Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:28-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Gydebiologi - Havørred14/09/2005 00:00:00
<typohead type=3>Spørgsmål:</typohead>

Hej Henrik

Jeg fisker i Binderup Aa der løber ud i Limfjorden nær Nibe. De sidste år har den kastet mange havørreder af sig. Efter premieren er der fanget lidt grønlænder og en pæn portion nedgængere. Sidstnævnte får deres frihed igen. Imidlertid er der fanget mindst 4 fisk der ikke har overstået gydningen endnu. Det har været farvede kraftige fisk der har leveret en fight som en nyopstegen. Jeg fangede selv en af slagsen i dag. Det var en farvet han på 50 cm. Den var tyk og kraftig og bar ikke nogen som helst tegn på leg. Man ved ikke rigtig hvad man skal gøre med sådan en fisk. Jeg valgte at genudsætte den. Nogle af de tre andre fisk bar stadig rogn.

Er det normalt, at fisk her midt i februar ikke har overstået gydningen endnu?

Hilsen Klaus Gregersen

<typohead type=3>Svar:</typohead>

Jeg har udført undersøgelser af havørredens gydevandring i flere danske vandløb. Gydningen hos havørred begynder ofte i starten af november (har selv konstateret gydning i slutningen af oktober). Gydetidspunktet afhænger af vandtemperaturen, men det er min erfaring, at manglende nedbør i optrækssæsonen kan forsinke gydetidspunktet. Det skyldes, at havørred i mange vandløb afventer en stigning i vandføringen (flom) før de vandrer op. Hvis flommen udebliver kan de blive i havet længere så gydesæsonen udvides, fordi et mindretal af fiskene trækker op på trods af den manglende flom. Gydesæsonen i danske vandløb kan altså strække sig fra slutningen af oktober til slutningen af februar (og muligvis lidt længere).

Et andet forhold er, at mange havørreder slet ikke gyder selvom de er kønsmodne. Det har jeg observeret i hhv. Kolding Fjord og Vejle Fjord. I samarbejde med Lillebælt Ørredfond og Saltvandsfiskerens Vejle har jeg lavet mave-tarmundersøgelser af et meget stort antal havørreder (se litteratur). Formålet var at undersøge, hvad de spiser i relation til hvor de fanges, hvordan de fanges og så sammenligne de forskellige år med skiftende vejr. Imidlertid undersøger jeg også gonaderne (sædstrengene og rognstrengene) som måles og vejes med angivelse af modenhed. Jeg har konstateret, at der hvert år svømmer flere overmodne fisk rundt i de to fjorde. Fiskene resorberer hhv. sæd og rogn og allerede i marts/april er de i færd med at danne rogn til næste gydesæson.

Hvad er årsagen til de ikke gyder, når de nu har klaret strabadserne med at svømme fra havet og langt op i et gydevandløb ? Nogle hunner har måske besvær med at finde en han på det rigtige tidspunkt, hvor rognen er moden og klar til gydning. Hannerne er for det første i undertal og for det andet er de ikke jævnt fordelt. Derfor kan nogle hunner risikere at vandre hvileløst rundt for at finde en egnet lokalitet, hvor der samtidig er en moden og gydevillig han. Fordi der er en overvægt af hunner (ca. 75% hun og 25% han) blandt havørred har hanner en større chance for at fuldføre gydningen. Hanner kan derimod blive lidt længere på gydeområderne og derfor kan det se ud som om de endnu ikke har gydt.

På et tidspunkt når alle mine data er klar kan jeg måske være med til at afgøre, hvad det er for en type fisk der typisk bliver overmodne og ikke fuldfører gydningen. Så vil det måske også afsløres om der er forskel mellem vilde fisk og mundingsudsatte. Det vil måske også afsløres om det er en bestemt størrelse og type af hunner som svømmer tilbage til havet med rognen i behold. Det er et spændende emne så jeg udvider nok litteraturlisten.

<typohead type=3>Litteratur:</typohead>
<typolist>
Kristiansen, H. R. 1996: Mark-recapture in a sea trout (<I>Salmo trutta L.</I>) ranching stream: catch effort and sample size for a confident population estimate through the season. - In: Cowx, I. G. (ed.), pp. 324-333. Proceedings of stock assessment in inland fisheries. Oxford Fishing News Books. Blackwell Science.
Kristiansen, H. R. 1991: Havørred i Kolding Å vandsystem 1989-91. Sea trout in the Kolding Å river system 1989-91 (in Danish). DFH-report no. 427 - 1991. - Published by the Danish Institute for Fisheries and Marine research. 97 pp. ISNN 0109 - 4432.
Kristiansen, H. R. 1995: Sportsfiskerfangster af havørred i Vejle Fjord - analyse af fangstdata, skæl og maver 1994-95. Rodcatches of sea trout in the Vejle Fjord - catch statistics, scale analysis and stomach contents analysis 1994-95 (in Danish). - Project report for the marine sportsangling foundation in Vejle.
</typolist>
<typohead type=3>&nbsp;</typohead>
<typohead type=3>Yderligere læsning:</typohead>
<typolist>
<LINK http://www.nja.dk/Serviceomraader/NaturOgMiljoe/Vandloeb/FiskebestandOgFiskepassageIBinderupAA.htm _blank><B>Nordjyllands Amt: "Fiskebestand og fiskepassage i Binderup å"</B></LINK>
</typolist>

Hilsen Biologen

(Lagt online 16. april 2003. Opdateret med yderligere læsning 21. oktober 2003)
<LINK http://www.sitecenter.dk/aqualife/ _blank clean><IMG height="150" src="uploads/RTEmagicC_336018bf9a.gif.gif" width="150" border="0"></LINK>
AQUALIFE - Aquaculture/Environment/Fisheries
Biologisk Rådgivning om Fiskeri og Vandmiljø
v/Henrik Rosendahl Kristiansen
Gustav Wieds Vej 10
8000 Aarhus C

Tlf: 8620 5036
E-post: <LINK hrk@mobinut.dk><B><FONT color="#336699">HRK@Mobinut.dk</FONT></B></LINK>
Hjemmeside: <LINK http://www.sitecenter.dk/aqualife/ _blank><B><FONT color="#336699">http://www.sitecenter.dk/aqualife</FONT></B></LINK>
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk