Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:28-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Nyt samarbejde skal mindske forureningen i Øresund27/07/2006 19:25:56
Sammen med en række kommuner i Øresundsregionen vil Miljøstyrelsen arbejde målrettet for at begrænse mængden af miljøfremmede stoffer i Øresund. Det sker i det nyetablerede "kildesamarbejde".

Medicinrester fra hospitaler, rester af rengøringsmidler og tungmetaller fra f.eks. maling forstyrrer økosystemerne i Øresund, og forringer levevilkårene for fisk og planter. På både den danske og svenske side af sundet har man i de sidste ti år målt for miljø- og sundhedsskadelige stoffer i Øresund, ligesom man har holdt øje med mængderne i tilløb, afløb og slam fra de offentlige rensningsanlæg. Med det nye samarbejde vil man tage skridtet videre og forsøge at spore kilderne til forureningen for på den måde at begrænse den.

- Både Danmark og Sverige har en masse gode erfaringer, så det gælder om at trække på hinanden så vi kan få begrænset forureningen i Øresund, siger civilingeniør Mogens Kaasgaard, Miljøstyrelsen Vand.

I projektet deltager både myndigheder, renseanlæg, affaldsbehandlingsanlæg og vidensinstitutter på begge sider af Øresund. Projektet, der kører over tre år, er delvist finansieret af partnerne i projektet og delvist af INTERREG IIIA Øresundsregionen.

Gladsaxe går efter borgerne
Gladsaxe kommune, som er med i samarbejdet, har i efteråret målt hvilke miljøfremmede stoffer, der fandtes i spildevandet fra boligområdet Branddammen. Det viste sig, at der både var LAS, triclosan, nonylphenolethoxylater og DEHP. På den baggrund har Gladsaxe Kommune valgt at køre en informationskampagne, som skal få beboerne til at bruge flere miljømærkede rengøringsmidler, vaskemidler og kosmetiske produkter, fordi de netop ikke indeholder de skadelige stoffer, som blev fundet. Ovennævnte miljø- og sundhedsskadelige stoffer er udelukket i miljømærkede produkter.

- Vi har sendt materiale ud til borgerne og har også holdt et aftenmøde, hvor vi fortalte hvorfor stofferne var problematiske. Vi håber, at vi kan se resultatet i form af færre miljøskadelige stoffer i spildevandet, siger Lene Madsen, miljømedarbejder i Gladsaxe Kommune.

Hun påpeger dog, at en stor del af de miljøfremmede stoffer stadig kommer fra virksomhederne, og her håber hun at kunne lære noget af svenskerne.

- De har gode erfaringer med samarbejde mellem overvågningsmyndigheder og kontrolmyndigheder. Det håber jeg kan være med til at gøre os klogere på, hvad det er for nogle stoffer, vi skal gå efter. Samtidig måler vi også for forskellige stoffer, så samarbejdet kan være med til at give os et større datagrundlag, siger Lene Madsen.

Indsatsen mod de miljøfremmede stoffer sker for at møde kravene i Vandrammedirektivet. Direktivet har udpeget 32 stoffer som udgør en væsentlig risiko for vandmiljøet, og som skal være udfaset inden 2020. Tolv af stofferne stammer generelt fra industrien (phthalater, VOC’ere, tungmetaller og tensider) og samarbejdet vil særligt fokusere på at få sporet og mindsket stoffernes forekomst i spildevand og slam.

Kilde: Miljøstyrelsens MiljøNyt nr. 33 - 26. juli 2006
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk