Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:21-02-2024
Menu
Kalender
Februar 2024
MaTiOnToFr
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
FISKEVIDEOER

Indtast søgeord:Gem søgeord
 
  
Videofilm ialt: 31
Anmeldelse af Mel Kriegers ny DVD Video om fluekast
Indsendt af:Henrik Rosendahl Kristiansen
Dato:11-04-2006

Flycasting faults & fixes – a detailed look at flycasting problems and their solutions.


Af ”biologen” Henrik Rosendahl Kristiansen

Som inkarneret fluefisker og tidligere underviser i sportsfiskeri får denne film sat gang i en masse tankebilleder. Kommer i tanke om de mange gange jeg stod ved fiskevandet. Velforberedt. Klar til at overliste en sky laksefisk i morgengryet eller skumringen. Det hele er lutter idyl lige indtil.......forfanget filtres fuldstændigt sammen, så fluen sidder livløst midt i edderkoppespindet. Eder og forbandelser runger gennem luften, mens værdifuld fisketid går tabt med at fumle i pandelampens skær. Senere forspildes en chance da drømmefisken er spottet og bagkastet havner i et træ. Eller præsentationen af fluen er så forfejlet, at fisken aldrig får fluen indenfor dens synsfelt.

Filmen er opbygget som en dialog mellem den frustrerede arbejdsmand, Joe og hans fejlfinder og læremester. Mel Krieger spiller begge roller og anvender et meget overbevisende kropssprog, som gør det let at forstå om kastet er rigtigt eller forkert. Kulissen er en lille sø eller kanal, hvilket klart er at foretrække frem for en græsplæne. Når Mel kaster er det derfor let at omsætte til praktisk fiskeri, hvilket jeg antager langt de fleste fluefiskere foretrækker. Han forstår at begrænse den teoretiske del til et minimum, hvilket erindrer mig om jeg i mange år undlod at fluefiske, fordi de fleste bøger skrev det var så svært. Mel får det helt ned på jorden, hvor det hører hjemme, for det er ikke så svært at fiske med flue.

Mel bruger kastebuen som en grundlæggende forklaring og det er glimrende, for det er let at lave huskeregler som ”langt kast, stor kastebue og kort kast, lille bue”. Det som gør filmen unik er, at Mel helt simpelt og uden søforklaringer, viser de små tricks som ofte er forskellen mellem vellykket kast og fuglerede eller linekludder. Jeg tænker, at manden simpelthen er nået så langt i sin kastekarriere, at han let og elegant foretager de nødvendige ”gyldne snit”, så alt overflødigt skæres bort og resultatet fremstår smukt, enkelt og klart.

Han forholder sig professionelt og nøgternt til emnet uden at antyde kritik af andres syn på fluekast. Han fortjener ros for, at der ikke er synlige reklameobjekter, som blot kunne lægge et slør over filmens klare pointer, i hvert af de otte afsnit, hvor Joe – trods sin gejst og stædighed – kommer i kastekrise, indtil Mel træder til. Som en anden kastemekaniker sætter han ord på fejlene, så vi andre kan lære af det.

Lad det være sagt med det samme: Jeg kan genkende flere af Joe´s problemer. Derfor ville DVD´en have været en kærkommen gave da jeg startede med fluekast for 25 år siden. Dengang vidste jeg i øvrigt ikke engang hvad en computer var og DVD´en var ikke opfundet. Det er simpelthen et fantastisk værktøj til nybegyndere, som lige har købt udstyr. Der er så mange kast, at let øvede og øvede også vil have meget glæde af at få styrket kasteegenskaberne og få lært nye kast. Mange rutinerede kan komme i midlertidige kastekriser, som kan skyldes varierede betingelser, helbred og grej osv. I så fald kan filmen hjælpe med at komme i topform. Til de erfarne er der et særligt bonuskapitel med bl.a. Spey og Switch kast, som er helt nødvendige for at fiske i lakseelve med vegetation og andre forhindringer langs brinken.

Det anbefales i øvrigt at gennemse hele filmen og udvælge de meste relevante kast, som svarer til dit behov. Med jævne mellemrum bør disse kast studeres igen, men således at det umiddelbart efter følges op ude ved fiskevandet. Det tager tid at indøve nye kast så det forgår ubesværet og uden at mindske koncentrationen i fiskeriet. Derfor er det en god idé at prioritere det mest vigtige først og virkeligt få det grundlæggende til at fungere. Derefter vil det blive lettere at udbygge med et større repertoire.

Som tidligere instruktør anbefaler jeg stærkt kastekurser med en kyndig instruktør - ikke mindst på grund af det sociale samvær. Efter at have set denne formidable film, er jeg ikke tilbageholdende med at anbefale denne digitale indlæringsform som et stærkt supplement til den mere klassiske fluefiskeskole.

Varighed: 80 minutter

Direkte Salg: 29,90 Euro

Springforelle Fine Fly Fishing Tools
v/ Dr. Peer Doering-Arjes
Essener Str. 8, 10555 Berlin, Germany
Telefon: +49 (0) 174 787 05 86
Fax: +49 (0) 30 39 49 37 05
E-post: info@springforelle.de

www.springforelle.de

Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk