Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Iltsvind i Limfjorden12/08/2003 00:00:00
Limfjorden er død syd for Livø


ILTSVIND: Usædvanligt tidligt det melder sig. Limfjorden syd for Livø er nu så hårdt ramt af iltsvind, at alt liv er forsvundet fra fjordbunden.



Søren Skov


AALBORG: - Der er døde bunddyr overalt, og det viser, at vi allerede er nået til et fremskredent stadie af iltsvindet, da de fleste dyr godt kan klare et kortvarigt iltsvind, siger Gert Petersen, miljøtekniker og skipper på de tre Limfjordsamters fælles miljøskib Limgrim, der i går undersøgte Lovns Bredning syd for Livø samt Skive Fjord og Hjarbæk Bredning. Alle tre Limfjords-områder, der til sammen er betydeligt større end Mariager Fjord, var præget af et omfattende iltsvind, der er så fremskredent, at der i øjeblikket frigives giftig svovlbrinte ud i havvandet.

- Vores vandprøver viser, at der er nul ilt tilbage ved bunden, og man kan tydeligt lugte svovlbrinten i overfladen, fortæller Gert Petersen.

- Det er usædvanligt tidligt før efteråret, at vi ser et så omfattende iltsvind, så man kan frygte, hvordan det kan udvikle sig, hvis der ikke kommer en rask sommerstorm, der kan blande vandmasserne, fortsætter Gert Petersen.

Han er ikke i tvivl om årsagen til, at Limfjorden igen i år er ramt af et omfattende iltsvind.

- Fjorden er så fyldt med næringssalte, at vi er i vejrets vold. Med de mange næringssalte, som der tilføres fjorden fra landbruget, vil en periode med varmt og stillestående vejr udløse en eksplosion i algerne, og når de synker til bunden og dør, kommer der iltsvind, påpeger Gert Petersen.

Mens Limfjorden gisper efter vejret, går det bedre i Kattegat, som i efteråret i fjor oplevede det hidtil mest omfattende iltsvind.

- Iltindholdet er støt faldende i Aalborg Bugten, men der er stadig omkring 6-7 miligram pr. liter, så man endnu ikke kan tale om iltsvind.

Det ser i øjeblikket værst ud i Læsø Rende, hvor iltindholdet i sidste uge var nået ned på 4,8 mg. pr. liter og dermed nær grænsen til iltsvind, og hvis det varme stillestående vejr fortsætter, kan vi måske se de første tegn på iltsvind i Kattegat om få uger, siger Christian Jensen, biolog i Nordjyllands Amt.

Han håber derfor på et solidt blæsevejr i de kommende dage, så det iltfattige vand ved havbunden, kan blive blandet op med vandet ved overfladen, hvor der er ilt nok.

Også i Mariager Fjord forsvinder ilten stødt og roligt. Forholdene inden for den seneste uge er blevet klart forringede. På de dybe områder er der kun ilt i vandet seks meter ned, og et kraftigt iltsvind sætter ind allerede ved syv meters dybde.

Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk