Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
TEMA-dage i Kongeåhallen, Gredstedbro02/04/2006 22:09:49
Der afholdes TEMA-dage om den Vilde dansk laks i Kongeåhallen, Gredsted Kjærvej 10, 6771 Gredstedbro, i dagene 22. – 23. april 2006.

TEMA-dagene i Kongeåhallen er en nyskabelse indenfor begrebet lyst og sportsfiskermesser.
Der indføres et gennemgående tema. I den første udgave af TEMA-dagene er det ”den vilde danske laks” der sættes spot på.

Historien om den vilde danske laks er et eventyr. Et eventyr, som endnu ikke har nogen slutning, men som tendensen er lige nu bliver det en lykkelig slutning.

Den danske laks har nogle helt unikke gener, gener som gør at den nu gennem tusinde år, faktisk siden sidste istid har haft en tilknytning danske vandløb.

Hvordan ved man så at man netop har med den ægte danske laks at gøre, jo se det er en del af selve eventyret.

Eventyret starter med en artikel i Ferskvandsfiskeribladet som den 1. dec. 1928 hvori den navnkundige statsbiolog C.V.Otterstrøm skrev: Den danske laksestamme er uddød!

Ca. 65 år efter denne bombastiske udmelding går senior forsker Einar Eg Nilsen grublende rundt på sit kontor i Silkeborg.
Hvordan kunne man finde koden til den oprindelige laks?
Hvad han på daværende tidspunkt ikke viste var at han bogstaveligt gik ovenpå svaret, for i kælderen under det gamle hospital hvor DFU holder til stod svaret.
Fremsynede personer havde nemlig gemt nogle kasser med skæl fra mange forskellige fiskearter, måske med en tanke om at en dag kunne det bruge i videnskabens navn, men helt sikkert uvidne om hvor stor en hjælp det har været for den nuværende forskning omkring bl.a. det det hele handler om i dag -. Den vilde danske laks.
Einar Eg Nielsen og Forsker Michael Møller Hansen fandt som sagt disse kasser fra gemmerne i kælderen og til deres store overraskelse stod de nu med kassevis af skæl fra forskellige fiskearter deriblandt den danske laks skæl som var indsamlet helt tilbage til 1913, altså før nogen havde tænkt på at opdrætte fisk, før man udsatte fisk og før man importerede fisk.
Dette var den ægte vare – den danske vilde laks. – bland disse skæl fandt man bl.a. en skælprøve fra den indtil nu største laks fanget af en lystfisker i Danmark. Dinesens laks på 26,5 kg. Fanget i Skjern å i foråret 1954.
I kasserne med skæl var der skæl fra fisk fanget i Skjern å, Storåen, Ribe å og Varde å, første skridt til at få kortlagt noget genmateriale var nu gået, men vejen var lang endnu.
Samtidig med at de 2 forskere fandt deres materialer i kælderen fik de nogle oplysninger om at en dambrugsejer gennem mange år havde gemt skælprøver. Disse skælprøver og de skælprøver fra vildfisken blev nu grundigt analyseret og kortlagt – forskningen lykkedes og den vilde danske laks havde fået sin nye dåbsattest.


Det er eventyr som disse der vil blive fortalt i foredragssalen under TEMA-dagene, fortalt af de, som selv har oplevet forløbet, selv har deltaget med forskning, feltarbejde, opdræt og ikke mindst deltaget som frivillig i foreningsarbejdet.
Foreningernes bidrag til projekt Laks er enorm og ubetalelig derfor skal messen også tilegnes disse frivillige forenings folk som ofre mange weekender med el-fiskeri, udsætninger og andre praktiske opgaver som der sjældent fortælles om i medier og magasiner. Selvfølgelig vil der også komme rigtige lystfiskerhistorier, dem hvor armene ikke er lange nok og hvor fighterne er drabelige.
Blandt messestandene vil man bl.a. finde fluebindere, spinnebyggere, en fluekastebane, således at alt det nye grej kan afprøves og nye teknikker prøves, der kommer grejsamlere, biler, både og foreninger.
Så hal 1. i Kongeåhallen bliver forhåbentlig fyldt til randen af besøgende.

Kort sagt så er TEMA-dagene et par dage hvor man kan blive underholdt og klogere på samme tid. TEMA-dagene er den kombination af messe og foredrag, som gør at TEMA-dagene i Kongeåhallen er en nyskabelse indenfor begrebet messe.

Jeg har da også som arrangør en stor forhåbning og mange ønsker om at projektet bakkes op at de førende indenfor grejfabrikanter, grejbutikker, interessegrupper og ikke mindst både lyst- og sportsfiskere, men ud over disse ”selvskrevne” grupper kan TEMA-dagene lærer os alle noget.

TEMA-dagene afholdes i tæt samarbejde med Dansk Laksefond og Danmarks Sportsfiskerforbund.

Foredragsholderne er blandt Danmarks førende indenfor forskning, biologi og generel viden omkring den Danske laks.
Einar Eg Nielsen, som er forsker på DFU afholder foredrag, det var Einar Eg der fandt de famøse skæl i kælderen under DFU.
Finn Sivebæk, vel nok Danmarks førende felt biolog indenfor ferskvand.
Kjeld Hillingsø, Lystfisker gennem en menneskealder og medstifter af Dansk Laksefond.
Gert Holtensgård, Chef for Dansk Center for Vildlaks.
Orla Bertram-Nielsen – en af Danmarks kendteste lystfiskere.
Herudover forhandles der stadig om et par foredrag – så der er et forbehold for ændringer.

Mvh

Peter Siedentopp
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk