Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:28-03-2024
Menu
Kalender
Marts 2024
MaTiOnToFr
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
FORUM
Opret nyt indlæg besvar dette indlægOversigt | Tilbage
Afsender: Øjvind Bejstrup
Dato: 24-02-2003 15:57:45
Emne: Hvad Kan Man Tillade Sig?
Jeg kom af gammel vane til at skrive en nyhed (der ikke er nogen nyhed) på Lystfisker-Forum den 21 . februar 2003 over emnet "Om fisk føler smerte" på baggrund af en artikel fra Politikens Netavis den 09.02.03

I dag ser jeg på Lystfiskeri.dk, at den samme nyhed indgår i en artikel som er lagt på siden den 22. februar 2003. Teksten er præcis den samme bortset fra et ord og et tegn. Selv kommafejlene er de samme.

Jeg tog derfor fluks knoglen og ringede til NetText hvor Jimmy Pajbjerg tog telefonen og jeg spurgte ham om hvordan det nu kunne være. Jimmy forklarede at lige dette afsnit var kommet fra en lokalrapportør og som så kunne bruges i en artikel om samme emne til at vise et paradoks mellem to undersøgelser. Han fortalte at han havde indskærpet overfor sine lokarapportører at man ikke "stjæler" andres historier, fordi han var blevet truet med retssag af en større avis.

Jimmy beklagede hændelsen og så er den historie ikke længere. No bad feelings.

Men det kan give anledning til nogle principielle overvejelser om hvordan vi bringer nyheder og historier i diverse medier. Det er min fornemmelse at mange rapportører, i specielt lystfiskermedier, er amatører ud i faget og man kan altså komme grueligt galt af sted ved at hente en tekst helt eller delvist ubeskåret fra et medie til et andet. I de fleste tilfælde er det en journalist, der har lavet arbejdet og som skal have sit daglige udkomme og det regnes altså ikke for god presseskik at bruge en andens arbejde uden at aftale det med vedkommende og hvis man bringer et resume af en andens arbejde skal ophavsmanden og/eller mediet bringes som kilde. Skribenten har ophavsret til det han har skrevet og han kan faktisk sende en regning til den der uretmæssigt har brugt hans tekst.







Afsender: Mads Hussing
Dato: 24-02-2003 16:36:42
Emne: RE: Hvad Kan Man Tillade Sig?
Hej Øjvind

Jeg synes det er noget svineri. Det er rigtigt at folk i denne branche tit og ofte er uudannede, men derfor må folk sgu vide hvad der er lovligt og ikke-lovligt.

Grunden til at mange er amatører er jo at der ikke er penge nok i denne branche til at betale for alle de nyheder man gerne vil have på de forskellige sider, jeg ville da for eksempel gerne ansætte nogle professioenlle til at skrive for fiskemagasinet.dk, men det er der jo ganske enkelt ikke midler til.

Der er da også en charme ved at få en masse rapporter fra hele landet, og så kan de alle sammen jo ikke være uddannede journalister.

Jeg synes det er en fin debat, og det er åbenbart nødvendigt at gøre det klart for nogle folk, at de ikke må stjæle fra de forskellige sider eller blade.

Mange hilsner

Mads Hussing





Afsender: Gæst_Mikkel
Dato: 24-02-2003 17:30:50
Emne: RE: Hvad Kan Man Tillade Sig?
Man kan jo sige at det her jo slet ikke burde udvikle sig til nogen debat, for selvfølgelig stjæler man ikke andres ting. Jeg ved ikke om man kan opnå nogle goder på den ene eller anden måde på den side, ved at levere en hel masse nyheder. Men det kan jo motivere nogle til at gøre nogle ikke helt så etisk korrekte ting.

mvh

Mikkel



Afsender: Dorte Fox Maule
Dato: 24-02-2003 19:09:12
Emne: RE: Hvad Kan Man Tillade Sig?
Hej, Øyvind.
Det er ikke helt så ligetil.
Jeg har i 15 år været ridesportsjournalist ved et dansk tidsskrift, men da det ikke var et "levebrød" - altså fuldtids - kunne jeg ikke blive medlem af Journalisrforbunet.
Da jeg så måtte se en af mine artikler offentliggjort i et andet blad, ringede jeg til udgiveren af "mit" blad, som oplyste, at det var MIG - ikke bladet - der havde rettighederne til pågældende artikel.
Jeg tog så kontakt til vedkommende, der havde bragt artiklen, med et økonimisk krav, men "de havde ingen penge, og det var en gammel artikel".
Så kontaktede jeg en advokat, der fortalte, at jeg sagtens kunne anlægge sag - og sandsynligvis vinde den - men jeg skulle selv betale advokat og evt. tid, og så gik det jo langt over det, jeg kunne opnå.
Vi må bare se os for - og så reagere, som du heldigvis gjorde.
Hilsen
Dorte



Afsender: Øjvind Bejstrup
Dato: 24-02-2003 20:27:24
Emne: RE: Hvad Kan Man Tillade Sig?
Hej Dorte

Enig - det er en branche hvor man riskikerer at blive brugt mange steder og det kan du og jeg ikke holde øje med alene. Der sker jo ikke det samme her, som når der tages andre ting der ikke ens egne, at man uden videre kan melde vedkommende til politiet for tyveri. På dette område virker beskyttelen ikke særlig godt.

Man kan også gå den vej at man sender et regningskrav der er så ublu, det er der pressefotografer der faktisk gør, at det kan dække de faktiske omkostninger ved at føre en incassosag eller helt i fogedretten, men der skal være lidt is i maven for at kunne gøre det og ellers må vi være vågne.



Afsender: Øjvind Bejstrup
Dato: 25-02-2003 09:52:27
Emne: RE: Hvad Kan Man Tillade Sig?
Hej Steen

Tak for indlægget - nej jeg forfølger ikke denne sag. Jimmy har beklaget og så er den historie ude. Jeg skal ikke leve af det.

Jeg ville bare gøre opmærksom på fænomenet og tydeliggøre ophavsret- og copyrightrettighederne, som en journalist, der skal leve af at levere tekster, med god ret kunne forfølge med et pænt erstatningskrav.



Opret nyt indlæg besvar dette indlæg
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk