Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:28-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Danmarks ferskvandsfisk skal kortlægges, og du kan være med!03/05/2006 09:57:00
For første gang skal udbredelsen af de danske ferskvandsfisk kortlægges. Det er Zoologisk Museum i København og Danmarks Fiskeriundersøgelser, der er gået i gang med den enorme opgave, som er gjort mulig gennem en stor donation fra Aage V. Jensens Fonde. Der er tale om den mest omfattende undersøgelse nogensinde af, hvilke fiskearter, der findes hvor i Danmark.

Udbredelsen bliver beskrevet ved at inddele Danmark i 10x10 km kvadrater. I alt bliver det til lidt mere end 600 kvadrater. For hver kvadrat beskrives det herefter hvor mange arter, der forekommer. De færdige udbredelseskort vil således ikke vise præcis hvilken sø eller å en given fisk er fundet i, men give en geografisk oversigt over udbredelsen.

Hovedformålet med atlasprojektet er at opstille en basislinje, som kan benyttes til at bedømme de ændringer i ferskvandsfiskenes udbredelse, der er sket i løbet af de sidste ca. 100 år. Ikke siden biologen C. V. Otterstrøms tre bind om fisk udkom i Danmarks Fauna (1912-17) er der udgivet litteratur, der samlet beskriver udbredelsen af de danske ferskvandsfisk. Alene i de sidste 30 år er der registreret syv nye fiskearter i dansk ferskvand, mens én sandsynligvis er uddød.

En nutidig atlasundersøgelse vil være et vigtigt referencepunkt når fremtidige ændringer i fiskefaunaen skal analyseres. Resultatet af atlasundersøgelsen vil derfor kunne bruges af klimaforskere, fiskeforskere og de miljøinstitutioner, der forvalter vore ferske vande.

Herudover vil resultatet kunne bruges af lystfiskere og andre naturinteresserede, som vil kunne få glæde af den bog, som atlasprojektet skal munde ud i. Indsamlingen af data vil løbe i perioden 2006 – 2008. Herefter skrives bogen, som foruden udbredelse af hver enkelt art, vil indeholde et afsnit om artens biologi, økologiske rolle, fiskerimæssige betydning osv.
--------------------------------------------------------------------------------

Hvilke fiskearter?
Vi vil gerne have oplysninger om alle de fiskearter, der lever i vore ferske vande. Det gælder både de almindelige som ørred, skalle eller aborre og de mere sjældne som dyndsmerling, havlampret og finnestribet ferskvandsulk. Det gælder også de ”fremmede fugle” som eksempelvis regnbueørred, karpe eller guldfisk og de saltvandsarter som skrubbe, havbars eller tyklæbet multe, som kun gæster ferskvand. Det hele har interesse.

Så vidt vi véd lever der i dag i alt 49 forskellige fiskearter i vore ferske vande. Det er som udgangspunkt dem vi søger at kortlægge udbredelsen af. Men det er slet ikke umuligt, at der under projektet dukker en eller flere hidtil ukendte arter op.
--------------------------------------------------------------------------------


Vi vil gerne have din hjælp
En meget stor del af de oplysninger vi skal bruge, vil vi gerne have fra fiskere og andre, der færdes ved de ferske vande. Vi håber, at rigtig mange vil bidrage med oplysninger om hvad de fanger eller på anden måde observerer. Der er tre måder man kan deltage på:

1. Simpel indberetning:

Ser/fanger du en af følgende let genkendelige arter: aborre, gedde, knude, nipigget hundestejle, sandart, suder, trepigget hundestejle eller ål kan du indberette fangsten uden yderligere dokumentation.

2. Normal indberetning:

For alle andre arter end de otte ovennævnte kræves en eller anden form for dokumentation:

· I langt de fleste tilfælde vil det være tilstrækkeligt med et foto (gerne digitalt).

· Artsbestemmelse kan også ske over telefonen, hvis du står med fisken i hånden.

· Du kan også vælge at indsende eller aflevere hele fisken frisk eller frossen i en tæt emballage til Zoologisk Museum, København eller Danmarks Fiskeriundersøgelser, Silkeborg.

· Det er også muligt at indlevere fisk på en række museer og akvarier rundt omkring i landet. På http://www.fiskeatlas.dk kan du se en liste over museer.



Relevante eksemplarer vil komme til at indgå i Zoologisk Museums samling. Når det skønnes relevant vil der endvidere blive udtaget en vævsprøve til dna-undersøgelser.

Fisk, der sendes med posten, bedes afsendt i frossen tilstand først på ugen. På den måde sikres det, at fisken ikke ender i posten over weekenden.

3. Bliv lokalekspert:

For at være sikker på, at alle landets mere end 600 kvadrater bliver dækket, har vi brug for et korps af frivillige fra alle dele af landet. Vi tilbyder et kursus, hvor du lærer at artsbestemme fiskene. Når du har gennemgået et kursus i artsbestemmelse, lempes kravene til dokumentation. Du sørger for at indsamle oplysninger (inklusiv fotos og/eller fisk) fra ”dit” område og rapporterer med jævne mellemrum til din kontaktperson på Zoologisk Museum, København eller Danmarks Fiskeriundersøgelser, Silkeborg. Er du interesseret i at deltage så ring og hør nærmere allerede i dag på fiskeatlas-telefon 35 32 11 24.
--------------------------------------------------------------------------------


Hvor finder jeg indberetningsskemaet?

· Du kan udfylde og indsende indberetningskortet, som du finder i vores folder. Den udsendes bl.a. til alle landets biblioteker, til mange lystfiskerforeninger, akvarier og museer m.m. Her kan du få folderen.

· Du kan også downloade indberetningskortet. Vil du indberette mere end én fangst kan du downloade et indberetningsskema. Indberetningskort- og skema er lavet i excel, så du kan udfylde felterne direkte på computeren og returnere som vedhæftet fil. Du kan også printe kortet eller skemaet ud og sende det retur med posten.

· Du kan også vælge at udfylde en indberetningsformular direkte fra atlasprojektets hjemmeside http://www.fiskeatlas.dk. Formularen har kun plads til én indberetning ad gangen. Har du flere indberetninger, bør du udfylde indberetningsskemaet i stedet.

· Oplysningerne kan indsendes på e-mail til info@fiskeatlas.dk

· Telefonisk kontakt kan ske til fiskeatlas-telefonen på 35 32 11 24 (indenfor normal arbejdstid).


--------------------------------------------------------------------------------
Yderligere oplysninger om projektet:

Internettet: http://www.fiskeatlas.dk

Fiskeatlas-telefonen: 35 32 11 24
--------------------------------------------------------------------------------

Har du spørgsmål, kan du kontakte:

Zoologisk Museum
Fiskeatlas
Universitetsparken 15
2100 København Ø
Telefon: 35 32 10 01
Telefax: 35 32 10 10


Danmarks Fiskeriundersøgelser
Afd. for Ferskvandsfiskeri
Vejlsøvej 39
8600 Silkeborg
Telefon: 89 21 31 00
Telefax: 89 21 31 50

Kilde: Nyhedsbrev fra www.fiskepleje.dk af 2. maj 2006
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk