Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-05-2024
Menu
Kalender
Maj 2024
MaTiOnToFr
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Tropiske minitun svømmer til Danmark25/11/2015 10:58:38
Varmere havstrømme har gjort tunarten bonito til en fast gæst i de danske farvande. Ekspert peger på klimaforandringer som en del af forklaringen.

Varmere vand og højere saltindhold i vandet betyder, at flere og flere fisk fra varmere himmelstrøg dukker op i dansk farvand. Den lille tunart rygstribet pelamide, også kaldet bonito i sportsfiskerkredse, er ingen undtagelse, og den har sommeren igennem huseret i Kattegat og farvandet omkring Skagen.

I de seneste år har den været en fast gæst, selvom den er mest udbredt i Atlanterhavet. Peter Rask Møller, der er lektor på Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet, forklarer, at blandt andet klimaet har betydet, at den lille tun svømmer hele vejen til Danmark.

- Siden 2010 har vi set udsædvanligt mange pelamider i dansk farevand, og det ser ud til, at de er kommet for at blive på grund af bedre livevilkår. Varmere vand og et højere saltindhold i vandet, har fået den til at søge længere nord og østpå, siger han.

Det er svært at sige, hvorvidt minitunen har nogen effekt på andre fisk i vores farevande.

- Det er en glubsk rovfisk, men indtil nu ser det ikke ud til, at den har nogen iøjnefaldende effekt på vores hjemmehørende fisk. Men det er klart, at kommer der endnu flere, så vil det have en virkning på vores økosystem, siger Peter Rask Møller.

Fra strejfer til fast gæst
Tidligere var bonitoen en sjælden gæst i de danske farvande, og før 2010 var den seneste fangede bonito fra 1995. Før det blev der registeret cirka 30 fangster mellem år 1900 og 1965.

Ifølge marinbiolog hos Danmarks Naturfredningsforening, Henning Mørk Jørgensen, så er bonitoen et godt eksempel på en strejfer, som med tiden er blevet en fast gæst i dansk farvand.

- Der bliver hvert år observeret nye fiskearter i dansk farvand, og nogle af dem bliver hyppigere og hyppigere, fordi eksempelvis vandtemperaturen stiger på grund af klimaforandringer. Her er bonitoen et godt eksempel på en fisk, som førhen var sjælden, men nu kommer på besøg hver sommer, siger han.

En eftertragtet sportsfisk
Sportsfiskerne er glade for sommergæsten. Den lille tunart er et eftertragtet bytte for sportsfiskere - og ikke uden grund. Det er en fisk, som kæmper godt imod, når den skal hales ind på fiskestang, og på samme tid smager den forrygende.

I de senere år har flere lystfiskere ventet på, at bonitoen kommer til Kattegat, så de kan jagte den med fiskestangen. Bonitoen er en stimefisk, og det betyder, at har man først fanget en, så er der flere i området.

Fisken kan blive op til 90 cm lang og veje 6-7 kg. De eksemplarer, lystfiskerne rykker i land, er dog omkring 40-50 cm lange.


Bonitoen er blevet en eftertragtet gæst for lystfiskere. Udover at kæmpe godt for enden af linen, så smager de forrygende. Foto: Andreas Rasmussen.
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk