Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-03-2024
Menu
Kalender
Marts 2024
MaTiOnToFr
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
FORUM
Opret nyt indlæg besvar dette indlægOversigt | Tilbage
Afsender: Michael Koch
Dato: 29-11-2002 13:15:00
Emne: Udsætninger Isefhjorden Oa.
Kære læsere.

Jeg har med stor interesse læst indlægget om udsætninger i Isefjorden.
Udsætninger, avl og i det hele taget hele miljøet omkring vore havørreder har min allerstørste interesse og derfor dette indlæg til debat.

I min termininologi er "vore" elfiskede moderfisk såkaldte semi-vilde ørreder. Helt vilde og naturlige bestande er efterhånden vanskelige at finde i det hele taget. For at kunne bestemme om en evt. fisk er vild er det nødvendigt at lave gen-tests og dette er vanskeligt da der ikke findes nok gammelt sammenligneligt materiale, hvilkert vil sige fra længe før man/vi begyndte de massive udsætninger.
Derfor er vi nød til at affinde os med at vore havørreder i større udstrækning ikke bliver mere end "semi-vilde".

Men - vi kan derimod tilegne fiskene et tilhørsforhold til de forskellige vandløb med tiden ved netop at udsætte dem i de tiltænkte vandløb.
Det er dog ikke min opfattelse at tilhørsforholdet styrkes ved at udsætte
mundingsfisk eller fisk direkte på kysten. Disse fisk er typisk 2 år, opvokset i et dambrug og har allerede herfra fået "færten" af det vand de er opvokset i. Det er derfor for sent at give dem "en ny fært" ved at udsætte dem i et nyt vandløb som 2-årig. Disse udsættes tilligemed i foråret og går som regel direkte i havet hvorfor forholdet til det givne vandløb bliver minimalt.

Jeg mener den eneste sikre løsning på at fremme tilhørsforholdet er at udsætte yngel direkte efter klækningen i dambruget således at ynglen får fært gennem flere sæsoner i det tiltænkte hjemmevand. Bestanden af yngel og 1-års fisk skal nok selv fordele antallet af udvandrende fisk og blivende
bækørreder.

Jeg forstår dog godt problemstillingen set fra lystfiskere i Isefjorden, da fiskeriet her er mest baseret på kystfiskeri og ikke åfiskeri, som vi jyder jo
vælter os rundt i. Men jeg tror ikke destor mindre at, ørredfiskeriet i Isefjorden kan forblive ligesågodt med naturligt klækkede ørreder som med udsatte ørreder over en årrække. Det forudsætter dog at man i stedet bruger kræfter på en god og fornuftigt vandpleje med tilhørende grusprojekter.

Den aller bedste løsning er jo naturligvis at - vi gruslægger alle brugbare øvre vandløb således at der er nok gydepladser - for - gydevillige havørreder er der skam nok af !!!!!

Mvh.
Michael Koch



Opret nyt indlæg besvar dette indlæg
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk