Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Enhver lystfisker ska´ da ha´ en Hardy21/05/2009 12:26:23
Enhver lystfisker ska´ da ha´ en hardy

Anmeldelse af The Lost World of Mr. Hardy

Af Henrik Rosendahl Kristiansen, biolog, Aqualife

Hardy blev betragtet som det ypperligste da jeg lærte fluefiskeri i 1970erne. Der hænger stadig en enkelt glasfiberstang på væggen som et minde om The House of Hardy, men ellers er mindet sløret af mange andre grejfabrikanter der er dukket op i nyere tid.

DVD videoen The Lost World of Mr. Hardy bringer minder frem som jeg associerer med de første famlende forsøg på at kaste en flueline med en fluestang ud fra et perfektionistisk synspunkt, hvor såvel kastet som indtagningen af fluen skulle følge bestemte fysiske regler for at overliste en ørred i de rindende vande. Udtrykket ?min første fisk på flue? er vel indforstået blandt lystfiskere?

Jeg fandt især inspiration i bogen ?om fluefiskeri efter ørred og stalling? af den legendariske mester Svend Saabye som jonglerer med begreber som insekternes livscyklus og laksefiskenes fødevalg. Når hans omfattende viden blev sat sammen med de adelige engelske traditioner for fluefiskeri kunne det godt være overvældende for en dreng at bryde koden til at fange den første laksefisk på flue.

Men det handler bestemt ikke bare om at fange fisk. Hardy blev anset som fluegrejets Rolls-Royce så selve det at være med i ?Hardyklubben? og give sin uforbeholdne kærlighed til grejet var en opgave i sig selv. Det osede af passion blandt fluefiskere. Men så blev det også et livsvarigt ægteskab, fordi grejet blev fremstillet efter håndværksmæssige traditioner, hvor kun det bedste var godt nok.

Således blev der hos The House of Hardy (grundlagt 1872) fremstillet hjul med 100 års holdbarhed og det var også Hardy som stod bag et vellykket projekt om at fremstille det bedste og dyreste hjul til 1000 punds Big Game fisk som tun og marlin. Nytænkning førte til at Hardy udviklede det første hjul med kuglelejer. Et simpelt, men stærkt hjul.

Når Hardy i samme periode var verdens førende producent af splitcanestænger fremstillet af bambus understreger det, at firmaet favnede bredt uden at glemme deres grundlæggende mission: design af ypperligt håndlavet fiskegrej for at give fiskeren den ultimative fornøjelse og de bedste kasteegenskaber med hjul og stænger.

Sådan en mission kan kun gennemføres, fordi medarbejderne var loyale og passionerede mennesker med dyb respekt for gamle håndværkstraditioner. Således arbejdede mange 40-50 år med grejfremstilling hos Hardy, hvilket gav en enestående mulighed for at produktionen af en serie hjul eller stænger blev ensartede og løbende forbedret efter kundernes behov. Dialogen mellem lystfiskerne og producenterne var enestående.

Fluer er et særligt kapitel, fordi udvikling af våd- og tørfluer m.m. er forbundet med stor interesse fra lystfiskerne, velvidende at den rigtige flue kan være afgørende for fangst. Hardy havde i storhedstiden ca. 90 fluebindere på fabrikken i Alnwick, hvoraf flere praktiserede den ædle kunst at binde fluer uden et fluestik. Lærlinge fik et år til at lære kunsten inden deres fluer havde en kvalitet til at blive solgt på markedet.

De høje kvalitetskrav var både en styrke og en svaghed. Kvalitet koster tid og penge og derfor stoppede Hardy´s produktion af fluer da der kom konkurrence fra lavtlønnede afrikanske lande. I 1960erne blev det svært at sælge splitcane, fordi kunderne købte fiskestænger af glasfiber. Der var godt nok en lille hård kerne som fortsatte med at bruge splitcane, så produktionen af ?bambus-stænger? fortsatte som en lille nicheproduktion.

Hardy var i krise, hvilket foranledigede en ny ledelse som åbnede øjnene for de ny muligheder. De satte fokus på fluestænger lavet af kulfiber. De begyndte at producere fiskestænger til medefiskeri. De gik bort fra de gamle håndværksmæssige traditioner til automatiserede industrielle processer som kunne lave hjul og stænger hurtigere og billigere. Desuden begyndte de at udlicitere produktionen til fjernøsten og Østeuropa , hvor arbejdskraften var langt billigere.

Filmen dokumenterer derfor en udvikling fra stoltheden ved de gamle håndværksmæssige traditioner og glæden ved at producere det ypperligste og stærkeste til et nødvendigt kompromis med hurtigere produktion, større volumen, billigere arbejdskraft og accept af middelmådigt grej, hvor der ikke er kælet for detaljerne og hvor holdbarheden sandsynligvis er forringet.

Hvis nogen holder af glæden ved en hjemmelavet flue, en fiskestang eller et fiskehjul som opfylder mottoet fra J. J. Hardy ?kun det bedste er godt nok til lystfiskere? så bliver det ?selvgjort er velgjort?. Der er heldigvis private fluebindere og grejmagere rundt omkring i verden som holder traditionerne i hævd og stadig fremstiller det ypperligste under mere beskedne forhold end man fandt hos The House of Hardy op til 1960erne.

Nyd filmen ?The Lost World of Mr. Hardy? som er produceret af Trufflepig Films af Andy Heathcote og Heike Bachelier. Skænk en pint øl og en årgangswhisky og drøm om flueperfektionisternes storhedstid da kvalitetsgrej og store bestande af laksefisk gik op i en højere enhed. DVD videoen varer 93 minutter og der er mere information på http://www.thelostworldofmrhardy.com.

Detaljer:
? DVD på english med dansk, tysk, fransk og engelsk tekst
? Format 16:9 PAL
? Spilletid 93 minutter
? Pris ? 29,90 plus fragt
? Internetshop www.Springforelle.de
? Telefonisk kontakt +49 174 787 05 86
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk