Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Naturlige østrogener i vandmiljøet13/10/2006 12:02:45
Efter fund af tvekønnede fisk i danske vandløb har Miljøstyrelsen de sidste par år gennemført en række undersøgelser, der skulle gøre os klogere på, om det skyldes problematiske stoffer i vandmiljøet. Den store kortlægning viste, at naturlige østrogener er hovedårsagen til forekomsten af de tvekønnede fisk, men generelt findes de kun i små mængder i vandmiljøet. Helt nye forskningsresultater udbygger og understøtter nu Miljøstyrelsens udredningsarbejde.

Østrogener, der udskilles fra mennesker og dyr og havner i vandmiljøet, kan have den negative effekt, at fiskene bliver tvekønnede. Østrogenerne i kroppen kan stamme fra brug af p-piller eller de kan være dannet naturligt af kroppens egne hormonsystemer. Efter fund af tvekønnede fisk i bl.a. Århus Amt kort efter årtusindeskiftet igangsatte Miljøstyrelsen en række projekter, der skulle kortlægge omfanget af forureningen med hormoner i det danske vandmiljø. Projekterne blev afsluttet sidste år.

Kortlægningen viste, at brug af p-piller er uden betydning, og når tvekønnede fisk forekommer, så er de naturlige østrogener den primære årsag hertil. Undersøgelsen viste også, at østrogenerne kun i sjældne tilfælde forekommer i en mængde, der kan forårsage, at fisk bliver tvekønnede. Den primære kilde til østrogener i vandmiljøet er spildevand, dvs. at østrogenerne hovedsageligt stammer fra mennesker. Undersøgelsen viste sporadiske fund af østrogener i vandløb, der ikke er påvirkede af spildevand. Det kan derfor ikke udelukkes, at der er et bidrag fra dyr i landbruget. Miljøstyrelsens omfattende undersøgelser viste endvidere, at de større renseanlæg renser godt og dermed er med til at fjerne østrogenerne fra vandmiljøet.


Hormoner fra gyllebehandlede marker under luppen
GEUS har nu sammen med Danmarks Jordbrugsforskning og Danmarks Farmaceutiske Universitet udført forsøg med østrogener, der viser, at når man anvender gylle som markgødning, så kan såkaldte steroidøstrogener transporteres til dræn, der er placeret en meter under jordoverfladen. Undersøgelsen er lavet på to reelle forsøgsmarker. Resultaterne viser, at nedfældet gylle kan føre til, at østrogener udvaskes og føres videre til vandmiljøet i koncentrationer, der overstiger effektgrænsen for, hvornår fisk forventes at blive feminiseret.

Transport af østrogener igennem jord har ikke været undersøgt før. Denne og en række tidligere eksperimenter udført af Danmarks Jordbrugsforskning tyder på, at østrogenerne ikke bliver fuldstændig nedbrudt, selvom de ligger flere måneder i jorden, når de tilføres miljøet med gylle.

I GEUS-undersøgelsen har man valgt at lave undersøgelsen i morænelerjord og med sogylle, dvs. gylle med et højt indhold som steroidøstrogen. I Danmark er 45% af den danske landbrugsjord moræneler og i nogle af disse områder ved for eksempel Als, Mors og i dele af Østjylland er der en intensiv svineproduktion, og det er derfor ofte sogylle, der anvendes til markgødskning. Undersøgelsen viser, at det specielt er i områder med kombinationen af særlige geologiske forhold (lerjorde, hvor stofferne kan transporteres hurtigt igennem sprækker) og høj dyreintensitet, at vandmiljøet kan belastes med østrogener fra dyr i landbruget.


Status for østrogener i det ydre miljø
De nye resultater falder dermed i tråd med Miljøstyrelsens tidligere undersøgelser og giver en forklaring på, at der kan være en vis påvirkning af vandmiljøet af østrogener fra dyr i landbruget lokalt i visse områder. Hvis mennesker skal optage østrogener, der udskilles fra dyr i landbruget, skal stofferne transporteres igennem jorden til grundvand og derfra videre ind i drikkevandssystemet. Man ved endnu ikke i hvilket omfang, der vil ske nedbrydning og fortynding af østrogenerne undervejs i drikkevandssystemet. En måde at sætte de fundne resultater i perspektiv på er ved at beregne den mængde østrogen, man kan indtage ved at drikke ufortyndet drænvand med et østrogenindhold, der svarer til den højest målte koncentration i undersøgelsen. Hvis man drikker en liter af dette vand, kan indtaget højst blive ca. en tiendedel af, hvad mennesker dagligt indtager via føden fx via kød, mælkeprodukter, fisk og æg, som også indeholder østrogener.

Samlet set viser viften af undersøgelser og kortlægninger, at de naturlige østrogener findes i små mængder i vandmiljøet, og at det er årsagen til fundet af tvekønnede fisk i det danske vandmiljø i 2001. Undersøgelserne viser også, at de koncentrationer, der kan give effekter hos fisk, kun sjældent forekommer i vandmiljøet.


Hormonforstyrrende stoffer har høj prioritet
Miljøstyrelsen vurderer, at de tiltag, der allerede er iværksat, sikrer vandmiljøet, og at der derfor ikke er behov for yderligere tiltag fra myndighedernes side i forhold til forekomsten af østrogener i vandmiljøet. Indsatsen overfor hormonforstyrrende stoffer i øvrigt er højt prioriteret og følger den nationale strategi og initiativerne, der er fastlagt i kemikaliehandlingsplanen.

Relaterede links
Se rapporten "Hormonforstyrrende stoffer og lægemidler i spildevand". Miljøprojekt nr. 799, 2003: http://www.mst.dk/udgiv/Publikationer/2003/87-7972-578-3/html/default.htm

Se rapporten "Survey of Estrogenic Activity in the Danish Aquatic Environment, Part A", Miljøprojekt nr. 977, 2005: http://www.mst.dk/udgiv/Publications/2005/87-7614-505-0/html/default_eng.htm

Se rapporten "Survey of Estrogenic Activity in the Danish Aquatic Environment, Part B", Miljøprojekt nr. 1007, 2006: http://www.mst.dk/udgiv/Publications/2006/87-7052-009-7/html/default_eng.htm

Kilde: Miljønyt.dk nr. 35 - 13. okt. 2006
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk