Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Havørredens bestandsudvikling27/04/2005 00:00:00
Kære Henrik!

Jeg er en ung mand på 42 år, der efter en pause på ca. 12 år igen er blevet "bidt" af den sagnomspundne fantastiske HAVØRRED! I den forbindelse har jeg et spørgsmål til dig. Ser du, da jeg var knægt omkring 11 års alderen fiskede en barndomsven og jeg på livet løs efter havørred som det ultimative.

Bækørred var der også rigtigt mange af, når vi besøgte danske skovvandløb og overnattede i det fri. Jo, vi troede rigtigt på, at vi var både i Alaska og Canada. Bækørrederne blev til rigtigt mange, men det ville være synd at sige, at det samme gjorde sig gældende for "det ægte sølv"!

Når jeg så i dag kigger på fangst rapporter, så vrimler det jo med meldinger om "gode" pladser og "usandsynligt" store fisk.

Spørgsmålet går på: Hvad skyldes dette? Er der blot flere der fiskere? Skyldes det udvikling af mere moderne grej eller nye metoder såsom trolling etc.? Eller er der virkelig en fremgang i vores bestand af havørred? Og i så fald, hvad er forklaringen på dette?

Vi er nogle stykker, der udviser stor interesse for dette, og debatten har mange facetter. Jeg ville blive utroligt glad for dit svar!

Med venlig hilsen, Per Nielsen

Biologens svar:
Kære Per !

Du får lige det korte hurtige svar. Et officielt kommer senere på Fiskemagasinet.

Jeg kender en del lystfiskere, som er 5-10 år ældre end jeg. De siger samstemmende, at det var svært at fange havørreder på kysten i 1970erne og 1980erne. Jeg kan ikke sige præcis, hvornår det vendte, men ifølge deres subjektive udsagn er det lettere idag.

For 20-25 år siden var der hyppige forureninger i vores vandløb, således at mange ørredbestande helt eller delvist uddøde. Det har uden tvivl reduceret den naturlige produktion af unge havørreder (smolt).

Jeg har historiske oplysninger om udsætninger som, viser to tendenser. Det var meget usystematisk gennem en årrække, men i takt med øget viden blev vi bedre til at systematisere fiskeudsætninger. Æren herfor ligger hos personer, som forskede i ørredrekruttering. Det var biologer ved Danmarks Fiskeriundersøgelser og Danmarks Miljøundersøgelser samt en flok filantroper, som i regi af Danmarks Sportsfisker Forbund brugte fritiden på fiskepleje.

Udsætningerne var små i starten og fiskene havde en tvivlsom egnethed til udsætninger. I takt med at sportsfiskerforeningerne blev bedre til at gennemføre elfiskeri, avlsprogrammer m.m., blev udsætningerne øget og kvaliteten blev bedre.

Udsætningerne havde med stor sandsynlighed en direkte effekt på fiskeriet mange steder, selvom nogle nyere undersøgelser indikerer at effekten kan udeblive, f.eks. i vandløb med udløb i vadehavet. Set som en helhed havde udsætningerne lokalt en stor effekt på fiskeriet i fjorde og vandløb.

Amterne har sørget for, at vandkvalitet og vandløbskvalitet mange steder er bedre end for 20-25 år siden. Det betyder, at ørreder kan leve flere steder. Amternes og kommunernes arbejde med at skabe fri passage har uden tvivl virket, selvom mange fiskepassageprojekter (især modstrømstrapper med lameller) måtte fjernes og erstattes at de såkaldte omløbsstryg. Den offentlige investering i vandløbspleje har med min vurdering givet en god og langsigtet rekruttering og produktion af smolt.

Overordnet ser jeg følgende tendens, som naturligvis kan diskuteres:

· Fase I var udsætninger uden særlig meget dokumentation for virkningen
· Fase II var fokus på at skabe bedre vandkvalitet
· Fase III var fokus på de fysiske forhold (sten, grus m.m.) sammen med fiskepassage.
· Fase IV er fokus på at bevare de naturlige bestande (genetik) samtidig med fortsatte udsætninger og fase III
· Fase V må gerne have fokus på ørredernes gydning, således at flest mulige æg overlever

Det er min observation og erfaring, at mange danske vandløb lider under urbaniseringen. Det vil kort og godt sige, at de får for mange spidsbelastninger med vand. Derfor skyller store mængder sand og jord samt grus gennem vandløbene. I forbindelse med fase IV, ser jeg gerne en øget fokus på fase V.

Hilsen Biologen


Spørgerens kommentar:
Kære Henrik

 Jeg siger mange tak for det flotte og meget fyldestgørende svar. Det må sandelig siges at være noget der kan bruges til noget !

Jeg vil bestræbe mig på at lære mere om emnet og i samme forbindelse kigge mig omkring efter noget frivilligt arbejde, der kan gavne denne sag ! Jeg er i den position, at jeg har tiden og lysten og er rimeligt frit stillet efter årene i forsvaret.

For mig er det en fryd at læse dit svar. Tillad mig at skrive; at din "tunge" uddannelse virkelig skinner igennem. For mig er det alle tiders. Da jeg var 11 –14 år gammel ville jeg være skovridder eller havbiolog, men det blev forsvaret i stedet.

Endnu engang mange tak ! Jeg vil jævnligt besøge din hjemmeside, blot for at kigge mig omkring.

Med venlig hilsen, Per Nielsen

Biologens kommentar:
Kære Per !

Det er godt at høre der stadig findes filantroper. Hvis du fortæller mig, hvor i landet du bor, kan jeg måske hjælpe dig med lidt inspiration til mennesker du kan kontakte eller evt. til projekter, hvor der er behov for frivillig arbejdskraft, men som samtidig er udviklende fagligt og menneskeligt.

Hilsen Biologen Henrik R. K.

Kære Henrik

Jeg er meget begejstret for dit svar og sender dig hermed min adresse. Jeg gør samtidig opmærksom på, at mht. havørrederne, er jeg meget engageret på Møn, idet jeg har nogle rigtige gode ansvarlige "fiskevenner" der.

Endnu en rigtig stor hilsen til dig & familie

Per Nielsen
Østreboulevard 9.1
4900 Nakskov
Mobil 60804014
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk