Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
De gode, de onde og de nødvendige alger06/09/2006 19:55:53
Blågrønalger har skabt problemer ved de danske kyster denne sensommer. Men ikke alle alger er skurke. Et forskningsprojekt ved DFU giver ny viden om alger som ernæringsrigtig føde for havets skabninger. Unge alger er bedst


Ordet alger kan få mundvigene til at pege nedad hos mange efter en sensommer, hvor blågrønalger har bredt sig langs de danske kyster og gjort badelivet besværligt. Men lige så farlige og generende, som de giftige alger kan være i store mængder, lige så nødvendige er de ikke-giftige alger for hele havets fødekæde.

Et forskningsprojekt ved Danmarks Fiskeriundersøgelser (DFU) giver ny viden om, hvad indholdet af fedtsyrer i planktonalger betyder for hvor sunde planktonalgerne er som føde for vandlopper.

”Præcis som det gælder for mennesker, så har vandlopper brug for nogle stoffer, som de ikke selv kan producere og som de må skaffe sig gennem kosten, fx omega-3-fedtsyrer. Både fedtsyrer og steroler, som kolesterol, varierer meget i algerne, og derfor har vi set nærmere på, hvordan det påvirker vandlopperne at spise alger med forskelligt indhold af fedtsyrer,” siger seniorforsker Sigrún H. Jónasdóttir, Danmarks Fiskeriundersøgelser.


Uden planktonalger, ingen fisk
Planktonalgerne er en del af grundlaget for hele havets fødekæde. De spises af dyreplankton som fx vandlopper (illustration til venstre), som selv ender i maven på fiskeyngel. Uden planktonalger, således ingen fisk til vores middagsborde. Alene derfor er det nødvendigt at lære mere om processerne først i fødekæden.

Vandlopper er også vigtige i saltvands-dambrugserhvervet, hvor man fodrer fiskeyngelen med vandlopper opflasket på planktonalger.

Får vandlopperne forkert næring går det ud over deres reproduktion. For mangler lopperne afgørende elementer i kosten, så lægger de færre æg. Og kvaliteten af de æg, som de rent faktisk producerer og af den yngel, som måtte komme ud af det, bliver også forringet.

”Hvis den næring som larven får fra ægget ikke er god nok, så bliver de deforme og kan ikke overleve. De får altså ikke sat en ny generation i verden og det betyder mindre føde for de fiskelarver, som skulle vokse op ved at spise vandlopperne”, siger seniorforskeren fra Danmarks Fiskeriundersøgelsers Afdeling for Havøkologi og Akvakultur.

Unge planktonalger er bedst
Forskerne har udført forsøg både i laboratoriet og i felten på Dogger Banke mellem Jyllands Vestkyst og England. De viser, at både planktonalgens art og alder har betydning for, hvor god den er som føde for vandloppen.

”Jo ældre planteplanktonen er, jo mindre nærende. Der svarer til, at der også for os er forskel på at spise et friskt æble og et gammel rynket æble””, siger projektleder Sigrún H. Jónasdóttir, Danmarks Fiskeriundersøgelser.

Også typen af planteplankton er vigtigt. Nogle alger er decideret giftige – men også de mange ikke-giftige arter er meget forskellige i størrelse, form og kemisk sammensætning. Det gør dem ernæringsmæssigt vidt forskellige som føde for vandlopper.

Ifølge Sigrún H. Jónasdóttir peger forsøgene på, at gamle tiders lærdom om, at de årlige forårs opblomstringer af kiselalger er super mad for vandlopperne, ikke holder.

”Kiselalger er tilsyneladende ikke altid nogen ideel føde. De er fedtfattige og giver kun næring nok til at vandlopperne kan reproducerer sig, så de lige kan sikre artens overlevelse til andre planktonformer bliver mere hyppige senere på sæsonen”.

Algekonference
Den første uge i september 2006 mødes omkring 600 eksperter fra hele verden i DGI byen for at sætte fokus på forskning af giftige alger og algeopblomstring.

Kilde: Pressemeddelese fra Danmarks Fiskeriundersøgelser af 4. september 2006
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk