Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:28-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Pas på pludselige pesticidudledninger i vandmiljøet!12/12/2006 11:13:20
Mange smådyr i vandløb og søer påvirkes af pludselige pesticidkoncentrationer. Selv kortvarige pesticidkoncentrationer i små doser lammer dyrene, reducerer deres forplantningsevne eller dræber dem. Det viser en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen.

En landmand, der sprøjter sine marker. En regnbyge, der får vand fra markerne til at strømme til vandmiljøer. Eller en vaskeplads til rensning af sprøjteudstyr tæt på et vandløb. Det er situationer som disse, der gør livet hårdt – og nogle gange også kort – for smådyr i vandmiljøet. Når pesticiderne kommer ud i vandløb og søer, kan koncentrationen her stige til et højt niveau.Koncentrationsændringen varer fra et par timer til få dage og kaldes en puls.

Utilstrækkelige metoder
Når miljørisikoen ved anvendelse af pesticider i øjeblikket skal vurderes, foretages en række laboratorieforsøg, der skal danne baggrund for vurderingen. Disse forsøg er imidlertid karakteriseret ved, at forsøgsdyrene udsættes for en vedvarende påvirkning af pesticidet. Det betyder, at dyrene under hele forsøgsforløbet vil blive udsat for en konstant koncentration af et pesticid. Derfor er det de seneste år blevet diskuteret, hvorvidt de eksisterende metoder er tilstrækkelige, når man skal foretage risikovurderinger af pulsudledninger, hvor dyrene ikke eksponeres ”hele tiden”.

Hidtil har man antaget, at der kun kunne forventes akutte virkninger af pulseksponeringer, men det har vist sig ikke at være korrekt.

Ti stoffer – mange effekter
I projektet ”Toksiske effekter af pulseksponering af pesticider” er pesticidpulses giftighed over for ferskvandskrebsdyret Daphnia magna blevet undersøgt. Undersøgelsen har omfattet ti stoffer, otte pesticider og to referencestoffer, og der er set på såvel akutte som kroniske effekter.

For seks af de ti undersøgte stoffer mistede dafnierne deres bevægelighed, men genvandt den efter pulsens ophør. For tre pesticider blev der set en forsinket negativ effekt, dvs. at dafnierne mistede deres bevægelighed med tiden efter pulseksponeringen.

Insektbekæmpelsesmidlerne Dimethoat og Pirimicarb, der begge er almindeligt anvendt i Danmark til bl.a. behandling er korn, havde negative effekter på dafniernes størrelse og formeringsevne. Dyrenes længde blev reduceret, formeringen blev forsinket og antallet af unger faldt.

Brug af resultaterne
Der skal ikke nogen langvarig påvirkning til, før konsekvenserne af pesticider i vandmiljøet kan være alvorlige. Selv hvis dyrene ser ud til at komme sig, har det konsekvenser på sigt. Bl.a. fordi de bliver langt mere følsomme over for en eventuel ny puls, og fordi forplantningsevnen kan være reduceret. Resultaterne understreger, at de pulse, som kan undgås, skal undgås. Derfor er det vigtigt, at landmændene overholder lovgivningen, når de sprøjter. Eksempelvis ved at undgå at sprøjte for meget eller for tæt på vandløbene.

- Det er Miljøstyrelsens vurdering, at risikovurderingen af pesticider skal indeholde pulseksponering. Det bør ske ved at inddrage modellering af pulser i vandløb. Disse pulser vil kunne sammenholdes med akutte og kroniske effektdata for vandlevende organismer. Vores projekt har nemlig vist, at man ikke kan antage, at der vil være mindre skadelige effekter ved kun at udsætte vandlevende organismer for pulseksponeringer, siger Alf Aagaard, Miljøstyrelsen Pesticider. Resultatet af projektet vil indgå ved indarbejdelse af vandløbsscenarier i danske risikovurderinger og i forbindelse med revision af EU- reguleringen af pesticider.

Læs rapporten "Toksiske effekter af pulseksponering af pesticider - akutte og kroniske effekter hos Daphnia magna", Bekæmpelsesmiddelforskning fra Miljøstyrelsen nr. 99, 2006: http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2006/87-7052-157-3/html/default.htm

Læs rapporten "Effekter af pulseksponering med pyrethroider på vandløbsinvertebrater - med særlig fokus på lambda-cyhalothrin", Bekæmpelsesmiddel forskning fra Miljøstyrelsen nr. 102, 2006: http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2006/87-7052-201-4/html/default.htm

Kilde: MiljøNyt.dk nr. 36 - 8. dec. 2006
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk