Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:28-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Fiskeatlas over saltvandsfisk31/12/2009 01:12:11
Fiskeatlas.dk har netop udsendt deres første nyhedsbrev om det nye fiskeatlas for saltvandsfisk. Du kan læse det i sin helhed her:

Atlas over danske saltvandsfisk er kommet godt fra start, og det er tid til at gøre status over de første måneder af projektet. Sekretariatets indsats har i det første halvår mest gået på at danne sig et overblik over den eksisterende viden, så det hurtigt bliver tydeligt, hvor der skal sættes ind med en speciel indsats. Gamle arkiver er gennemgået for relevante oplysninger og frem for alt er allerede elektroniske data fra DTU Aquas togter lagt ind i databasen. Databasen rummer således allerede nu mere end 100.000 registreringer, og der er en forholdsvis god dækning af adskillige af de kommercielle arter som fx torsk, sild og brisling. Værst står det til med de små, kystnære arter. For nogle, selv af de mere udbredte arter, er der endnu næsten ingen oplysninger.

Krog Consult har etableret et netværk af erhvervsfiskere/samlecentraler fordelt over hele landet. Pt. er 42 personer blevet tilknyttet projektet og har modtaget forskelligt informationsmateriale. Disse personer vil blive kontaktet jævnligt i projektperioden, og det er aftalen, at de gemmer specielle fiskearter, så de kan blive undersøgt nærmere på Zoologisk Museum. Herudover bidrager fiskerne med oplysninger om letgenkendelige, men ikke nødvendigvis kommercielt interessante arters udbredelse. Endnu er der ikke kommet de store datamængder fra erhvervsfiskerne, men det bliver der rådet bod på i den kommende tid. Fangstoplysningerne vil forhåbentligt underbygge de ændringer, som erhvervsfiskerne selv er begyndt at lægge mærke til. Fx forekommer havbrasen nu jævnligt på fiskeauktionerne (flest fra Skagerrak ? også fra danske områder relativt tæt på kysten). Rød knurhane forekommer relativt hyppigt i Bælthavet og vestlige Østersø, enkelte ved Bornholm. I øvrigt er der også en relativ stor forekomst af tunger i samme farvand ? muligvis pga. klimaændringer. Sankt Petersfisk kan nu næsten hver dag ses på fiskeauktionerne (enkelte eksemplarer). En del af disse er fanget i det sydlige Kattegat.

Det målrettede feltarbejde udført af projektets og Museets ansatte er også kommet godt fra start. Der har især været fokus på lavtvandsarterne, og det har ikke overraskende vist sig, at snorkling er den mest effektive metode til denne form for kortlægning. Det er ikke ualmindeligt at registrere 15-20 arter på en times snorkling. Det er dog en omfattende indsats, der skal til for at kortlægge hele den danske kyst på den måde, så af samme grund bliver der først i det nye år udsendt materiale om projektet til samtlige dykkerklubber i Danmark.

Fiskeatlasset har fået tilbudt en stand på bådmessen i Bella Centret (27/2-7/3 2010), og det vil være en kærkommen lejlighed til at komme i kontakt med bl.a. lakse- og ørredfiskere, der vil kunne lukke et vigtigt hul i vores viden om udbredelsen af disse arter i havet. Det er nemlig ikke arter, der ret ofte fanges på de videnskabelige togter. Har du planer om at besøge bådmessen, er du velkommen til at besøge vores stand. Lystfiskerne er i det hele taget en gruppe som kan bidrage med vigtige oplysninger, selvom de fleste fisker efter relativt få arter. For en art som hornfisken forventes det faktisk, at lystfiskerne kommer til at stå bag de fleste af de registrerede fangster.

Selvom der endnu ikke er gjort de helt store tiltag for at inddrage befolkningen, er der allerede nu mange henvendelser fra privatpersoner, der har fanget eller fundet en ?spændende? fisk. Specielt er der dukket overraskende mange klumpfisk og havbrasener op på det sidste. Om der er flere af disse fisk end normalt er imidlertid vanskeligt at sige ? måske er det bare den øgede bevågenhed, der genererer de mange henvendelser. De fleste har fundet os via hjemmesiden (www.fiskeatlas.dk) ? en hjemmeside vi søger for at opdatere så ofte som muligt. I 2010 vil projektet blive mere synligt udadtil, og det er håbet, at så mange personer som muligt vil deltage i kortlægningen. 2010 bliver forhåbentlig også året hvor den store bog, der er resultatet af Atlas over danske ferskvandsfisk, udkommer.

se mere om projektet på www.Fiskeatlas.dk
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk