Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFrLøSø
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Havedam - algevækst16/09/2005 00:00:00

<B>Spørgsmål: </B>

Min mor har et problem. Hun har en havedam på omkring 40 kubikmeter. Sidste år var vandet så rent, at man kunne se bunden (ca. 1,3 m dybt), men i år har det været meget grønt. Faktisk så grønt at man kun kan se 20-30 cm ned i vandet.

Jeg har pejlet mig ind på, at det har noget med en 4,5 kg´s spejlkarpe at gøre, som vi satte ud i dammen i foråret.
Min mor har prøvet at sætte et UV- filter op, hvis kapacitet er større end de 40 M3. ligeledes har jeg udsat over 200 dammuslinger, og 2 stk´s 1kg,s sudere.

Er der andre ting man kan gøre, og er det overhovedet karpen der kan gøre vandet så grønt ? Hvis der er en måde man kan holde en balance på, med naturlige remedier, ville det være bedst, idet jeg foretrækker naturens egne løsninger.

Iøvrigt er vandet ikke forurenet og fisken har det godt, i den forstand, at karpen, som går sammen med 3 artsfælder på omkring 1 kg stykket, lige har gydet for lidt over en måned siden. Efter hvad jeg har fået at vide, så skulle det være meget sjældent i fangeskab. Karpeæggene blev sorteret fra, eller under 1/10 af dem. De er nu blevet til over 100 små karper på 2-5 cm, men det er en hel anden historie.

MVH. DSJ


<B>Svar: </B>

Kære Dam Schønemann Jensen!

Problemet med alger skyldes med stor sandsynlighed for meget fosfor i vandet. Det korrekte udtryk er en begyndende eutrofiering. Fosfor kommer enten fra foderet eller fra omgivelserne, f.eks. kunstgødning i haven eller nedfaldne plantedele. Kombinationen af lys, fosfor og høj vandtemperatur kan gøre vandet helt grønt.

Karper søger føde ved bunden og når de svømmer og skyder ”sugemunden” ud hvirvles sedimentet op. Derved frigives også fosfat. Karper kan imidlertid sagtens trives, selvom sigtbarheden er meget dårlig. Imidlertid er det en større fornøjelse at betragte karperne i en klarvandet dam.

Den fysisk/kemiske indgangsvinkel kan således være at sørge for skygge samt fjerne fosfaten. Fosfaten kan enten fældes med f.eks. jern eller fjernes ved at skifte vandet. Sedimentet kan også fjernes. Det er urealistisk at skifte 40 kubikmeter vand. Derfor kan det måske være nødvendigt med en slags biologisk filter, som kan omsætte fosfaten. Det er omstændigt, men en teknisk udfordring. Alternativt kan du prøve at tilkoble en pumpe og et filter, så algerne filtreres fra, når vandet recirkuleres.

Biologiske løsninger som dammuslinger hjælper måske lidt, men jeg kender mange søer, hvor der lever muslinger, men vandet er alligevel grønt. I naturen er det dafnier og andet dyrisk plankton som græsser på algerne. Derfor er det helt sikkert en god idé at have mange dafnier, vandlopper m.m.

Din UV løsning virker kun, hvis vandet er forholdsvis klart og al søvandet passerer UV-røret. UV-strålerne trænger ikke særlig langt gennem vandet, når UV-røret placeres i selve søen.

Jeg har selv etableret havesøer og det er et håndværk at skabe en klarvandet oase. Jeg håber disse linier kan give lidt inspiration og så må i prøve jer frem. Mit forslag er at vælge de enkle løsninger først og derefter prøve de mere teknisk krævende, som også koster flere penge.

© Fiskemagasinets Biolog
Henrik Rosendahl Kristiansen
<LINK Kristiansenbiolog@fiskemagasinet.dk>biolog@fiskemagasinet.dk</LINK>
Aqualife-Aquaculture / Environment / Fisheries

<LINK 265>Se alle biologens spørgsmål og svar her</LINK>
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk