Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Turbåde - Torsk14/09/2005 00:00:00

<typohead type=3>Spørgsmål:</typohead>

Hej Henrik R. K.

Jeg påtænker at nyde en fisketur med en turbåd i Lillebælt, men er der torsk efter det kraftige iltsvind i sommers ? Kender du evt. fangst-rapporterne fra turbådene her fra jan.- feb.?

På forhånd tak, Keld Møller

<typohead type=3>Svar fra biologen:</typohead>

Som nyuddannet biolog sejlede jeg en periode som medhjælper på galeasen FREM <LINK http://www.sejlskibet.dk/ _blank><B><FONT color="#336699">http://www.sejlskibet.dk</FONT></B></LINK> som ligger til kajs i Kolding Havn. Skipper Ove og hans hustru Irene vedligeholder galeasen som et pragtfuldt sejlskib, der sejler med turister på Kolding Fjord og Lillebælt. Undertiden sejler skibet også Fyn rundt og til Kalø Slotsruin under Århus Festuge m.m. FREM deltager også i Gammeldanskcup <LINK http://www.gammeldanskcup.dk/ _blank><B><FONT color="#336699">http://www.gammeldanskcup.dk</FONT></B></LINK> med indledende sejladser 21 og 24 maj, hvor den afsluttende konkurrence afholdes på det gule rev. I den forbindelse har kaptajn Ove Carlsen skrevet nedenstående indlæg om torskefiskeriet i Lillebælt:

Hilsen Biologen


<BR><IMG height="640" hspace="5" src="uploads/RTEmagicC_9f7f093034.jpg.jpg" width="480" vspace="5" border="0"><BR><BR><B>Svar fra skipper Ove Karlsen:</B>


Jeg går ud fra, at der under Gammeldanskcup skal fiskes efter torsk, Det er jo den største fisk, der løber af med præmien og det er sædvanligvis en torsk, der opnår denne ære på turene. Forvent ikke, at præmien går til en særlig stor fisk. Det er mere sandsynligt, at gevinsterne går til størrelser mellem 1 og 3 kg, og indret dit fiskeri derefter. Jeg har endnu ikke fuldt overblik over konkurrencebetingelserne eller om der er forbudte metoder.

<B></B>
<B>Dybde og strøm:</B> I maj måned fisker vi mest på de lavere vanddybder, det vil nok sige mellem 15 og 35 meter. Jeg er ikke enig i de mange påstande om, at de store er på de største dybder i hullerne. Jeg har oftere oplevet, at vi på meget lavt vand med sten og tang kan fange de største fisk.


Strømforholdene kan være barske, men der er lige så mange fisk i bagvand og i strømlæ som ude, hvor den pøler af sted. Som regel er forholdene dog yderst moderate.

<B></B>
<B>Fiskeri i Lillebælt</B>: For tiden er der en rimelig bestand af små torsk mellem 15 og 40 cm og der har siden midten af april været forbud mod at ilandbringe torsk fra trawlfiskeri. Det giver håb om at hele bestanden af småfisk kan vokse lidt, inden trawlerne tager fat igen efter sommerferien.


I Lillebælt udenfor Snævringen er der ikke torsk af betydning, så det er især herinde, at fiskeriet bliver intensivt. Der må under torskestoppet fortsat fiskes med garn og bundgarn, men dette fiskeri er mere selektivt og der dræbes kun få undermålere.


Denne vinter fik lystfiskerne ikke fat i ret mange fisk over 1,5 kg , men der plejer da i februar til april at være mulighed for at tage nogle stykker på 3 til 8 kg. Det lykkedes på ny i år - ganske vist kun i et par uger omkring 1. april - at nappe nogle i denne størrelse af heldige lystfiskere. Større eksemplarer er usædvanlige i det hårdt plagede område. Mindstemål på torsk er langt om længe sat lidt op og er nu 38 cm i de indre farvande.


Der kan i bæltet være fine store ørreder og enkelte sej. Mange små og store sild, rødspætter og isinger og på fjorden også skrubber. For få år siden nappede vi på FREM årets største rødspætte i Danmark på 62.5 cm og 3.3 kg. Fladfiskeriet er bedst om efteråret.


Grej og fiskeri: Jeg anbefaler fiskeri med lette, lange kastestænger og lette pirke. Fiskeri med madding kan også anbefales, for store fisk kan også lide orm. Det er en fordel, at kaste langt ud. Endvidere kan 100 g bly anbefales for at nå ned til bunden.


Der er ikke en decideret kaste og pirkeside. Men den side, hvor man har vind i næsen er bedre til at pirke fra end den anden. Der hvor vinden er i nakken, bør man ikke pirke fra. Jeg skifter flere gange, så folk får rygvind eller modvind. I øvrigt blæser det mindre her end i andre farvande, og der findes ikke et bedre farvand i Danmark med hensyn til læ og mangel på bølger.


Står du i den forreste del af skibet så kast skråt fremefter, hvorimod dem i agterstavnen kaster lidt agterud. Undgå at pirken kommer for langt ind under skibet.


Jeg er ikke tilhænger af mange ophængere. De giver <U>ikke</U> flere fisk, men kun problemer med at klare sig ud af nabosnører. En pirk bør højst forsynes med én lille ophænger og gerne en flueagtig fyr.


Selv bruger jeg 60 eller 75 gram monteret på en tynd stærk line. Jeg kaster langt og afventer, at pirken når bunden. Så kobles til for at spinde langsomt ind med ganske små livlige ryk. Pirken kan gå tæt ved bunden eller nogle få meter derover. Torsken lokkes op efter den. Mine største sidste efterår var hhv. en torsk på 7,25 kg og en sej på 4 kg. For nogle år siden fik jeg mange fra 3 til 6 kg på denne måde. Selvom jeg kun fisker lidt på turene, har jeg ofte præsteret at fange den største eller i hvert fald de fleste.

<B></B>
<B>Forfriskning:</B>
Du har mulighed for at købe øl, vand, og noget at spise på turen. Det tager ca. 50 minutter fra afsejling til første fiskeplads.


Med venlige hilsener
Ove Karlsen Skipper
Tlf: 75 52 65 82; mobil: 26 23 65 82
<LINK frem.charter@mail.tele.dk><B><FONT color="#336699">frem.charter@mail.tele.dk</FONT></B></LINK>
<LINK sejlskibet@fremcharter.dk><B><FONT color="#336699">sejlskibet@fremcharter.dk</FONT></B></LINK>


<BR><STRONG><FONT color=#336699><IMG height="480" hspace="5" src="uploads/RTEmagicC_3d8913f42c.jpg.jpg" width="640" vspace="5" border="0"></FONT></STRONG><BR><BR><BR><BR>
<LINK http://www.sitecenter.dk/aqualife/ _blank clean><IMG height="150" src="uploads/RTEmagicC_336018bf9a.gif.gif" width="150" border="0"></LINK>
AQUALIFE - Aquaculture/Environment/Fisheries
Biologisk Rådgivning om Fiskeri og Vandmiljø
v/Henrik Rosendahl Kristiansen
Gustav Wieds Vej 10
8000 Aarhus C

Tlf: 8620 5036
E-post: <LINK hrk@mobinut.dk><B><FONT color="#336699">HRK@Mobinut.dk</FONT></B></LINK>
Hjemmeside: <LINK http://www.sitecenter.dk/aqualife/ _blank><B><FONT color="#336699">http://www.sitecenter.dk/aqualife</FONT></B></LINK>
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk