Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Klimaændringer kan give mere iltsvind i fremtiden17/10/2006 12:10:49
Omfattende iltsvind kan godt gå hen og blive normen i løbet af dette århundrede, hvis ellers klimaet udvikler sig sådan som forskerne forudsiger. Det viser nye modelberegninger fra Danmarks Miljøundersøgelser, DMU. Iltindholdet i havområderne i sommer- og efterårsmånederne vil nemlig falde markant hvis temperaturen som ventet stiger ca. 3 grader. Men vi har stadig en chance for at modvirke udviklingen.

Hvad sker der med iltforholdene i de danske farvande hvis klimaet udvikler sig som klimaforskerne forudser, og temperaturen stiger ca. 3 grader i løbet af de næste ca. 100 år? Forskere fra DMU har brugt modeller til at finde et sandsynligt svar på dette spørgsmål. Modellerne tager udgangspunkt i den biologiske og fysiske struktur, som vi kender fra de indre danske farvande i dag. Det eneste forskerne har ændret på er havtemperaturen. Den er hævet, så den svarer til fremtidens klima.

Modellerne viser at en 3 grader højere havtemperatur året rundt vil få mærkbare konsekvenser i de indre danske farvande. Iltindholdet i sommer- og efterårsmånederne vil falde med 1-2 mg per liter i forhold til nu. Det svarer til et fald på ca. 30 %. Samlet set øger det risikoen for iltsvind, og iltsvind af samme kaliber som vi så det i 2002, kan gå hen og blive normen.


Mindre tilførsel og større forbrug af ilt
Bælthavet og det sydlige Kattegat er i forvejen følsomme overfor at udvikle iltsvind. Årsagen er at bundvandet i dette område stammer fra den nordligste del af Kattegat. Undervejs fra Kattegat til Bælthavet bliver der brugt af ilten i bundvandet. Varmt vand indeholder fysisk set mindre ilt end koldt vand. Så når temperaturen i bundvandet stiger, vil det transportere mindre ilt med sig end det gør nu. Hvis klimaændringerne derudover øger mængden af nedbør bliver den nuværende lagdeling i de indre danske farvande endnu stærkere, hvilket vil mindske tilførslen af ilt til bundvandet yderligere. Der er med andre ord flere forskellige rent fysiske grunde til at bundvandet fremover får tilført mindre ilt.

Iltforholdene forværres også af at hastigheden for de biologiske processer i havet stiger, når det bliver varmere. Det gælder bl.a. de processer som forbruger ilt, fx bakteriernes nedbrydning af døde plante- og dyrerester, også kaldet organisk materiale. Det betyder at iltforbruget i højere grad vil foregå i bundvandet end i bunden. Samtidig stiger iltforbruget mest om sommeren og efteråret hvor der er størst risiko for iltsvind. Når forbruget af ilt stiger samtidigt med at der tilføres mindre ilt, vil det uvægerligt føre til dårligere iltforhold ved bunden.


”Til den tid vil et gennemsnitligt iltsvind være ca. 3 gange større, end det er nu”, fortæller seniorforsker Jørgen Hansen fra DMU. ”Det vil svare sådan nogenlunde til omfanget af iltsvindet i 2002. Så hvis man ser tilbage på 2002 kan man få et forsigtigt bud på konsekvenserne for havbundens dyreliv. Dengang skete der skader på bunddyrene på mindst 3.400 km² havbund, eller godt og vel Fyns areal. Omkring 70 % af bunddyrene forsvandt i de berørte områder, og det påvirkede havmiljøet de følgende år”.

Iltsvindet vil ramme de samme områder som i dag. Arealerne bliver større, og i det nordlige Bælthav og det sydlige Kattegat vil der komme hyppigere og mere langvarige iltsvind. Somre med ekstreme klimatiske forhold vil i fremtiden kunne skade størstedelen af Bælthavet og det sydlige Kattegat på havdybder over 12-15 meter. Men det er ikke kun de danske farvande der vil blive påvirket. Det iltfattige vand vil strømme videre til Østersøen hvor forholdene også bliver værre. Øget iltsvind vil ikke alene få negative konsekvenser for bunddyrene. Det vil også påvirke havfugle og især fisk i hele regionen, og det vil igen få betydning for sæler og hvaler.

Næringsstoffer er nøglen til bedre iltforhold – også i fremtiden
Modelberegningerne viser også at det er muligt at kompensere for at temperaturen i havvandet stiger.

”Eneste oplagte mulighed for at kompensere for virkningerne af klimaændringerne på iltforholdene er at begrænse mængden af næringsstoffer i de indre danske farvande. Modellerne viser at hvis den samlede mængde af næringsstoffer i de indre danske farvande mindskes med ca. 30 % i forhold til nu, vil det kunne kompensere for den forventede temperaturstigning”, forklarer Jørgen Hansen.
Omvendt vil det til gengæld forværre iltforholdene markant, hvis mængden af næringsstoffer i de danske farvande stiger.


Uforudsigelig udvikling kan ændre billedet
Forskerne har udelukkende undersøgt hvad der vil ske hvis havtemperaturen stiger 3 grader i de danske havområder, som vi kender dem i dag. Det vil sige med samme mængde næringsstoffer og samme plante- og dyreliv. Hvis dyrelivet forsvinder pga. iltsvind, mængden af næringsstoffer stiger eller havtemperaturen stiger med 4 eller 5 grader, vil dette også forværre iltforholdene yderligere. Ændringer i sammensætningen af plante- og dyrelivet vil sandsynligvis også påvirke udviklingen, men det har forskerne set bort fra i denne undersøgelse.

Hele rapporten i pdf-format (3.891 kB): http://www.dmu.dk/Pub/FR598.pdf

Kilde: DMU-Nyt Årg. 10, nr. 13 - 16. oktober 2006
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk