Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:28-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Magneter kan blive hajers redning11/05/2006 10:55:18
Hvert år dør tusindvis af hajer, fordi de bider på kroge, som fiskerne sætter for at fange tun og sværdfisk. Men en enkel løsning kan nu komme de truede hajbestande i havet til gavn. Redskabet, der i dag vandt WWF’s internationale ”Smart Gear” konkurrence, er nemlig fiskekroge med stærke magneter påhæftet. Hajerne bliver frastødt af de magnetiske stråler, og det er således kun tun eller sværdfiskene, der som tiltænkt, ender på krogene.

Manden bag ideen er amerikanske Michael M. Herrmann, og han fik i dag, den 11. maj, overrakt prisen på 150.000 kr. af WWF’s internationale generalsekretær Jim Leape i Bruxelles. Mere end 80 forslag fra 26 lande deltog i konkurrencen, som WWF har afholdt siden 2004. Formålet med Smart Gear konkurrencen er at belønne udviklingen af anvendelige og innovative fiskeredskaber, der reducerer bifangst.

Bifangst er en trussel mod fisk og havdyr. Hundrede tusinde hajer, havskildpadder, havpattedyr og fugle dræbes hvert år som følge af destruktive fiskerimetoder. Bifangsten går til spilde, fordi fiskerne enten ikke vil eller ikke må bringe fangsten med i land.

”Konkurrencen viser, at der findes løsninger på problemet med bifangst, så der er ingen undskyldning for det spild af havets ressourcer, vi oplever”, siger Espen Nordberg, hav- og fiskerimedarbejder i WWF Verdensnaturfonden.

EU’s fiskeflåde er blandt dem der har de største problemer med bifangst. På trods af, at der blev vedtaget en handlingsplan for at reducere bifangst i 2002, har EU ingenting gjort for at tackle problemet. ”Hvis EU ikke snart kommer på banen med en lovgivning, der virkelig tackler bifangstproblemet, vil det formålsløse spild fortsætte, og i sidste ende være en trussel mod økonomien i fiskeriet”, siger Espen Nordberg.

WWF opfordrer EU til at udarbejde en forvaltningsplan for hajer, der fremmer miljørigtige fiskerimetoder. Hvis fremtiden for hajer, fugle, havskildpadder og fisk skal sikres, så kræver det et mere målrettet og skånsomt fiskeri. WWF’s Smart Gear konkurrence viser, at fiskerne og fiskeriteknologerne tager udfordringen op og er parate til at finde løsningerne. Nu er det bare op til EU-kommissionen og Ministerrådet at følge trop.

Kilde: Pressemeddelelse fra WWF af 11. maj 2006
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk