Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Geddepremiere med fangstgaranti21/09/2005 00:00:00

Vil man have fangstgaranti på geddepremieren 1. maj, så er den Nordsjællandske perle, Store Donse Dam et godt bud. Michael Riis fortæller om en forrygende majpremiere og giver råd om geddefiskeriet i den smukke skovsø med det rige dyreliv og de mange små øer og bugter.

<I>Tekst af Michael Riis</I>

<B>Majgedderne findes på lavt vand</B>
Inde i sivene lød et stort plask. Gedderne legede stadig, og det var en dejlig varm dag i maj. Langsomt gled båden gennem vandet og ind i den lille bugt. Vi måtte være forsigtige, så vi ikke skræmte gedderne. Men for sent. Lige foran båden dukkede en sky af små bobler op. Vi havde forstyrret en gedde, som lå i det lave vand og solede sig. Den skyndte sig væk, og en lille hale af fint mudder bredte sig i vandet. Der var ikke mere end en kastelængde ind til bredden, hvor åkanderne så småt var begyndt at bryde overfladen. Vi begyndte at kaste mod bredden, og vi fik bundbid med det samme. Men det var forbavsende nemt at trække spinneren fri uden at sidde fast. Faktisk viste det sig at være en god idé at kaste lidt for langt, og lade spinneren lande på et åkandeblad for dernæst at lade den falde ned i vandet under åkandernes massive grønne tæppe, hvor gedderne stod på lur.

Det varede heller ikke længe førend en kølvandsbølge dukkede op bag min spinner. Situationen fik mig til at tænke på dødens gab. Bang! Gedden gabte over spinneren og klappede kæberne sammen i et voldsomt hug, så vandet spøjtede. En kort og hektisk fight fulgte, hvor jeg med møje og besvær forsøgte at holde fisken fri af grøde og åkander. Minutter senere lå en fin gedde på 2 kilo i båden. Den havde sår på siden fra elskovskampen i sivene. Selvom bataljen havde lavet en masse larm og røre i vandet, var det ikke den sidste gedde, som viste sin sult i den lille bugt. Den næste gedde huggede helt inde ved båden og var ved at ryge ind over rælingen i et kraftfuldt spring. Kaskader af vand gjorde kammerat en smule knotten.

Jeg havde siddet og dyppet min spinner mellem et par åkander i overfladen kun en stanglængde fra båden. Her var det umuligt at fiske, og det var bestemt ikke min intention at fange noget på den måde. Spinneren rørte akkurat overfladen og lavede små ringe, som bredte sig i vandet. Bang! Pludselig var en geddemadamme røget på agnen. Vi fik et vildt chok! Og jeg kunne umuligt nå at fighte fisken. For i løbet af nul komma fem var linen viklet om åkanderne. Og da linen sprang med et smæld, var det geddens måde at fortælle mig, at den i hvert fald ikke havde i sinde, at overgive sig.

<B>Geddegaranti i Donsen </B>
Når jeg fra tid til anden vil introducere en ven til lystfiskeriets mangfoldige og underfundige verden, så vælger jeg altid at tage dem ud og fiske i Store Donse Dam, der ligger i Nordsjælland i Tokkekøb Hegn mellem Allerød og Hillerød, Kraks kort 76. For skal jeg give noget, der minder om en fangstgaranti, så må det være geddefiskeri i Donsen - søen, som aldrig har givet mig en nultur. Donsen er derimod ikke kendt for fangster af storgedder, selvom der går rygter om en 14-15 kg, der blev mistet ved landingen. Men der er masser af gedder i letvægts- og mellemvægtsklassen, og de findes over det hele. Så det er bare at starte fra en ende af. En dag med 5-10 gedder mellem 1 og 5 kg er ikke usædvanligt i begyndelsen af maj.

Søen er forholdsvis lavvandet og omkring 2 meter på de dybeste steder. Der er flere øer og bugter i søen. Og i de lavvandede bugter findes gedderne på lavt vand og nogle gange få meter fra bredden under buske og nedhængende grene, hvor dybden er under en meter vand. Det er kun muligt at fiske i de lavvandede bugter på denne tid af året, da åkander hurtigt vokser frem og forhindrer fiskeriet senere. Efter maj måned bliver der en stille periode henover sommeren, da søens vand bliver mørkegrønt og uklart ved opblomstringen af alger. Men hen på eftersommeren og det meste af efteråret går det løs, når vandet igen bliver klart, for så gedderne lettere kan se og jage deres bytte. Donse dam er ikke kun en forrygende geddesø. Hvis man er medefisker, er søen absolut også værd at besøge på grund af sin imponerende suderbestand. Desuden er der en god bestand af karusser.

<B>Donsegrej til majgedder</B>
Generelt er min foretrukne kunstagn små Vibraxspinnere. Og det gælder især i Store Donse Dam, da Vibraxen går højt i det lave vand og altid spinner, selvom den har grøde på krogen. Og specielt det sidste er kendetegnende for majfiskeriet i Donsen. Wobbler og blink kan også bruges, hvis det er modeller som går højt i vandet. Jeg har især fidus til Rappalas orangefarvede flydewobler og den rød-hvide High-low wobler. Man kommer ikke uden om forfang. Og jeg foretrækker at lave forfangene selv af et stykke 15-20 centimeter 0.60 nylonline, da det er min oplevelse at gedderne ser de klodsede færdiglavede stålwire-forfang.

<B>Mindstemål, regler og praktiske råd</B>
Gedderne er fredet i april måned ligesom alle andre steder. Mindstemål på gedder er 60 centimeter. Og trofæfisk bør genudsættes, så andre fiskere også har chancen for at opleve søens fantastiske fiskeri. For Donsens størrelse, gør geddebestanden sårbar. Bredfiskeri er forbudt, så der er kun adgang for fiskeri via de tre både, 13 fods Linder aluminiumsbåd, som Fiskeringen har i søen. Og der må kun bruges to stænger per båd. Desuden må man ikke bruge naturlig agn. Man må heller ikke gå i land på øerne i søen. Parkering foregår et godt stykke fra søen, og der skal parkeres på de markerede P-pladser. Så færdsel til søen sker cyklende eller gående.
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk