Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:29-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Nyheder fra Fiskeatlas over danske Saltvandsfisk23/06/2010 10:13:57
Sommeren står for døren, og Atlas over danske saltvandsfisk gør endnu engang status. Projektet har haft et travlt og spændende år. Der er så småt ved at være overblik over de eksisterende oplysninger, men langt fra alle data er dog tastet ind i databasen. Der vil sandsynligvis gå endnu et år, før det er sket. Databasen rummer alligevel allerede mere end 130.000 registreringer. De kommercielle arter er for størstedelens vedkommende dækket godt ind, men der er stadig vigtige arter, hvis udbredelse er mere eller mindre ukendt. Fx står det meget dårligt til med kendskabet til tobisernes udbredelse. Selvom der er tale om vigtige kommercielle arter, har man traditionelt ikke skelnet mellem dem (vi har fem arter i Danmark), så ældre data uden dokumentation kun kan i få tilfælde bruges. Specielt er kysttobis og havtobis så svære at kende fra hinanden, at artsbestemmelsen skal udføres af en ekspert. Vi har derfor brug for omfattende indsamling af tobiser.

Det målrettede feltarbejde udført af projektets og Zoologisk Museums ansatte er i fuld gang. Der snorkles og fiskes flere gange om ugen i forskellige dele af landet, og det betyder, at vores viden om nogle af de mest almindelige lavtvandsarter vokser stødt. Det virker dog som om den lange, kolde vinter har forsinket ankomsten af småfiskene langs kysterne, så udbyttet af turene først på sæsonen har været mindre end den tilsvarende periode sidste år. Der er derfor brug for stor hjælp fra andre, hvis kortlægningen skal nå at blive dækkende indenfor den periode, der er sat af.

Projektet har fået stor opmærksomhed fra pressen, så mængden af uopfordrede henvendelser er stødt stigende. Næsten dagligt kommer der oplysninger om sjældne eller bemærkelsesværdige fangster. Det betyder paradoksalt nok, at der er ret godt tjek på mange af de mere sjældne arter, mens kendskabet til nogle af de helt almindelige arter er utilfredsstillende. Der mangler således stadig hundredvis af registreringer af arter som fx hundestejler, kutlinger, og tangnåle, før man kan tale om en tilfredsstillende dækning.

Pga. de mange henvendelser om fangster eller fund af spændende fisk har vi ikke haft svært ved at holde hjemmesiden løbende opdateret med nyheder. Specielt størerne har fået en del opmærksomhed, men der er også gjort adskillige fangster af dem efterhånden. Hovedparten har været vestatlantiske stører, der stammer fra udsætningsforsøg i Østersøen, men der er også for første gang i flere årtier fanget en ?ægte? europæisk stør. Det har desuden vist sig, at der med jævne mellemrum undslipper stører fra opdræt i Østeuropa. Det har betydet, at der også fanges både sibiriske stører og diamantstører i havet herhjemme. I maj blev der sågar fanget en stjernehus ? en art, der aldrig tidligere er fanget i Danmark. Selvom størfangsterne er blevet forholdsvis almindelige de sidste to år, er det stadig vigtigt at alle fangster registreres.

Kortlægningen af saltvandsfiskene har også bidraget med ny viden om ferskvandsfiskenes udbredelse i havet omkring Danmark. Fiskeatlassets eget feltarbejde i havet har bidraget med fangster af fx skaller og aborrer og sudere i flere af vore indre farvande, og så sent som d. 20. juni blev der registreret karper tre forskellige steder i havet. Den første blev set under et natdyk ved spidsen af Røsnæs ifm. vores eget feltarbejde, den anden fanget ved indsejlingen til Kalundborg Havn (hvor der i løbet af få uger er fanget ca. 20 karper) og den tredje blev fanget på nordsiden af Sjællands Odde. Projektet får i det hele taget mange henvendelser vedrørende ?Atlas over danske ferskvandsfisk?. Status er, at vi stadig arbejder hårdt på bogen, og vi håber, at den udkommer i slutningen af året. Der samles stadig oplysninger ind til databasen, så vi hele tiden er up-to-date. Som et direkte resultat af kortlægningen udkom der tidligere på året en ny udgave af rødlisten for ferskvandsfiskene. Den kan ses på: www.dmu.dk/Dyr_planter/redlistFrame/

Et kortlægningsprojekt som fiskeatlasset bliver ikke bedre end de oplysninger, der kommer ind. Det er derfor vigtigt, at så mange som muligt bidrager. Herfra lyder derfor en opfordring til at komme ud at fiske. Måske vi ses ude ved eller i vandet!

God sommer
Henrik Carl, projektleder
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk