Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:28-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Dyr der ånder uden ilt07/09/2006 14:04:47
Forskere fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) og Aarhus Universitet står i spidsen for et internationalt forskerteam, der i denne uge præsenterer en skelsættende nyhed i det anerkendte tidsskrift Nature. Forskerne har fundet små dyr i havbunden som ånder med nitrat i stedet for ilt. Nu må lærebøgerne skrives om - både hvad angår kvælstofkredsløbet og dyrs evne til at leve uden ilt.


Liv uden ilt
Foraminiferer er encellede dyr omgivet af en skal af varierende størrelse og form. De findes i kolossale mængder i havbunden verden over. Forskerne har nu fundet ud af, at nogle foraminiferer kan ånde med nitrat, når de lever i omgivelser, hvor der ikke er ilt.
Tæt ved overfladen af havbunden kan foraminifererne samle et større lager af nitrat. Tanket op med nitrat kan dyrene så leve dybere ned i havbunden, hvor der er masser af føde og kun få rovdyr. Her i den iltfrie verden, ånder dyrene med nitrat og kan på den måde så at sige holde vejret i ugevis.
Det en gåde, hvordan højerestående organismer som foraminiferer er blevet i stand til at ånde med nitrat. Svaret må afvente de mange undersøgelser, som nu bliver sat i gang på baggrund af den nye opdagelse.


Ny opfattelse af kvælstofkredsløbet
Forskerteamet - anført af Nils Risgaard-Petersen fra Danmarks Miljøundersøgelser – har vist, at foraminiferer anvender samme form for ånding, som man i årevis har kendt fra bakterier, der fjerner nitrat-kvælstof ved denitrifikation. Disse bakterier bruger vi aktivt i renseanlæg og vådområder til at mindske forureningen med nitrat fra byer og landbrug.
Processen er altså ikke ny. Men at dyr også kan ånde med nitrat er en skelsættende opdagelse, som straks rejser nye spørgsmål: Er der andre højere organismer, der kan ånde og leve på samme måde? Er deres betydning så vigtig, at vi må revidere forståelsen af den globale kvælstofbalance?
For kun fem år siden afslørede danske forskere fra bl.a. DMU, at en helt upåagtet bakteriel proces, kaldet anammox, også fjerner store mængder kvælstof fra miljøet. Der bliver i disse år i sandhed rokket ved vores skolelærdom om, hvordan kvælstof cykler rundt på kloden og forskerne er overbeviste om, at nye opdagelser venter forude.


Olieefterforskning
Geologer hører til dem, der er særlig interesseret i den nye opdagelse. Skallerne fra foraminiferer er nemlig vigtige spor, der fortæller om miljøet og ændringer i klimaet gennem flere hundrede millioner år. De gamle skaller- fossilerne - peger på steder, hvor det er værd at bore efter olie og andre ressourcer. Og med ny viden om foraminiferers livsstil, kan geologerne meget bedre tyde de spor dyrene efterlader.


Fortsætter på Galathea
På Galathea-ekspeditionen, der netop har forladt Danmark, vil de danske forskere fortsætte jagten rundt om i verden på nye dyr og bakterier, som ånder med nitrat.

Eftersøgningen efter flere nitratåndende dyr er allerede i gang. Et oplagt sted er i den iltsvindsplagede Limfjorden.


Kilde: Artikel i DMU-Nyt Årg. 10, nr. 11 - 6. september 2006 af Af Nils Risgaard-Petersen (DMU), Lars Peter Nielsen (AU), Peter Bondo Christensen (DMU) og Jens Holbech (AU).
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk