Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:17-06-2024
Menu
Kalender
Juni 2024
MaTiOnToFr
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Drengene er ude med snøren10/12/2013 22:25:43
Det er afslappende at tage på fisketur med sine drengevenner, synes Mathias, Rasmus og Emil, som alle er elever på lystfiskerlinjen på Helgenæs Naturefterskole. Adrenalinen pumper, hvis man fanger noget. Og ellers kan man jo bare drikke noget af sin medbragte varme kaffe eller te og hygge sig.

Den ene, Mathias Jensen, har fisket med sin far siden barnsben foruden, at være juniormedlem i Dansk Sportsfiskerforbund, så er han også temmelig prof. De to andre, Rasmus Kleffel Pedersen og Emil Nordvig Sørensen, kan bare godt lide at tage ud i den fri natur med et par fiskestænger, når de er hjemme eller i fritiden på efterskolen.

Fælles for de tre unge mænd fra henholdsvis Sønderborg, Brande og Skanderborg er, at de nyder stilheden og freden ved at fiske. Selvfølgelig er det sjovest, hvis der er bid. Men det er ikke altafgørende for drengene.

'En rigtig lystfisker sidder der for at nyde havet, stilheden og meditationen; ikke for at fange noget', siger Mathias som bor på Als og startede på Helgenæs Naturefterskole for to år siden. Han har dog fanget mange fisk i tidens løb.

Hvad er det, I godt kan lide ved at fiske?
Rasmus: 'Det jeg elsker ved lystfiskeri er, at være ude i naturen og nyde freden og stilheden. Det er som, at være i en tidslomme. Uden stres, computer, telefoner m.v. Selvfølgelig er det sejest og fedest når det er bid på krogen. Pludselig er det fra den ene yderligheden til den anden. Total stilhed og tranceliggende sind til adrenalinen bare pumper derudad.'

'Min bedste fangst var en flot havørred på 58 cm. og næsten hele to kg. Det var heldigvis sammen med lystfiskerholdet på efterskolen, da det også har stor betydning, at kunne dele glæden ved sin fangst med andre fiskeinteresserede«, smiler 16-årige Rasmus stolt.

Rasmus mener i øvrigt ikke, at det nødvendigvis behøver, at være nørdet med hensyn til lyst- og sportsfiskeri og tilføjer:
'Det kan godt være nørdet at fiske, men det er kun så nørdet som man gør det til. f.eks. kan mig og Mathias stå og snakke om fiskere hvor der ikke er særlig mange der forstår det, men vi kan også sagtens snakke på et niveau at alle forstår det. Jeg tror det har noget at gøre med hvor meget folk går op i det.'

Emil: 'Jeg synes, det er sjovt, når man er nogle venner ude sammen. Det er også noget med at koble fra og stresse af. Det er rart, at komme væk fra skærmen og ud i naturen. Det giver en dejlig ro, som jeg sætter meget pris på.'

Mathias: 'Jeg tror, det er sådan en drengeting, hvor man får dyrket jægerinstinktet. Der kommer noget adrenalin, når du fanger noget. Og så er det jo også meget godt at få noget sol og blive blæst igennem.'

Lystfiskeri mødes med fordomme
Det er nemt at gøre unge interesserede i at tage på fisketur, men svært at holde dem fast, lyder det fra Danmarks Sportsfiskerforbund.

Så snart man slipper dem, finder de på noget andet. Det er de unge, vi taler om. Og udsagnet kommer fra Danmarks Sportsfiskerforbund, der med en række aktiviteter forsøger at fange unge mennesker ind i lystfiskerverdenen.

'De unge synes, det er mega fedt at fiske, men de er svære at holde på«, siger Klaus Balleby, som er aktivitetskoordinator i forbundet.

Danmarks Sportsfiskerforbund måler primært interessen ud fra, om de unge er organiseret i en af forbundets mange lokalafdelinger. Og i lighed med for eksempel spejderforeningers erfaringer er det blevet sværere at få fat i de unge.

'Jeg tror, det skyldes, at folk har en meget travl hverdag, hvor det er svært for børnefamilier at finde tid til at tage børnene med ud at fiske, så de får ikke interessen med hjemmefra. Og hvis man endelig tager sønnike med, er det gerne på den voksnes præmisser, og det gider børnene ikke,' siger Klaus Balleby.

Lystfiskeri på efterskoler er populært
Imens flere af landets lokale lystfiskeriforeninger kæmper med, at få flere junior medlemmer. Så ser det mere positivt ud hos landets efterskoler med lystfiskeri som linjefag. Her er interessen for lysfiskeriets kunst stadig efterspurgt af de unge. En af dem er Helgenæs Naturefterskole på Djursland, som har en selvstændig jagt- og fiskerilinje.

'Lystfiskerilinjen har sammen med skolens jagtlinje suverænt været de mest populære linjefag igennem hele skolens historie. Interessen har dog været størst for jagt, men lystfiskerilinjen har også haft en konstant interesse blandt eleverne,' siger linjefagslærer Erling Hansen.

'Jeg tror interessen og populariteten for lystfiskeri på landets efterskoler skyldes, at her får de unge muligheden for, at dyrke deres passion for lystfiskeri sammen med ligesindede. Her er det helt legalt, at være 'nørdet' omkring sin interesse,' mener lystfiskerunderviser og pædagogiskleder Casper Simonsen fra Helgenæs Naturefterskole.

Interessen for lystfiskeri har desværre ikke den samme status som fodbold og håndbold.
'Derfor oplever jeg ofte, at mange af de elever vi har optaget på efterskolen; har manglet glæden ved, at kunne dele interessen og passionen med andre unge,' siger Casper Simonsen.

Helgenæs Naturefterskole tilbyder som noget nyt interesserede unge i 7. til 9. klasse mulighed for, at få et indblik i skolens linjefag samt en gratis smagsprøve på efterskolelivet den første weekend i marts 2014. Yderligere informeres på skolens hjemmeside hne.dk/camp

HER LÆRER DU LYSTFISKERI:
29 af landets efterskoler tilbyder lystfiskeri som fag

Fire af landets efterskoler tilbyder decideret linjefag i lystfiskeri:
Helgenæs Naturefterskole, Flyvesandet Efterskole, Lille Vildmose og Aalestrup Naturefterskole.

8. januar 2014 klokken 18.00 til 21,00: Efterskolerne holder åbent hus

1. marts 2014 kan alle interesserede i 7. til 9. klasse få en gratis smagsprøve på efterskolelivet på Helgenæs Naturefterskole

Flere af kommunale ungdomsskoler

Danmarks Sportsfiskerforbund: Tilbyder en række kurser i fiskeri for unge; korte såvel som lange kurser, samt en fiskeriuddannelse til unge.
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk