Forum  | Seneste nyheder | Kalender | Grejmarked | Bruger logind
Annoncer: Dato:24-04-2024
Menu
Kalender
April 2024
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Forrige | Næste
Afstemning
Antal registrerede brugere: 7365
Status: Du er ikke logget ind!
Ny bruger: Bliv oprettet som bruger
NYHEDER
Hornfisken - en torpedo med grønne ben03/05/2011 13:15:43
Af Ragna Lychau, ConDidact

Foråret er over os for fuldt drøn, og overalt er der liv og aktivitet - til lands, i vand og i luften. Vi mennesker finder solbrillerne frem fra gemmerne og nyder solen, og ved de danske kyster dukker hornfisken op. Den kommer svømmende hertil fra farvandet vest for De Britiske Øer, hvor den tilbringer vintermånederne.

Grønne ben
Hornfisken er kendt for sit grønne skelet, som er tydelige at se mod det hvide fiskekød. De lysende grønne fiskeben er derfor nemme at finde og pille fra, når fisken skal spises. Engang gav de grønne ben dog fisken et dårligt ry, og der var mange, som slet ikke ville spise hornfisk. Under 2. verdenskrig sagde man, at den grønne farve skyldtes, at hornfiskene spiste druknede tyskere. Tyskernes uniformer var jo grønne! Det er vel overflødigt at tilføje, at hornfisk næsten var usælgelige i krigens år.

Lynhurtig jæger
Hornfisken er skabt til fart. Dens krop er langstrakt og tynd, og den svømmer lynhurtigt gennem vandet, på jagt efter bytte. Hornfiskens kæber er lange og tynde og danner et slags næb - eller sværd! Næbbet er tæt besat med små, spidse tænder. Nogle gange slår hornfisken til småfiskene med næbbet for at bringe dem ud af balance, eller ligefrem lamme dem, inden den griber og æder dem. Jagten på byttet foregår ofte lige under overfladen.
Men hornfisken kan heller ikke selv vide sig sikker. Den bliver nemlig jaget af andre af havets hurtigste fisk - for eksempel tunfisk.

Den slanke hornfisk findes i alle danske farvande, og i april begynder de at trække ind på lavt vand for at gyde. Det er en god grund til at få fiskestængerne støvet af, tage ungerne under armen og se, om man i fællesskab ikke kan få en hornfisk eller to på krogen. Er der pålandsvind, kræver det ikke større anstrengelser at fange de smukke fisk ? også selv om ens ben endnu er så korte, at man må holde sig til strandbredden. Og så er det en god undskyldning for at komme ud at nyde forårsvejret sammen med familien.

Tag på fisketur og find hornfisken
Hvornår ankommer de første hornfisk til Danmark, og hvor i landet dukker op først? Det og meget mere vil vi gerne have svar på i Find Foråret. Deltag i undersøgelsen og sammenlign dine fund med fund fra andre dele af landet. Alle kan være med. Det eneste, som kræves, er nysgerrighed og adgang til internettet. Find Foråret er et samarbejde mellem Friluftsrådet, forlaget ConDidact og Natur & Ungdom. Læs mere på www.obsnatur.dk


Fotograf: Kim Conrad Petersen, ConDidact
Flere nyheder

Send din kommentar
Der er ikke indsendt nogle kommentar

Du skal være logget ind for at indsende en kommentar
Navn
E-mail
Besked
Fiskemagasinet.dk
Copyright © 2006 Pro Tackle Interactive / Fiskemagasinet

Indryk annoncer : Kontakt Fiskemagasinet.dk | AnnonceinformationPriser

Partnersites: Grejborsen.dk | Fiskecuppen.dk