Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Vådområder kan belaste vandmiljøet09/01/2007 09:52:26
Hvis vådområder etableres på landbrugsjord uden omtanke for konsekvenserne, kan de stik imod hensigten øge belastningen af vandmiljøet.

Kvækkende frøer, majestætiske svaner, sjældne orkideer og legesyge oddere. Man finder ofte den rene naturidyl i områder som søer, våde enge og åer. Samtidig kan vådområder være med til at forbedre vandmiljøet – hvis de vel at mærke etableres med omtanke. Men hvis vådområder etableres på landbrugsjord uden nærmere omtanke for konsekvenserne, kan de faktisk bidrage med en øget belastning af vandmiljøet. Det viser undersøgelser fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet.

- Vi har i såvel laboratoriet som i feltforsøg dokumenteret, at der kan være en meget betydelig frigivelse af fosfor ved etablering af vådområder på tidligere landbrugsjord, fortæller projektforsker Charlotte Kjærgaard fra Institut for Jordbrugsproduktion og Miljø ved Aarhus Universitet.

På de fleste landbrugsjorder er der ophobet fosfor. Denne pulje af fosfor kan tabes til vandmiljøet. Tab af fosfor fra nyetablerede vådområder på landbrugsjord kan belaste søer og fjorde, der ligger nedstrøms, og dermed fungere som ’hot spots’ for frigivelse af fosfor. Beregningerne viser, at frigivelsen af fosfor kan foregå over 10 til 30 år.

- Det er væsentligt at huske, at vådområder er et meget effektivt virkemiddel til at reducere tabet af kvælstof til vandmiljøet. Vådområder har også potentialet til på længere sigt at virke som filter for fosfor fra landbrugsarealer. Strategisk anlagte vådområder designet til at ’fange’ fosfor har et stort miljøteknologisk potentiale, forklarer Charlotte Kjærgaard.


Vådområder kan være fosforkilde
- Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på vådområderne som potentielle kilder for frigivelse af fosfor. Etablering af vådområder kan være uproblematisk på nogle lavbundstyper, men meget kritisk på andre. De er vigtigt at få sat tal på det potentielle fosfortab, pointerer Charlotte Kjærgaard.

- Ellers er der risiko for, at indsatsen for at nedbringe fosforbelastningen på miljøet målrettes forkert, og at landbruget kan komme til at hæfte for fosforbelastning af en sø eller fjord, der i virkeligheden belastes mere fra et nyetableret vådområde, der ligger opstrøms, siger hun.

For at vi kan opfylde de krav til vandkvalitet, der er nedfældet i Vandrammedirektivet, kræver det, at vi ved, hvor fosfor, kvælstof og andre stoffer, der er uønsket i vandet, kommer fra.

- Når et landbrug skal udvides, er det et krav, at der udarbejdes en VVM-analyse. Der bør gælde tilsvarende specifikke krav til miljøvurdering, når der skal etableres et vådområde på landbrugsjord, mener Charlotte Kjærgaard.

- Så kan man nemlig få sat tal på betydningen af tab af fosfor til området. Gennem vores undersøgelser har vi skaffet dokumentation for de faktorer, der kontrollerer fosforfrigivelsen og er nu i stand til at forudsige tabspotentialet for visse lavbundstyper. Det er dog vigtigt at påpege, at det aktuelle tabsbidrag vil afhænge af vandtransporten i vådområdet. Samtidig er det en væsentlig pointe, at fosfortabsrisikoen ikke behøver at være en stopklods for vådområdeprojekter, idet der ofte vil være mulighed for at minimere problemet, siger hun.

Kilde: pressemeddelelse fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet af 8. januar 2007
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk