Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:28-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
IMV: Samfundet bør tillade mere forurening fra havbrug!14/02/2006 09:50:35
Internationalt er produktionen af fiskeopdræt stærkt stigende, og FAO vurderer, at det vil overgå det traditionelle fiskeri omkring 2030. Produktionen af fisk i dansk akvakultur er årligt på ca. 45.000 tons. Ørred produktionen udgør alene ca. 43.000 tons, hvoraf det havbrugsbaserede opdræt af ørred udgør ca. 7.000 tons.
Dansk Havbrugerforening vurderer, at man vil kunne afsætte 5- 10 gange den nuværende produktion på det internationale marked.
Formålet med denne analyse er at undersøge om det er samfundsøkonomisk rentabelt at udvide produktionen af ørredopdræt i danske farvande.
Analysen tager udgangspunkt i et nyetableret anlæg med en produktionskapacitet på 5.000 tons over en tiårig periode.
Det samfundsøkonomiske resultat af udvidelse af havbrugsproduktionen på 5.000 tons, ved anvendelse af diskonteringsrate på 6 % for en tiårig periode, er i denne rapport beregnet til 378 mio. kr.
Dette svarer til et årligt resultat på 51,5 mio. kr. Dette taler for en udvidelse af havbrugsproduktionen.

Opdræt af ørred i havbrug medfører betydelige udledninger af nitrat og fosfor. Havbrugsproduktionen i Danmark er underlagt miljøkrav, hvor kvælstoftabet er den begrænsende faktor for produktionsstørrelsen og dermed for mulighederne for udvidelse af erhvervet. Udledningen af nitrat og fosfor fra havbrugsproduktion kommer som punktudledninger, og har dermed en relativ større påvirkning af miljøet sammenlignet med udledninger fra landbruget.
Sammenligner man derimod indtjeningen pr. ton udledt kvælstof, skaber havbruget mere end fem gange så mange værdier som gennemsnittet for landbruget.
Rentabiliteten af havbrugsproduktionen afhænger primært af priserne på fiskeprodukter, dvs. afsætningspriserne på henholdsvis fisk og rogn samt omkostningerne til køb af sættefisk og foder. Yderligere er resultatet afhængig af omkostningerne til miljøpåvirkningerne, investeringsomkostningerne til produktionsapparatet samt driftsomkostningerne.

Se mere på: http://www.imv.dk/Admin/Public/DWSDownload.aspx?File=Files%2fFiler%2fRapporter%2fVand%2fIMV_Havbrug_www.pdf

Kilde: Pressemeddelelse fra Institut for Miljøvurdering af 12. februar 2006

Fiskeringen mener:
En "klog" mand sagde en gang, at alt er relativt - det passer også på Institut for Miljøvurderings (IMV) regneeksempel - havbrugsbaserede opdræt af ørred vil belaste havmiljøet enormt, men bare man udregner INDTJENINGEN pr. ton udledt kvælstof, ja så er der bedre "miljøprofit" end ved landbrug.
Man burde sparke IMVs "regnedrenge" en tur nedunder et havbrug så de kunne se skaderne på havbunden, men nåh nej, sådan noget som faunaforurening (udslip af regnbueørred og opformering af havlus) og tab af biodiversitet (gennem bl.a. slamlag og udledning af store mægder antibiotika) er jo ikke lige noget man kan sætte tal på - så det tæller ikke for IMV!
Kilde: http://www.fiskeringen.dk/artikel.asp?ID=1023
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk