Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Kunstige søer - Havørred14/09/2005 00:00:00

<typohead type=3>Spørgsmål: </typohead>

Hej Biolog

Jeg har mailet med Mads fra Fiskemagasinet, og han henviser til dig ved en forespørgsel jeg har på en ørredtype: Jeg kalder dem havørreder, men er lidt i tvivl. Historien er: Midt ude på en mark er gravet 2 store søer, lige op ad hinanden, men med 80 cm´s niveauforskel. De 2 søer er forbundet med en lille "ørredtrappe", læs vandfald. Et flere kilometer langt betonrør Ø40cm forbinder den øverste sø med en nærliggende å, hvor vandet (og fiskene, havørreder og bækørreder) kommer ind. Den nederste sø er forbundet til åen på samme måde, men dér løber vandet så ud igen. Der er tremmer for dette rør. Søen er iøvrigt også fyldt med bækørreder. Sveriges næststørste i 2002 (vistnok) blev fanget her. Total naturoplevelse. Harer, rovfugle og rådyr, farer rundt mens der fiskes. Kan jeg tillade mig at kalde de førstnævnte for havørreder?

Mvh Jens Kloch Begtson

<typohead type=3>Biologens svar:</typohead>

Kære Jens!

Jeg vurderer, at fiskene på de to fotos er havørreder som har været på gydevandring i det svenske vandløb. Det ligner såkaldte nedgængere. Det kalder man havørreden, når den har holdt bryllup i vandløbene og sørget for de næste generationer. Jeg vil antage det er hunfisk, for de ser blanke og slunkne ud. Det blanke skær kan blive lidt gråt i gydetiden som normalt finder sted i november-december, men kan strækkes til januar-februar. Det slunkne skyldes, at æggene i bughulen er lagt i gruset og forhåbentligt befrugtet af en han. På den måde mister hunnen 20-25% af vægten.

Selve konstruktionen med at tage vand fra et vandløb til en sø kræver normalt tilladelse fra myndighederne. Jeg nævner det blot som en oplysning om, at der findes en lovgivning. I Danmark er det bl.a. Vandløbsloven, Ferskvandsfiskeriloven, Naturfredningsloven og Naturbeskyttelsesloven. Lovgivningen er bl.a. udarbejdet for at beskytte de vilde laksefisk. Dambrug og turbiner tager f.eks. også vand ind, men der kræves afgitring, så vandløbets laksefisk m.m. ikke kan komme ind i fødekanalen til dambruget.

Afgitringen er aktuel både opstrøms (hvor vandet tages ind) og nedstrøms (hvor vandet kommer ud). Nedstrøms er gitrets funktion at forhindre opvandrende havørred m.m. i at vandre forkert. Opstrøms funktionen skal forhindre de nedvandrende smolt (unge laksefisk) og nedgængere i at vandre forkert. Der findes passende gitterstørrelser som skal forhindre laksefiskene i at vandre forkert.

På dine vegne vil jeg glæde mig over de unge menneskers fangst. Hvis du ønsker et sikkert svar, så tag 50 skæl mellem rygfinne og sidelinien. Kom dem i en konvolut med følgende oplysninger:


<B>Skælkonvolut</B>
Navn og adresse:
Dato:
Lokalitet:
Fiskeart:
Køn:
Længde:
Vægt:



Sørg for at de er helt tørre, før du sender dem. Så kan jeg med stor sikkerhed afgøre om det er en havørred. Desuden kan jeg bestemme alder og vækst.

Hilsen Biologen


<LINK http://www.sitecenter.dk/aqualife/ _blank clean><IMG height="150" src="uploads/RTEmagicC_336018bf9a.gif.gif" width="150" border="0"></LINK>
AQUALIFE - Aquaculture/Environment/Fisheries
Biologisk Rådgivning om Fiskeri og Vandmiljø
v/Henrik Rosendahl Kristiansen
Gustav Wieds Vej 10
8000 Aarhus C

Tlf: 8620 5036
E-post: <LINK hrk@mobinut.dk><B><FONT color="#336699">HRK@Mobinut.dk</FONT></B></LINK>
Hjemmeside: <LINK http://www.sitecenter.dk/aqualife/ _blank><B><FONT color="#336699">http://www.sitecenter.dk/aqualife</FONT></B></LINK>
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk