regel skal du fiske med fluestangen de steder, hvor du har fået fisk, der er meget røde i kødet. Dette er som regel fordi, disse fisk lever af rejer, krebs o.lign. og har det røde pigment, der gør kødet rødt i fisk. Så her kan du roligt gå i gang med fluestangen. Er den fisk du har fanget helt hvid i kødet, er det som regel fordi den lever af sild og tobis, og her vil det mange gange være blink eller wobblere, der skal til.

Fredningen den 16. november
Dette er ikke ensbetydende med at jeg ikke fisker havørred mere. Nej, for her er massere af overspringere, også kaldet Grønlændere. Fisk med så meget fedt, at det driver af dem, og mere velsmagende fisk findes ikke. Grov fisk fra 6-10 kg lynende blanke, så der er ikke nogen grund til at sidde der hjemme. Det er netop i denne periode, der skal fanges størst og flest fisk.

Svenskekysten
Januar måned er altid én jeg glæder mig til, når vi snakker havørredfiskeri. Vi er efterhånden mange, der tager på svenskekysten. Jeg selv har fisket der de sidste 6 år med masser af fangster, der sjældent kan sammenlignes med fangster på danske kyster. Det tager ca. 3 timer fra København, og så står du i havørredland. Men når nu broen kommer, kan turen gøres på ca. 2 timer.

1.januar har der ikke været garnfisket efter havørred i 3 måneder. Burde vi ikke følge trop herhjemme. Jeg synes det. Her er der så mange grove havørreder og masser af gode oplevelser, så skulle dette have fanget din interesser, så er du velkommen til at give og et kald på telf: 44 92 11 33.

Så starter forårsfiskeriet på den danske kyst, hvor havørrederne trækker fra åer og fjorde og skal ud og æde sig store og fede. Så her står vi alle på lur på hver en pynt, men husk, at den fisk du satte ud sidste år, nu vejer 1-2 kg mere.

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk