Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Hormoner fra svin giver kønsforstyrrede fisk28/11/2006 20:20:53
Danske forskere har som de første fundet kønshormoner fra svinegylle i dræn under gyllebehandlede forsøgsmarker. Fundet kan forklare, at fisk i vandløbene bliver tvekønnede.
Metoderne til den kemiske analyse er udviklet på Danmarks Farmaceutiske Universitet.

Nyt lys er tilsyneladende kastet over en miljøgåde, der har udfordret danske videnskabsfolk siden 2001.
Her fandt en forskningsgruppe fra Syddansk Universitet feminiserede ørreder og skaller i vandløb i Aarhus Amt, og forskere har hidtil uden stort held forsøgt at finde årsagen til, at hanfisk i østjyske vandløb er blevet feminiseret.
Mistanken gik længe på kemikalier fra industrien og p-piller, men en undersøgelse viste, at de moderne og avancerede danske rensningsanlæg faktisk sætter en effektiv bremse på udledningen af østrogen eller østrogenlignende stoffer til vandmiljøet.
Nu viser det sig, at en vigtig kilde til forurening af vandmiljøet med kønshormoner i stedet kan være udbringning af svinegylle på markerne.

Forskere fra Danmarks Geologiske undersøgelser (Geus), Danmarks jordbrugsforskning (DJF) og Danmarks Farmaceutiske Universitet har fundet de hunlige kønshormoner i dræn en meter under to forsøgsmarker i Jylland, og koncentrationerne ligger relativt langt over dem, der kan give effekter i miljøet.
Når forskerne kunne måle hormoner i gyllen, skyldes det, at den kom fra en produktion af smågrise, hvor søerne som et led i deres naturlige cyklus udskiller kønshormonerne gennem urinen.


Bent Halling-Sørensen, professor ved Danmarks Farmaceutiske Universitet fortæller:
– Danmarks Farmaceutiske Universitet har stået for det kemiske analysearbejde i forskningsprojektet. Vi har udviklet den metode, der har gjort det muligt at linke de gamle analyser af feminiserede hanfisk med de nye jordprøver. Analysemetoden er både sofistikeret og banebrydende, og den gør os i stand til at måle helt ned til 0,1 nanogram per liter.

Sidste år kom en omfattende udredning – sat i gang af daværende Miljøminister Hans Christian Scmidt (V) – frem til den hovedkonklusion, at feminiserede hanfisk sandsynligvis kun var et lokalt problem ved udløb fra små, ældre og mindre avancerede rensningsanlæg.

Men med blotlæggelsen af svinegylle som en mulig kilde til kønsforstyrrede fisk er fænomenet måske væsentligt mere udbredt end først antaget.

Kilde: Pressemeddelelse fra Danmarks Farmaceutiske Universitet af 22. november 2006.
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk