Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:31-05-2023
Menu
Kalender
Maj 2023
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Havbiolog: Giftig fisk formerer sig som aldrig før01/12/2015 09:41:48
Mildere temperaturer i foråret har givet fjæsingen optimale forhold for at formere sig. Antallet af den giftige fisk er boomet.

Fjæsingen er en af Danmarks få farlige fisk. Den er udstyret med giftpigge, og dens stik er meget smertefuldt. Giften svare i styrke til et hugormebid. Normalt er stik af en fjæsing dog ikke livstruende for raske personer, men badenymfer bør alligevel se sig for, når de træder ud i bølgerne.

Fjæsingen ligger ofte begravet i sandet, men selvom den ikke er til at få øje på, så har der været usædvanligt mange fjæsinger i år, fortæller Jens P. Jeppesen, som er marinbiolog og akvariechef i Øresundsakvariet.

"Vi har set usædvanligt meget yngel fra fjæsinger i år i forhold til tidligere, fordi vi har haft et mildt forår. Vandet langs kysterne har været et par grader varmere, og det varme vand betyder, at der kommer mere plankton, som ynglen lever godt af. Set over de sidste 20 år i Øresund virker det som om, at forårene bliver mildere og mildere. Sandsynligvis på grund af klimaforandringer," siger Jens P. Jeppesen.

Og årene med mange fjæsinger bliver hyppigere og hyppigere, forklarer Jens P. Jeppesen.

"Det er helt klart, at fjæsingen nyder godt af mildere forår med højere temperaturer, og det giver de såkaldte fjæsingeår. Det vil sige år, hvor fjæsingen får mere yngel end normalt, og derfor bliver de mere talrige langs vores kyster," siger han.

Og den farlige fisk er ikke uden evner. To af Øresundsakvariets pighvarrer måtte lade livet i forsøg på at æde en fjæsing, fortæller Jens P. Jeppesen.

Giftig men sky
Til trods for dens giftpigge ved gællelåg og øjnene så skal man ikke frygte fjæsingen. I hvert fald ikke, hvis man spørger marinbiolog i Danmarks Naturfredningsforening, Henning Mørk Jørgensen. Han forklarer, at fjæsingen i de fleste tilfælde er væk, før vi overhovedet får øje på den i strandkanten.

"Fjæsingen er sky ligesom de fleste andre fisk, så den skal ikke sætte en stopper for en svømmetur i havet. Men fjæsingen er en utrolig smuk fisk, og vil man opleve den smukke fjæsing stå på sandbunden, skal man dykke ved stranden, før der kommer mange badegæster og uro. Se, men ikke røre er vist det korrekte udtryk, når man snakker om fjæsingen," siger han.

Virkningen af giften svarer i styrke til et hugormebid. Men selvom et bid fra en hugorm kan ende fatalt, så har fjæsingen ingen liv på samvittigheden. Man bør dog ved stik søge læge.


Selvom den giftige fjæsing har smukke farver, er det en god ide at holde fingrene for sig selv, så man undgår dens giftige pigge. Foto: Birgit Thor.
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk