Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Død over Gudenå laksen - Kulturarvsstyrelsen har indstillet Tangeværket til12/01/2006 15:22:16
Danmarks største vandkraftværk, Gudenåcentralen i Bjerringbro – også kaldet Tangeværket – er igen indstillet til fredning.

Værket har tidligere været indstillet til fredning i forbindelse med en temagennemgang af vanddrevne elværker i år 2000.
Dengang blev følgende fredet: Christiansdal Vandkraftværk, Harteværket og Karlsgårde Vandkraftværk.
Fredningen af Tangeværket blev ikke gennemført. Det skyldtes, at der var tvivl om værkets fremtid, og der var forskellige overvejelser om vandtilførslen og laksens muligheder for at komme forbi vandkraftværket. Nu er der taget stilling til de å-systemer, der fremover skal være forbeholdt laksen og snæbelen. Gudenå-systemet er ikke medtaget, og derfor planlægger man at forlænge værkets drift. Det giver mulighed for at gennemføre Det Særlige Bygningssyns ønske om at frede værket.

Fredningen vil omfatte hoveddæmningen med frisluse, de to sekundære dæmninger, indløbskanalen mellem Tange Sø og kraftværket og kraftværket med stigbord.

Gudenaacentralen blev indviet i 1921 med en opdæmning, der skabte et fald på ni meter gennem de tre turbiner. Den opdæmmede sø, Tange Sø, er Danmarks største kunstige sø. Værket producerer ca. 11 mio. kwh. årligt, og det svarede ved indvielsen til 1/4 af Jyllands elforbrug. Man producerer med vand, hvad man skulle have brændt 4500 tons kul årligt.

Værket udgør et unikt industrielt miljø med selve vandkraftværket, direktørboligen, mesterboliger, mandskabslejligheder, forpagtergården og fiskerboligen ved fiskepladsen. I det væsentlige står værket og dets omgivelser uændret og udgør derved et vigtigt eksempel på et industrimiljø fra den fase af industrialiseringen, hvor elektriciteten begyndte at erstatte dampen som drivkraft. Desuden er anlægget arkitektonisk et godt eksempel på Bedre Byggeskik Bevægelsens arkitekturidealer i et større offentligt produktionsanlæg.

Bygningssynet lægger vægt på, at værket er i drift, og at det også efter en fredning kan fortsætte med at producere elektricitet. Bygningssynet finder desuden, at det er godt, at der fra kommunal side lægges bevaringsbestemmelser på hele kulturmiljøet som et supplement til fredningen.

Kilde: Kulturarvsstyrelsens hjemmeside fra 12 januar 2006.

Fiskerings kommentar: At ville frede Tangeværket i drift, er simpelhed det mest Gudenålaks fjenske der er set længe - hvor må man håbe de ikke får deres vilje!
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk