Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:28-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Torsk har store udgifter til svømning09/02/2006 18:42:42
Nyt ph.d.-projekt fra Danmarks Fiskeriundersøgelser har fundet en metode til at estimere svømmeudgifterne for vilde torsk. Metoden kan i fremtiden gøre bestandsvurderinger for torsk endnu mere præcise

For de fleste mennesker er udgiften til en tur i svømmehallen sikkert ret begrænset. Men for torsk er udgiften til at kunne svømme frit omkring i havene betydelig.

Hvis man måler torskens udgifter til svømning - i form af energiforbrug - forhold til andre energikrævende processer som vækst, kønsmodning og øvrigt stofskifte (nedbrydning og omdannelse af næringsstoffer), så sluger svømmeaktiviteten en god del af torskens energiforbrug – op mod 40 pct.

Svømning er med andre ord en stor post på energibudgettet hos torske-fisk (torsk, kuller, sej m.fl.). Svømmeudgifterne er derfor en vigtig faktor at medtage, når biologerne skal lave vurderinger over torskebestandenes udvikling.

Hidtil er målinger af torskefisks svømmeudgifter foregået i laboratorier. Men da der er stor forskel på, hvordan fisk bevæger sig i laboratorier og i havet, har det været særdeles svært for biologerne at måle præcis, hvor meget svømmeaktiviteten for frit svømmende torskefisk fylder.

Nu har ph.d.-studerende ved Danmarks Fiskeriundersøgelser, Maria Faldborg Steinhausen, fundet en metode til at estimere netop svømmeudgifterne for torskefisk, der er i deres rette element – havet.

Måler halens tryk

I modsætning til visse andre fisk, der bruger bryst- eller rygfinner til at svømme med, bruger torskefisk halen som motor til at drive sig gennem vandet. Halens aktivitet er altså udtryk for torskefiskens energimæssige udgift.

Maria Faldborg Steinhausen udstyrede derfor indfangede vilde torskefisk med sensorer på halen og puttede fiskene ned i et såkaldt respirometer – en slags kondicykel for fisk – hvor torsken svømmede med forskellig hastighed alt efter vandstrømmens hastighed.

Trykket fra halen afslørede, hvor hurtigt fisken svømmede, og hvor stort dens energibehov var ved forskellige hastigheder.

Metoden blev også afprøvet i store tanke, hvor fiskene kunne svømme frit som i havet, hvor de jo ikke kun svømmer lige ud men op og ned, drejer rundt, står stille og svømmer videre. Også her viste metoden med at måle haletrykket og bruge det som indikator for energiforbruget sig holdbar.

”Vi har ikke haft de svømmeudgifts-data tidligere, fordi teknologien ikke har været så avanceret og tilgængelige sensorer har været for store for fisken. Men med nyere teknologi har det været muligt at placere sensorer på halen af torskefiskene og på den måde at måle deres energiforbrug. Jeg håber selvfølgelig, at min metode i fremtiden kan være med til at give data om fiskenes energiforbrug, som kan gøre de biologiske bestandsanalyser endnu mere præcise,” siger Maria Faldborg Steinhausen.

Kilde: Pressemeddelelse fra DFU af 23. januar 2006
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk