Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Nyt syn på udsætning af geddeyngel - det nytter ikke som biomanipulering!28/06/2006 18:03:26
Udsætninger af geddeyngel har fundet sted i Danmark siden slutningen af det 19. århundrede. De sidste 10-15 år er geddeudsætningerne især blevet brugt i forbindelse med restaureringen af uklare og næringsbelastede (grønne) søer. DFU har nu lavet en evaluering af disse udsætninger.

Baggrunden for at bruge gedder i forbindelse med restaurering af uklare søer har været, at udsætning af små gedder i store koncentrationer kan nedbringe mængden af yngel fra karpefisk som f.eks. skalle, brasen og flire. Karpefisk lever af dyreplankton og ved at nedbringe mængden af karpefisk får man mere dyreplankton og mere dyreplankton kan spise søens mikroskopiske alger og dermed gøre søens vand mere klart.

DFU, Afd. for Ferskvandsfiskeri præsenterer i en ny rapport to forskellige undersøgelser, som fokuserer på effekten af at udsætte geddeyngel.


--------------------------------------------------------------------------------

Undersøgelserne

I den ene undersøgelse har DFU indsamlet data fra amter og kommuners tilsyn og overvågning af de danske søer, og derudfra vurderet vandmiljøet i 47 danske søer. I alle 47 søer var der blevet udsat geddeyngel.

I den anden undersøgelse fulgte DFU mere detaljeret udsætningen af geddeyngel i otte søer i perioden 1999-2004. Fiskesammensætningen, vandmiljøet generelt og især de faktorer der påvirker overlevelse og vækst hos geddeyngel blev undersøgt. Data fra denne undersøgelse er bl.a. brugt til at udregne, hvor mange karpefisk geddeynglen fra en typisk udsætning kan forventes at spise.


--------------------------------------------------------------------------------

Resultaterne

Det var svært at finde klare eksempler på, at udsætning af geddeyngel førte til en forbedring af vandmiljøet. Kun i fem af de 47 søer vurderede vi, at gedderne muligvis bidrog til en forbedret vandkvalitet. I ni søer medførte kombinationen af geddeudsætning og andre miljøfremmende tiltag en forbedring i vandkvaliteten, men det var ikke muligt at afgøre geddeynglens betydning herfor. I de resterende 33 af de 47 søer bidrog de udsatte gedder sandsynligvis ikke til en forbedret vandkvalitet.

I de otte søer, hvor vi nøje fulgte udsætningen af geddeyngel var der heller ikke tegn på, at udsætningen af gedder førte til, at søernes vand blev mere klart. Undersøgelsen viste desuden, at den udsatte geddeyngel havde en gennemsnitlig overlevelse efter de første 4-6 uger på ca. 16 % og senere på sæsonen (juli/august) en overlevelse på omkring 4 %. En mulig forklaring på den dårlige overlevelse kan være, at geddeynglen ædes af ældre gedder eller aborrer. Vi så således, at der generelt var en dårligere overlevelse af geddeynglen i de søer, hvor antallet af aborrer og ældre gedder var højt.

Undersøgelserne i de otte søer viste også, at geddeynglen i de første uger efter udsætningen kun sjældent havde spist fiskeyngel. Dette forhold var overraskende, idet man hidtil havde antaget, at de små gedder er glubske rovfisk lige fra udsætningstidspunktet. De fleste gedder blev således først rovfisk midt på sommeren, når de var ca. 10 cm lange, og havde derfor en mindre reducerende effekt på karpefiskene end forventet.

Rapportens resultater peger også på, at geddeynglen sjældent vil kunne æde de mængder af karpefiskeyngel, som er nødvendig for at forbedre vandmiljøet i søerne. Dette resultat er baseret på modelberegninger af hvor meget fiskeyngel en udsat geddeyngel vil være i stand til at spise under forskellige forhold. Modelberegningerne peger også på, at udsætning af større geddeyngel vil føre til en større konsumption af karpefisk. Det er dog uvist om denne forøgede konsumption er tilstrækkelig til at søernes vandkvalitet forbedres.


--------------------------------------------------------------------------------

Konklusion

Udsætning af geddeyngel, som det i en årrække er foregået i Danmark, fører kun sjældent til en mærkbar reduktion i antallet af karpefiskeyngel og dermed kun sjældent til en forbedring i vandkvaliteten.

Geddeudsætninger kan bruges til bestandsopbygning i nydannede søer og under visse forhold også til at ophjælpe eksisterende geddebestande. I en række af søerne er der således rapporteret om en større geddebestand i årene efter geddeudsætninger.


--------------------------------------------------------------------------------

Anbefalinger

På baggrund af resultaterne fra de to undersøgelser anbefaler DFU følgende:

Udsætninger af geddeyngel med det formål at reducere mængden af karpefiskenes yngel, og derigennem forbedre søernes vandkvalitet, indstilles i sin nuværende form.


Udsætning af geddeyngel i nydannede søer fortsættes, idet udsætningerne kan bidrage til at fiskesammensætningen finder et naturligt og balanceret leje hurtigere end ellers. Udsætningerne skal dog kun finde sted hvis de nydannede søer har dårlige indvandringsmuligheder fra naturlige geddebestande.



--------------------------------------------------------------------------------

Perspektivering

Flaskehalse for geddebestandenes udvikling i de danske søer bør identificeres, herunder hvordan man bedst muligt udsætter gedder i forbindelse med bestandsophjælpning.


Såfremt man ønsker at genoptage geddeudsætning som et værktøj i restaurering af uklare grønne søer, bør man først indsamle viden om den enkelte søs fiskesammensætning og herunder gedder og karpefiskenes rekrutterings- og vækstmønstre. Det vil gøre det muligt at optimere udsætningstidspunktet og dermed forbedre effekten af udsætningerne.


Det bør også afprøves om udsætning af større geddeyngel, som forventet, vil øge geddeynglens overlevelse og dermed også øge konsumptionen af karpefiskeyngel samt om dette vil give den ønskede effekt på vandmiljøet.

Læs hele rapporten på: http://www.dfu.min.dk/fiskepleje/PDFs/gedderapport.pdf

Kilde: Nyhedsbrev fra www.fiskepleje.dk af 28. juni 2006
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk